Karıncayiyen Hayvanı Özellikleri Beslenmesi Davranışları Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Karıncayiyen nasıl bir hayvandır? Karıncayiyenlerin özellikleri, yaşam koşulları, beslenmesi, hakkında ilginç gerçekler.

Karıncayiyen

Kaynak: pixabay.com

Karıncayiyen Hakkında Bilgiler

Karıncayiyen; (Lat. Echidna aculeata). Omurgalı hayvanların, Memeliler sınıfının, Tekdelikliler takımının Karıncayiyengiller familyasından bir hayvandır. Kirpiye benzer görünümde, uzun ağızlı, kazıcı bir hayvandır. Boyu 35 cm kadardır. Üzerinde silindirimsi dikenler vardır. Tehlike anında top gibi olabilir. Ayak tabanlarında yastıklar vardır. Parmak uçlarındaki kuvvetli ve büyük tırnaklar sayesinde kazdığı yuvası genellikle toprak altındadır. Böcekçil bir hayvandır. Kıvrık bir gaga görünüşündeki uzun ağzında bulunan dil ince, pütürlü ve yapışkandır. Böcekleri bu organla yakalar. Yumurtlayarak ürer. Bir defada iki yavru yapar ve yavrularını sütüyle besler.

Nerelerde Bulunurlar?

Karıncayiyenler Güney Yarımküre boyunca bulunur, ancak Afrika, Asya ve Avustralya’nın bazı bölgelerinde daha yaygındır. Karıncayiyen adı, dev karınca yiyen, yakalı karınca yiyen, ipeksi karıncayiyen, dikenli karıncayiyen ve Avustralya’ya özgü echidna gibi herhangi bir orta boy böcek yiyen memeliye verilir.

Bazı türler daha büyük olabilir (yaklaşık 2m uzunluğa ulaşan dev karınca yiyen gibi), bazılarının daha küçük olabileceği ortalama bir karıncayiyen için yaklaşık 30 cm’ye kadar büyüyen ipeksi karınca yiyen örnek verilebilir.

Dev karıncayiyen, otlaklar ormanlar ve dağlık bölgelerin olduğu orta ve güney Amerika’da bulunur. Dev karıncayiyen her gün 30.000’den fazla böcek (çoğunlukla termitler) tüketebilir!

karınca yiyen

Kaynak: pixabay.com

Neye Benzerler? Nasıl Yaşarlar?

Dev karıncayiyen dört karıncayiyen türünün en büyüğüdür ve burnundan kuyruğa 1,5 ila 2 metre uzunluğunda olabilir. Dev karıncayiyen dar bir kafa, uzun bir burun, küçük gözler ve yuvarlak kulaklara sahiptir.

Advertisement

Dev karıncayiyen, rengi, gri veya kahverengi olabilen kaba saçlara sahiptir ve vücudu boyunca uzanan beyaz çizgili siyah bir şeridi vardır. Dev karıncayiyen, 60-80 santimetre uzunluğunda olabilen uzun, gür bir kuyruğa sahiptir.

Dev karıncayiyenin ön ayakları, yürürken altından kıvrılmış büyük pençelere sahiptir. Dev karıncayiyeninin görme duyusu az olsa da, çok keskin olan koku alma duyusunu kullanarak yiyecekleri tespit edebilir.

Yumuşak görünümlerine rağmen, karıncayiyenler kendilerini avcılara karşı savunmaya hazırdırlar ve onlara karşı çok saldırgan oldukları bilinmektedir. Karıncayiyenler öncelikle güçlü bacaklarını ve uzun pençelerini, pumalar, jaguarlar ve hatta insanlar dahil daha büyük hayvanlara karşı savunma amaçlı kullanırlar.

Üremeleri

Dişi karıncayiyenler, 6 aylık bir gebelik döneminden sonra tek bir bebek doğururlar. Bebek karıncayiyenler ilk birkaç yıllarını anneleriyle geçirirler ve genellikle anne tekrar hamile kaldığında ayrılırlar. Anne karıcayiyenler yavrularını korumak amacıyla sırtlarında taşırlar.

