Siegfried Oberndorfer Kimdir?

0
Advertisement

Siegfried Oberndorfer kimdir ve ne yapmıştır? Siegfried Oberndorfer hayatı, biyografisi, tıp ve kanser alanındaki çalışmaları hakkında bilgi.

Siegfried Oberndorfer

Siegfried Oberndorfer; (d. 24 Haziran 1876, Münih – ö. 1 Mart 1944, İstanbul), Türkiye’de kanser araştırmalarını başlatan Alman patologdur.

Tıp Alanındaki Çalışmaları

Tıp öğrenimini Münih Üniversitesi’nde 1900’de tamamladı. 1901’de girdiği Cenevre Tıp Fakültesi’nde F. W. Zahn ile çalıştıktan sonra gemi hekimi olarak Brezilya’ya gitti. Bu yolculuk sırasında veba vakalarını inceledi. Münih’e döndükten sonra Patoloji Enstitüsü’nde histoloji tekniği üzerine çalışmalar yaptı. 1906’da Beiträge zur Pathologischen Anatomie der chronischen Appendicitis (Kronik Apandisitlerin Patolojik Anatomisine Katkı) konulu teziyle doçent oldu. Aynı yıl Münih’teki Schwabing Hastanesi Patoloji Enstitüsü yöneticiliğine getirildi. 1911 ‘de profesör oldu. Patolojiyle klinik uygulamaları arasında yakın ilişki kurmayı amaç edindi. Urların sınıflandırılması üzerine çalışmalar yaptı. Işınımın urlar üzerindeki etkileri, ur oluşumu, akciğer ve eşey bezlerinin (gonad) urları, safrakesesinde taş oluşumu üzerine araştırmalarda bulundu. Yayımladığı Pathologische-anatomische Situsbilder der Bauchhöhle (1922; Karın Boşluğunun Patolojik Anatomi Tabloları) adlı atlas pratisyen hekimler, cerrahlar ve radyologların bu alandaki gereksinimlerini karşıladı.

Türkiye’ye Gelişi

1933’te Nazi yönetimince üniversite ve hastanedeki görevinden uzaklaştırılan Oberndorfer, İstanbul Üniversitesi’nin çağrısı üzerine Türkiye’ye gitti. Ordinaryüs profesör unvanıyla Tıp Fakültesi’nde Genel ve Eksperimental Patoloji Enstitüsü’nün, 1937’de de yeni kurulan Kanser Araştırma Enstitüsü’nün yönetimine getirildi. Çalışmalarında daha çok deneysel patoloji öğretimine ağırlık verdi. Öncülüğünü yaptığı kanser araştırmalarıyla Türkiye’de patolojinin çağdaş temellerini attı. Öbür yapıtlarından bazıları Verhandlungen der Deutschen Pathologischen Gesellschaft (1908-25; Genel Patoloji, 1937), Batın Uzuvlarının Situsu (1935), Romatizmanın Patojenisi ve Patolojisi (1935) ile Seçilmiş Bazı Tümörlerin Histolojik Teşhisleri’dir (1941).

Advertisement

Leave A Reply