Booker T. Washington Kimdir? Amerikalı Eğitimci ve Sivil Haklar Aktivisti

0
Advertisement

Booker T. Washington kimdir? Amerikalı insan hakları aktivisti ve meşhur Tuskegee Enstitüsü kurucusu Booker T. Washington’u ilham verici hayatı.

Booker T. Washington

Booker T. Washington

  • Kimdir: Eğitimci ve insan hakları lideri
  • Doğum: 1856 Hale Ford’un Ford kentinde
  • Ölüm: 14 Kasım 1915, Tuskegee, Alabama
  • En çok bilinen: Tuskegee Enstitüsü’nü açma

Booker T. Washington nerede büyüdü?

Booker T. Washington 1856’da köle olarak doğdu. Annesi Jane ve üvey babası Washington, Virginia’da bir çiftlikte çalıştı. Bir erkek kardeşi ve bir kız kardeşi vardı. Hepsi çocukların toprak zeminde yattığı küçük bir ahşap tek odalı kulübede yaşıyordu. Booker beş yaşındayken sahibi için çalışmaya başlamak zorunda kaldı.

Artık Kölelik Yok

Booker, İç Savaş sırasında büyüdü. Başkan Lincoln köleleri Kurtuluş İlanı ile serbest bırakmış olsa da, çoğu köleler savaş bitene kadar gerçekten özgür değildi. Booker yaklaşık dokuz yaşındayken, 1865 yılında Birlik Askerleri plantasyona geldi ve ailesine özgür olduklarını söyledi. Özgür olmak harikaydı, ama bu Güney’deki Afrikalı-Amerikalılar için savaşın sadece yarısıydı. Yaklaşık 4 milyon köle serbest bırakıldı. Çok fazla iş yoktu ve eski köleler hayatta kalmak için mücadele etti.

Booker ve ailesi için zordu. Booker’ın üvey babası nihayet Batı Virginia’da tuz madenlerinde çalışmaya başlayınca aile oraya taşındı ve Booker ve kardeşi de tuz madenlerinde çalıştı.

Okula gidiyor

Booker büyüme döneminde çok çalıştı. Siyah çocuklar için yerel ilkokulda okumayı ve yazmayı öğrendi, ama o da çalışmak zorundaydı. Booker, Hampton, Virginia’da Hampton Enstitüsü adındaki siyah öğrenciler için bir üniversite duymuştu. Katılmak istedi. 1872’de Booker evden ayrılmaya ve Hampton’a seyahat etmeye karar verdi.

Hampton Enstitüsü 500 mil uzakta idi ama bu Booker’ı durdurmadı. 500 milin çoğunu yürüdü, yol boyunca tuhaf işler yaptı ve yapabildiği zaman otostop çekti. Hedef noktasına ulaştığında Booker onları okula kaydolmasına izin vermeye ikna etti. Ayrıca, okulda hademe olarak da işe başladı. Booker akıllıydı ve kısa süre sonra Hampton Enstitüsü’nden mezun oldu. Booker okuldan zevk aldı ve Enstitü’de ​​öğretmenlik yaptı. Kısa süre sonra mükemmel bir öğretmen olarak ün kazandı.

Advertisement

Tuskegee Enstitüsü

Booker, Tuskegee, Alabama’daki siyah öğrenciler için Tuskegee Enstitüsü olarak adlandırılan yeni bir okul açmak üzere yeni bir maceraya atıldı. 1881’de geldiğinde okulda herhangi bir bina ya da okul malzemesi yoktu, ama çok istekli öğrencileri vardı. İlk başta Booker tek öğretmendi ve bir kilisede ders verdi. Booker hayatının geri kalanını Tuskegee Enstitüsü’nü inşa ederek büyük bir üniversiteye dönüştürdü. İlk başta okul öğrencilere geçimlerini sağlayabilmeleri için bir ticaret öğretmeye odaklandı. Buna tarım, tarım, inşaat ve dikiş de dahildi. Öğrenciler, okul binalarını inşa etmek ve kendi yiyeceklerini yetiştirmek de dahil olmak üzere okula devam etmek için ilk işi yaptılar. Booker, kendisinin ve öğrencilerinin başardığı her şeyden gurur duyuyordu.

İnsan Hakları Lideri

Okulu büyüdükçe Booker, para toplamak ve okula destek almak için Güney’i dolaştı. Ünlü oldu. Booker ayrıca konuşma ve siyaset konusunda yetenekli hale geldi. Yakında Booker T. Washington, sivil haklar hareketinin liderlerinden biri oldu. Booker, ABD’deki Afrikalı-Amerikalıların yaşamlarını iyileştirmek için çok çalıştı. Eğitimin, siyahların sahip olduğu işletmelerin ve sıkı çalışmanın Afrikalı-Amerikalı başarının anahtarları olduğuna inanıyordu. Booker 1915’te kalp yetmezliğinden öldü.

Booker T. Washington Hakkında İlginç Gerçekler

  • ABD posta pulu üzerindeki ilk Afrikalı-Amerikalı adamdı.
  • “T”, annesi tarafından kendisine verilen bir isim olan Taliaferro’dur.
  • Booker, ünlü bitki bilimcisi George Washington Carver‘ı okuluna öğretmenlik için işe aldı.
  • Babası beyaz bir tarla sahibiydi. Booker onunla hiç tanışmadı.
  • Hayatını anlatan “Köleliğe Kadar” adlı bir kitap yazdı.
  • Üç kez evlendi ve üç çocuğu oldu. Eşleri Tuskegee Enstitüsü’nde önemli roller oynadı.
  • Beyaz Saray’a davet edilen, ilk Afrikalı-Amerikalı insan (hizmetkar ya da köle olmayan) olarak tarihe geçmiştir.


Leave A Reply