Bugün, dev karıncayiyenlerin sayıları, çoğunlukla habitat kaybı ve insanlar tarafından aşırı avlanma nedeniyle azalmaktadır. Korunması gereken hayvanlar arasında olarak kabul edilmesine rağmen, dev karıncayiyenlerin neslinin tükenme tehlikesi altında olduğu düşünülmemektedir, ancak son raporlar vahşi doğada 5.000’den az dev karınca yiyen kaldığını göstermektedir.

karınca yiyen

Kaynak: pixabay.com

Karıncayiyenler Hakkında İlginç Gerçekler

  • ***Karıncayiyenler dişsiz yaratıklardır.
  • ***Avlarını yakalamak için uzun ve yapışkan dillerini kullanırlar.
  • ***Dilleri 2 metre uzunluğunda olabilir. Dar ve küçük dikenlerle kaplıdır.
  • ***Karıncayiyenler karıncaları karınca yuvasının üstündeki delikten yakalar.
  • ***Asla karınca yuvasını yok etmezler, çünkü oraya tekrar dönüp yuvadan biraz daha karınca yemeyi planlarlar.
  • ***Karıncalar ısırdığı için, karıncayiyenler onları hızlı bir şekilde yemelidir. Karınların ısırmaları önlemek için beslenirken dillerini dakikada 150-160 kez sallarlar.
  • ***Büyük miktarda karınca ve termiti öğüten, özel olarak tasarlanmış mideye sahiptirler. Mideleri (normalde diğer memelilerde bulunur) hidroklorik asit yerine formik asit üretir. Günde 30 000 böcek yiyebilirler.
  • ***Görme duyuları zayıftır ama mükemmel koku alma duyuları vardır. Kokuyu insanlardan 40 kat daha iyi tespit edebilirler. Karıncayiyenler burunlarını yiyecek bulmak için kullanırlar.
  • ***Karıncayiyenler, diğer memelilerle kıyaslandığında 32.7 santigrat derece ile düşük vücut sıcaklığına sahiptirler. Günde 15 saat uyurlar.
  • ***Karıncayiyenler 10 santim uzunluğunda pençelere sahiptir ve onları jaguarlara ve pumalara karşı savunma yapmak için kullanırlar.
  • ***Karıncayiyenler yalnız hayvanlardır ve sadece çiftleşme mevsiminde toplanırlar. Karıncayiyenler grubuna “geçit töreni” denir.
  • ***Hamilelikleri 190 gün sürer ve tek bir bebekle sona erer. Küçük karınca yiyen anne ile 2 yıl ya da tekrar hamile kalana kadar yaşar. Anne ilk yıl boyunca bebeği sırtında taşır.
  • ***Karıncayiyenler, vahşi doğada 15 yıl ve esaret altında 25 yıl kadar yaşar.
Karınca yiyen

Kaynak: pixabay.com

Karıncayiyengiller

Karıncayiyengiller, aynı adı taşıyan iki familya vardır.

Advertisement

1. (Lat. Echidnidae). Omurgalı hayvanlardan Memeliler sınıfının, Tekdelikliler takımından bir familyadır. Vücutları kirpi gibi dikenli, ağızları uzun, dişleri bulunmayan, ipliksi uzun dilleri olan hayvanları kapsar. En bilinen türü karıncayiyendir.

2. (Lat. Myrmecophagidae). Omurgalı hayvanlardan, Memeliler sınıfının, Dişsizler takımına giren familyadır. Güney Amerika’da yaşar ve yalnız karınca yiyerek beslenen hayvanları kapsayan bir familyadır. Vücutları uzun kıllarla kaplıdır. Dişleri yoktur. Dilleri uzun ve karıncaları yakalayacak biçimdedir. Ağızlan uzamıştır. En iyi bilinen türleri; büyükkarıncayiyen, cüce-karıncayiyen, tamadua’dır.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply