Metformin İlaç Nedir? Ne İçin ve Nasıl Kullanılır? Yan Etkileri Nelerdir?

0
Advertisement

Metformin ilaç ne için kullanılır, ne işe yarar? Metforminin yan etkileri ve kullanım şekli nasıldır? Metformin neyi tedavi eder, hakkında bilgi.

Metformin

Metformin

Kullanımları

Metformin uygun bir diyet ve egzersiz programı ile ve muhtemelen yüksek kan şekerini kontrol etmek için diğer ilaçlarla birlikte kullanılır. Tip 2 diyabetli hastalarda kullanılır. Yüksek kan şekerini kontrol etmek böbrek hasarı, körlük, sinir problemleri, uzuv kaybı ve cinsel işlev problemlerini önlemeye yardımcı olur. Diyabetin doğru kontrolü, kalp krizi veya felç riskini de azaltabilir. Metformin, vücudunuzun doğal olarak ürettiğiniz insüline doğru yanıtını geri kazanmaya yardımcı olarak çalışır. Ayrıca karaciğerinizin yaptığı ve midenizin / bağırsaklarınızın emdiği şeker miktarını da azaltır.

Metformin HCL nasıl kullanılır?

Metformin almaya başlamadan önce prospektüsü okuyun. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Bu ilacı, genellikle günde 1-3 kez yemeklerle doktorunuzun yönlendirdiği şekilde ağızdan alın. Doktorunuz tarafından aksi belirtilmedikçe, bu ilacı kullanırken bol miktarda sıvı tüketin.

Dozaj, tıbbi durumunuza, tedaviye yanıtınıza ve alabileceğiniz diğer ilaçlara dayanmaktadır. Kullandığınız tüm ürünlerden (reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ürünler dahil) doktorunuza ve eczacınıza söylediğinizden emin olun. Yan etki riskinizi azaltmak için doktorunuz sizi bu ilacı düşük bir dozda başlatmaya ve yavaş yavaş dozunuzu artırmaya yönlendirebilir. Doktorunuzun talimatlarına dikkatlice uyun.

Advertisement

En fazla yararı elde etmek için bu ilacı düzenli olarak alın. Her gün aynı saatlerde kullanmayı unutmayın.

Zaten başka bir diyabet ilacı (klorpropamid gibi) alıyorsanız, eski ilacı durdurmak / devam ettirmek ve metformine başlamak için doktorunuzun talimatlarını dikkatlice izleyin.

Kan şekerinizi doktorunuzun belirttiği şekilde düzenli olarak kontrol edin. Sonuçları takip edin ve doktorunuzla paylaşın. Kan şekeri ölçümlerinizin çok yüksek veya çok düşük olup olmadığını doktorunuza bildirin. Dozunuzun / tedavinizin değiştirilmesi gerekebilir.

Yan etkiler

Bulantı, kusma, mide rahatsızlığı, ishal, halsizlik veya ağızda metalik bir tat oluşabilir. Bu etkilerden herhangi biri devam ederse veya kötüleşirse, derhal doktorunuza veya eczacınıza bildirin. Mide belirtileri daha sonra geri gelirse (birkaç gün veya hafta boyunca aynı dozu aldıktan sonra), hemen doktorunuza bildirin. Tedavinizin ilk günlerinden sonra ortaya çıkan mide semptomları laktik asidoz belirtileri olabilir.

Doktorunuzun bu ilacı reçete ettiğini unutmayın, çünkü size olan yararın yan etki riskinden daha büyük olduğuna karar vermiştir. Bu ilacı kullanan birçok insanın ciddi yan etkileri yoktur.

Metformin genellikle düşük kan şekerine (hipoglisemi) neden olmaz. Bu ilaç diğer diyabet ilaçları ile reçete edilirse düşük kan şekeri oluşabilir. Diğer diyabet ilaç (ları) nızın dozunun düşürülmesi gerekip gerekmediği konusunda doktorunuzla veya eczacınızla konuşun.

Advertisement

Düşük kan şekeri belirtileri arasında ani terleme, titreme, hızlı kalp atışı, açlık, bulanık görme, baş dönmesi veya el / ayak karıncalanması bulunur. Düşük kan şekerini tedavi etmek için glikoz tabletleri veya jel taşımak iyi bir alışkanlıktır. Bu güvenilir glikoz formlarına sahip değilseniz, sofra şekeri, bal veya şeker gibi hızlı bir şeker kaynağı yiyerek kan şekerinizi hızla yükseltin veya meyve suyu için. Hemen reaksiyon hakkında doktorunuza söyleyin. Düşük kan şekeri, fazla alkol alırsanız, alışılmadık derecede ağır egzersiz yaparsanız veya yiyeceklerden yeterli kalori almazsanız daha olasıdır. Düşük kan şekerini önlemeye yardımcı olmak için düzenli olarak yemek yiyin ve yemek atlamayın. Bir yemeği kaçırırsanız ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Yüksek kan şekeri belirtileri (hiperglisemi) susuzluk, artmış idrara çıkma, konfüzyon, uyuşukluk, kızarma, hızlı nefes alma ve meyveli nefes kokusunu içerir. Bu belirtiler ortaya çıkarsa, derhal doktorunuza bildirin. Doktorunuzun diyabet ilaçlarınızı ayarlaması gerekebilir.

Laktik asidoz oluşursa bu ilacı almayı bırakın ve bu çok ciddi yan etki ortaya çıkarsa derhal doktorunuza bildirin.

