Johann Gottlieb Fichte Hayatı

0
Advertisement

Johann Gottlieb Fichte kimdir ve ne yapmıştır? Johann Gottlieb Fichte hayatı ve eserleri nelerdir, Johann Gottlieb Fichtehakkında bilgiler.

Johann Gottlieb Fichte

Johann Gottlieb Fichte Hayatı

Johann Gottlieb Fichte (1762-1814) ünlü bir Alman filozofudur. Hegel ve Schelling‘le beraber, Kant‘ın felsefesini kabul eden ve yaymaya çalışan üçlü topluluğu kurmuştur. Romantik idealizm devrinin filozofudur.

Eğitimi

Johann Gottlieb Fichte Saksonya’nın küçük bir kasabasında fakir bir dokumacının oğlu olarak dünyaya geldi. Fichte’ler sağlam karakterli, doğru sözlü insanlar olarak tanınmışlardı. Johann Fichte de bu hava içinde yetişti. Küçük yaşta okumaya merak sarmıştı. Hafızasının gayet kuvvetli oluşu da bilgi dağarcığının kısa zamanda dolmasını sağladı. 1780’de Jena Üniversitesi ilahiyat Fakültesi’ne girdi. Fichte, üniversiteye annesinin ısrarıyla girmişti. Ailenin mali durumu pek iyi olmadığından, boş zamanlarında hayatını kazanmak için çalışmak zorundaydı. Zengin ailelerin çocuklarına ders veriyordu.

Johann Gottlieb Fichte ve Kant

Öğrencilerinden biri Kant’ın felsefesini öğrenmek istiyordu. Fichte de öğrencisinin isteğini yerine getirebilmek için önce kendisi Kant‘ın felsefesi üzerinde araştırmalar yaptı, bütün eserlerini dikkatle okudu. Fichte, böylece Kant‘ın romantik idealizminin etkisi altında kalmıştı. Könisberg’e gidip Kant’la tanışmak istedi. Fichte’yle Kant’ın ilk görüşmesi pek soğuk geçti. Ünlü filozof Fichte’yi pek beğenmemişti. Fichte, felsefesine hayran olduğu Kant’ın kendisine karşı ilgisiz kalmasına pek üzüldü. Beş hafta içinde “Versuch Einer Kritik Aller Offenbarung” (Bütün İlhamların Tenkidi) adındaki eserini tamamlayıp tekrar Kant’la buluştu. Kant, kendi felsefesinin savunmasını yapan bu eseri pek beğenmişti. Yayınlanması için elinden gelen yardımı yaptı. Fakat kitabın başına Fichte’ nin adının konmamış olması daha sonra eserin Kant’a mal edilmesine yol açtı. Kant’la Fichte arasında kurulan dostluk genç filozofun kısa zamanda tanınmasını sağladı.

Felsefesi

Johann Gottlieb Fichte, Jena Üniversitesine felsefe profesörü oldu. Fakat filozofun saadeti uzun sürmedi. Düşmanları onu dinsizlikle suçladılar. 1799’da üniversitedeki kürsüsünden ayrılmak zorunda kaldı. Berlin’e gitti. Devrin bütün tanınmış bilim adamları Berlin’de toplanmışlardı. Fichte onların arasında kendine bir çevre edinmekte gecikmedi. 1807’de ünlü “Alman Milletine Hitap” adındaki eserini yayınladı. Bu eser, Alman milletinin Napolyon’a karşı harekete geçmesine öncülük etti. Napoleon’a karşı savaş başlamıştı. Hastaneler yaralılarla dolup taşıyordu. Fichte’nin eşi de hastabakıcı olmuştu. Kadıncağız, yaralılardan bulaşıcı bir hastalık kapmıştı. Tam o iyileşeceği sırada Fichte aynı hastalığa tutuldu. 1814’te öldü.

Advertisement

Fichte’nin felsefesi, Kant’ın felsefesinin devamı sayılır. Kant’ın eksik bıraktığı kısımları Fichte tamamlamıştır. En önemli eseri “Wissenschaftslehre” (Bilim Teorileri) dir.


Leave A Reply