Tunç Okan Kimdir?

0
Advertisement

Tunç Okan kimdir ve ne yapmıştır? Tunç Okan hayatı, biyografisi, filmleri ve sinema kariyeri hakkında bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Tunç Okan

Tunç Okan

Tunç Okan; asıl adı Tunç Kulen (d. 18 Ağustos 1942, İstanbul), yurtdışında çektiği filmlerle adını duyurmuş sinema yönetmeni ve oyuncusudur.

Haydarpaşa Lisesi’ni ve İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni bitirdi. 1964’te Ses dergisinin açtığı kapak yıldızı yarışmasında birinci oldu. Ertesi yıl Veda Busesi adlı filmde Türkân Şoray‘la birlikte oynayarak sinemaya başladı. On bir filmde rol aldıktan sonra AFC’ye, sonra İsviçre’ye gitti.

Bu ülkede diş hekimi olarak çalışmaya başladı. 1974’te İsveç’te çektiği (aynı zamanda da oynadığı) Otobüs’le ilk yönetmenlik denemesini yaptı. Bir Avrupa kentinde yapayalnız kalan bir avuç Türk işçisinin öyküsünü anlatan film çeşitli uluslararası ödüller kazandı. Okan, 1984’te İsviçre’de çektiği ve gene kendinin de rol aldığı ikinci filmi Cumartesi Cumarteside, Avrupa uygarlığını eleştirdi. 1987’de Adalet Ağaoğlu‘nun Fikrimin İnce Gülü adlı romanından uyarladığı Mercedes mon amour filminin çekimini ancak 1992’de bitirebildi.

Advertisement

Leave A Reply