Schwabenli Philipp Kimdir?

0
Advertisement

Schwabenli Philipp kimdir? Hohenstaufen hanedanına dahil olan Alman kralı Schwabenli Philipp hayatı ve dönemi hakkında bilgi.

Schwabenli Philipp Kimdir?

Schwabenli PhilippPhilipp, schwabenli philipp olarak da bilinir, Almanca philipp von schwaben (d. 1178 -ö. 21 Haziran 1208, Bamberg, Almanya), Hohenstaufen hanedanından Alman kralı. Welf hanedanından IV. Otto’yla arasındaki taht çekişmesi 10 yıl süren bir savaşa neden olmuştur.

Kutsal Roma-Germen imparatoru 1. Friedrich’in (Barbarossa) küçük oğluydu. Din adamı olmak üzere eğitildi. Aachen Katedralinin başına getirildikten sonra 1190 ya da 1191’de Würzburg piskoposu seçildi. Ağabeyi Friedrich’in ölümünden (1191) kısa süre sonra kilisedeki görevlerinden ayrıldı. Friedrich’in yerine Kutsal Roma-Germen imparatoru olan öbür ağabeyi VI. Heinrich tarafından 1195’te Toscana, 1196’da da Schwaben dükü yapıldı. Mayıs 1197’de Bizans imparatoru II. İsaakios’un (Angelos) kızı Eirene’yle evlendi.

Eylül 1197’de VI. Heinrich öldüğünde, Alman prensleri iki yaşındaki oğlunun (sonradan İmparator II. Friedrich) kral olmasına karşı çıktılar. Hohenstaufen hanedanına yakınlık duyan prensler Mart 1198’de Philipp’i Alman kralı seçerken, Köln başpiskoposu Adolfun önderliğindeki bir başka grup aynı yılın haziran ayında rakip Welf hanedanından III. Heinrich’in (Aslan) oğullarından Otto’yu kral ilan etti. Otto Alman krallarının taç giyme törenlerinin yapıldığı Aachen’da Başpiskopos Adolfun elinden taç giydi. Philipp’in taç giyme töreniyse Eylül 1198’de Mainz’ta yapıldı.

Bu çekişmeyi izleyen savaşın başlarında Hohenstaufenler üstün durumdayken Papa III. Innocentius 1201’de kral olarak Otto’yu tanıdığını açıkladı ve Philipp’i aforoz etti. Ama, 1204’te Başpiskopos Adolf ve Otto’ nun öteki destekçilerinin bir bölümünün taraf değiştirmesi üzerine Philipp Haziran 1205’te Aachen’da Adolfun elinden taç giydi. Otto’yu destekleyen Köln kenti de Ocak 1207’de Philipp’in eline geçti.

1208’de Papa Innocentius Philipp’in krallığını tanıdığını açıkladı ve ona imparatorluk tacını giydirmeye söz verdi. Philipp aynı yıl kızlarından biriyle evlenme isteğini reddettiği Bavyera palatin kontu Otto von Wittelsbach tarafından öldürüldü. Daha sonra kızlarından Beatrix (Büyük) eski rakibi Otto’yla, Kunigunde Bohemya kralı I. Vaclav’la, Beatrix (Küçük) de Kastilya kralı III. Fernando’yla evlendi.

Advertisement

Leave A Reply