Maitake Mantarı Nedir? Maitake Mantarının Faydaları Nelerdir?

0
Advertisement

Maitake mantarı nedir? Maitake mantarının faydaları nelerdir? Maitake mantarının en önemli etkisi nedir? Maitake mantarı nasıl kullanılır?

Maitake Mantarı

Maitake Mantarı

Maitake mantarı nedir?

Asıl adı ”Grifola Frondoza” olan Maitake mantarı, alternatif tıp dünyasında “dans eden mantar” olarak bilinmektedir. Maitake mantarının özellikle şapka kısımları ve sap kısmı, insan vücudundaki çoğu hastalık için şifa niyetine kullanılmaktadır. Bir çok vitamin ve minerali içeren bu mantar, tat olarak da çok hoş bir tada sahip olan bir besindir. Maitake mantarı genel olarak ormanlarda meşe ağaçlarının köklerine yakın bölgelerde ya da kayın ağaçlarının köklerine yakın bölgelerde yetişmektedir. Yetişme şekilleri üst üstedir ve sağa sola doğru açılarak koloni şeklinde gelişirler. 1980’lerde keşfedilerek yavaş yavaş tüketilmeye başlanan Maitake mantarı, 1981’de tamamen Japonya’da seri şekilde üretilmeye başlamıştır. Mantarın çıkış menşeisi Japonya’dır. Yetiştirilme süreci yaklaşık 70 ya da en fazla 80 günü bulmakta ve bu süreç sonunda meyvelerini vermektedir.

Maitake mantarı faydaları

Maitake mantarının en önemli etkisi 1993 yılında ortaya çıkartılmış, AIDS hastalığına yönelik çözüm üretebilecek bir ürün olduğu saptanmıştır.

AIDS hastalığı kadar önemli olan kanser hastalığı için de tedavi edici bir ürün olmuş, kanser hastalığının tedavi sürecinde tüketilmesi gereken bir ürün olarak halka sunulabilmektedir.

Maitake mantarı, doğadaki mevcut doğal ürünler arasından sayılı “adaptojen besin”lerden biridir. Adaptojen etkisi genel olarak insan vücudunun dengeli ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi adına kullanılmaktadır. Ayrıca vücudun kendi kimyasal dengesini korumasına da yardımcı olmaktadır.

Diyabet hastaları için maitake mantarının şapka kısımları ve sap kısımları tedavi amaçlı tüketilmektedir.
Yüksek kolesterol seviyelerini düşürebilmek ve tansiyon hastalığını yok edebilmek adına kullanılabilecek bir üründür.

Advertisement
Maitake Mantarı

Maitake Mantarı

AIDS ve kanserden sonra en çok kullanıldığı durum da bağışıklık sistemi rahatsızlıklarıdır. Bağışıklık sisteminde oluşan herhangi bri rahatsızlık durumunda uyarıcı ve tedavi edici rolündedir.

Pek çok kişi kilo verme sürecinde maitake mantarı tüketmektedir. Bu mantarın kilo verdirici özellikleri olduğu söylenmektedir.

Maitake mantarı, kemik hastalıkları için kullanılan ilaçların yan etkisini azaltabilme özelliğine sahiptir. (Örneğin; “dokso-rubisin” isimli ilacın yan etkilerini azalttığı test edilip onaylanmıştır)

Maitake mantarıyla ilgili yapılan deneylerde, mantarın insan bünyesine alındıktan sonra eğer kanserli bir organ varsa, o organdaki kanserin diğer organlara sıçramasını önlediği tespit edilmiştir. Bunun dışında mesane kanseri, meme kanseri ve kalın bağırsak kanserleri için de özellikle kanser hücrelerini öldürücü özellikler taşımaktadır. Kanser hastalarının tedavisinde kullanılan “Mito-Misin C” ilacının da hücreleri öldürücü etkisini arttırmaya yardımcı olur.

Maitake mantarlarının kullanım için hazırlanan formlarından en ünlüsü maitake-D fraksiyonudur. Bu fraksiyon içerisinde polisakkarit bulundurur. Bu polisakkaritlerin bünyedeyken kanser hastalığına karşı kanserli hücrelerle savaşan doğal öldürücü hücreleri, makrofaj hücrelerini, T hücrelerini, interleukin-1 ve interleukin-2 hücrelerini harekete geçirerek kanserle savaşın başlatılmasına teşvik niteliğinde olduğu söylenmektedir.

Yine bir deneyle hastalara verilen toz haldeki maitake mantarının ve maitake mantarı özünün karışımının; akciğer kanseri olan hastalarda %63 iyileşme sağladığı, karaciğer kanseri olan hastalarda %58 iyileşme sağladığı ve meme kanseri olan hastalarda da %69 iyileşme sağladığı kayıtlara geçmiştir.

Advertisement

Maitake mantarı nasıl kullanılır?

Maitake mantarı gıda piyasasında bir çok şekilde bulunabilmektedir. Bunlardan kullanım için önerilen biçimleri sıvı ekstresi şeklinde olan maitake mantarları, kapsül şeklinde olan maitake mantarları ve çay şeklinde olan maitake mantarlarıdır. Bu tüketim esnasında da dikkat edilmesi gereken nokta kullandığınız ürünün D-fraksiyonunun olduğu ya da olmadığıdır. Çünkü her takviye gıda ürününde olabileceği gibi bu ürünün de piyasada çok fazla sahtesi dolaşmaktadır. Sahte ürünleri kullandığınızda içeriğini bilmediğiniz ürünlerin yan etkisine maruz kalmak gibi sıkıntılarla karşılaşmanız olası bir durumdur. Özellikle kan inceltici ilaç kullanan bireylerin ve hipoglisemik problemler çeken bireylerin bu ürünü mutlaka doktor kontrolünde kullanmaları gerekmektedir. Bunun dışında herhangi bir sağlık problemi olanlar ve bir de bu problemleri için tıbbi ilaç kullananların mutlaka bir doktor kontrolünde bir olumsuz etkiyle karşılaşmamak adına bu mantardan tüketmeleri önerilmektedir.


Leave A Reply