Bu ilaca çok ciddi bir alerjik reaksiyon nadirdir. Bununla birlikte, aşağıdaki ciddi alerjik reaksiyon belirtilerinden herhangi birini fark ederseniz hemen tıbbi yardım alın: döküntü, kaşıntı / şişme (özellikle yüz / dil / boğaz), şiddetli baş dönmesi, nefes darlığı.

Bu olası yan etkilerin tam bir listesi değildir. Yukarıda listelenmeyen diğer etkileri fark ederseniz, doktorunuza veya eczacınıza başvurun.

Önlemler

Bu ilacı almadan önce, metformine alerjiniz varsa doktorunuza veya eczacınıza söyleyin. Bu ürün, alerjik reaksiyonlara veya diğer sorunlara neden olabilecek aktif olmayan bileşenler içerebilir. Daha fazla bilgi için eczacınızla konuşun.

Bu ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza tıbbi geçmişinizi söyleyin, özellikle: şiddetli solunum problemleri (obstrüktif akciğer hastalığı, şiddetli astım gibi), kan problemleri (anemi, B12 vitamini eksikliği gibi), böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı.

Ameliyat veya iyotlu kontrast kullanan herhangi bir röntgen / tarama prosedürü yapmadan önce, doktorunuza veya diş hekiminize kullandığınız tüm ürünler (reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ürünler dahil) hakkında bilgi verin. Ameliyat / prosedür için bu ilacı kısa bir süre için durdurmanız gerekebilir. Ameliyatınızdan / prosedürünüzden önce doktorunuza veya diş hekiminize danışın.

Aşırı düşük veya yüksek kan şekeri nedeniyle bulanık görme, baş dönmesi veya uyuşukluk yaşayabilirsiniz. Bu tür etkinlikleri güvenli bir şekilde yapabileceğinizden emin oluncaya kadar araba kullanmayın, makine kullanmayın veya uyanıklık veya net görüş gerektiren herhangi bir etkinlik yapmayın.

Bu ilacı kullanırken alkolü sınırlayın çünkü laktik asidoz ve düşük kan şekeri geliştirme riskinizi artırabilir.

Yüksek ateş, “su hapları” (hidroklorotiyazid gibi diüretikler), çok fazla terleme, ishal veya kusma çok fazla vücut suyu kaybına (dehidrasyon) neden olabilir ve laktik asidoz riskinizi artırabilir. Uzun süreli ishal veya kusma varsa bu ilacı almayı bırakın ve hemen doktorunuza bildirin. Doktorunuz sizi başka türlü yönlendirmedikçe dehidrasyonu önlemek için yeterince sıvı içtiğinizden emin olun.

Advertisement

Vücudunuz stres altındayken kan şekerinizi kontrol etmek daha zor olabilir (örneğin ateş, enfeksiyon, yaralanma veya ameliyat nedeniyle). Artan stres, tedavi planınızda, ilaçlarınızda veya kan şekeri testinizde bir değişiklik gerektirebileceğinden doktorunuza danışın.

Yaşlı yetişkinler düşük kan şekeri veya laktik asidoz gibi yan etkiler için daha büyük risk altında olabilir.

Hamilelik sırasında, bu ilaç sadece açıkça ihtiyaç duyulduğunda kullanılmalıdır. Riskleri ve faydaları doktorunuzla tartışın. Doktorunuz sizi hamilelik sırasında bu ürün yerine insülin kullanmaya yönlendirebilir. Doktorunuzun talimatlarına dikkatlice uyun.

Metformin adet döngüsünde değişikliklere neden olabilir (yumurtlamayı teşvik eder) ve hamile kalma riskini artırabilir. Bu ilacı kullanırken güvenilir doğum kontrolünün kullanımı hakkında doktorunuza veya eczacınıza danışın.

Metformin anne sütüne az miktarda geçer. Emzirmeden önce doktorunuza danışın.

Etkileşimler

İlaç etkileşimleri ilaçlarınızın çalışma şeklini değiştirebilir veya ciddi yan etki riskinizi artırabilir. Bu yazı olası tüm ilaç etkileşimlerini içermemektedir. Kullandığınız tüm ürünlerin bir listesini tutun (reçeteli / reçetesiz ilaçlar ve bitkisel ürünler dahil) ve doktorunuzla ve eczacınızla paylaşın. Doktorunuzun onayı olmadan herhangi bir ilacın dozunu başlatmayın, durdurmayın veya değiştirmeyin.

Beta-bloker ilaçlar (metoprolol, propranolol, timolol gibi glokom göz damlaları gibi), kan şekeriniz çok düştüğünde (hipoglisemi) genellikle hissedebileceğiniz hızlı / vurma kalp atışını önleyebilir. Baş dönmesi, açlık veya terleme gibi diğer düşük kan şekeri belirtileri bu ilaçlardan etkilenmez.

Birçok ilaç kan şekerinizi etkileyerek kontrolünü zorlaştırır. Herhangi bir ilacı başlatmadan, durdurmadan veya değiştirmeden önce, ilacın kan şekerinizi nasıl etkileyebileceği hakkında doktorunuzla veya eczacınızla konuşun. Kan şekerinizi belirtildiği şekilde düzenli olarak kontrol edin ve sonuçları doktorunuzla paylaşın. Yüksek veya düşük kan şekeri belirtileriniz varsa hemen doktorunuza bildirin. Doktorunuzun diyabet ilacınızı, egzersiz programınızı veya diyetinizi ayarlaması gerekebilir.


Leave A Reply