Sırt Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Önleyici Öneriler

0
Advertisement

Sırt ağrısı neden meydana gelir? Sırt ağrısının önlenmesi için alınması gereken önlemler nelerdir?

sirt-agrisiSırt ağrılarının en sık rastlanan nedeni, ani bir hareket sonucunda bağlardan, disklerden ya da öteki eklemlerden herhangi birinin zarar görmesidir. Kimi zaman daha şiddetli ağrılarda, yerinden oynayan omurga kemiklerinden biri sinirlere baskı yapıyor olabilir.

Hafif bir incinme sonucunda ya da belirsiz bir nedenle sırt ağrısı çekiyorsanız, suda eriyen bir aspirin alın. Ağrı hafifleyene kadar sırtüstü ya da rahat edeceğiniz bir konumda yatın, yalnızca zorunlu gereksinmeleriniz için yerinizden kalkın. Ağrı artar yada 24 saat içinde geçmezse bir doktora başvurun.

Ağrı hemen belinizin üst bölümündeyse ve kendinizi yorgun hissediyorsanız bu, bÖbreklerdeki bir enfeksiyondan ileri gelebilir. Yüksek ateş bu olasılığı güçlendirir. Hemen doktora başvurmak ve idrar tahlili yaptırmak gerekir.

Sırt ağrısıyla birlikte uzuvlarınızı hareket ettirme zorluğu çekiyorsanız, uzuvlarda uyuşma ya da karıncalanma hissediyorsanız, idrarınızı ve bağırsaklarınızı denetleyemiyorsanız omurilikte zedelenme olabilir. Bir sağlık merkezine gidinceye kadar vücut sıcak tutulmalı, hareket ettirilmemelidir. Sırt ağrısı belinizden bacağınıza doğru vuruyorsa disk kayması söz konusu olabilir. Doktora gitmelisiniz.

ÖNLEYiCi ÖNERiLER
Sık sık görülen ve olağan sayılmaya başlayan basit nedenli sırt ağrılarından kurtulmak için, tedaviden önce, aşağıdaki koruyucu önlemleri göz önünde tutmakta yarar vardır.

Advertisement

Sırta farkında olmadan bindirilen ağırlığı hafifletici pratik yöntemleri uygulamanız yararlı olacaktır. Her şeyden önce, otururken ya da herhangi bir hareket yaparken kendinizi rahat hissedebileceğiniz bir pozisyonu bulabilmek sırtınıza verdiğiniz yükü hafifletebilmek için en doğru ölçüdür. Her türlü rahatsız duruş şekli sırtta mutlaka bir zorlanmaya yol açar. Aşağıda bu pratik yöntemlerden birkaçı verilmiştir.

Otururken sırtınızın dik durmasına özen gösterin. Sert ve dik bir sandalye arkalığıyla belkemiğinizi destekleyin. Tabanlarınız yere değecek, dizleriniz birer dik açı oluşturacak şekilde kıvrık durmalıdır.
Ayakta dururken sırta ağırlık vermemek için baş, gövde ve bacakların tek bir doğrultuda olmasına dikkat edin.

Olabildiğince sert bir yatakta ya da döşeğin altına bir tahta koyarak yatın. Fazla yüksek olmayan bir yastık kullanın. Böylelikle uyurken sırtınız desteklenmiş olur ve belkemiğinin sağlıksız bir şekilde kıvrılması önlenir.

Herhangi bir ağırlık kaldırırken vücudunuzu mümkün olduğunca taşıdığınız eşyaya yaklaştırın ve sırtınızı dik tutarak dizlerinizi kırıp.çömelin. Böylelikle ağırlık, sırttaki kaslardan daha güçlü olan bacak kaslarına verilmiş olur.


Leave A Reply