Erişkinlik Nedir?

0
Advertisement

Erişkinlik nedir? Erişkinlik kaç yaşında başlar, özellikleri nelerdir? Erişkinlik dönemi hakkında bilgi.

Erişkinlik; Vücudunun gelişimi tamamlanmış bir kimse, erişkindir. Bu çağa 25 yaşında ulaşılır. Erinlik (bülûğ) ile erişkinlik arasındaki çağ da yeniyetmelik (mürahiklik) diye anılır. Buna göre, kız ise 12-13, erkek ise 14-15 yaşında erin olan (bülûğa eren) çocuk 25 yaşına kadar yeniyetme (mürahik)dir, 25’ten sonra da erişkin durumuna girer.

Erişkinlik

Erişkinlik

Bununla birlikte, tıbbi konularda, erinlik çağına ulaşmış çocuklar da erişkin sayılır. İlâç verilecekse artık çocuk dozu olarak değil, erişkin dozu olarak verilir.

Yalnız yeni yetme çağındaki genç kızların, delikanlıların sağlıkları bakımından gözetilecek önemli noktalar vardır. Çünkü, gerek kızlarda, gerek delikanlılarda, erinlik görüntülerinden sonra pek belirli, hızlı bir vücut gelişmesi başlar. Kendisini güçlü hisseden yeni yetme çok yorucu hareketlere, işlere, sporlara girişir, sonunda yorgun düşer. Bunun için, yeni yetmelik yaşlarında çocuklar özel bir bakım, beslenme ister.

Gene bu yaşlardaki hızlı gelişme, büyüme sırasında bazen eklemlerde ağrılar olur. Bunlar çoğunlukla romatizmaya, eklem iltihaplarına yorularak tedavide yanlışlıklara yol açar. Bu bakımdan, dikkatli olmalı, gençlerdeki bu özel durumu daima göz önünde bulundurmalıdır.

Advertisement

Leave A Reply