Laktik Asidoz Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Önlenmesi

0
Advertisement

Laktik Asidoz nedir, neden meydana gelir? Laktik Asidoz belirtileri, nedenleri, önlemek için ipuçları ve tedavisi hakkında bilgi.

Laktik asidoz nedir?

Laktik asidoz, bir kişi laktik asidi aşırı ürettiğinde veya az kullandığında başlayan ve vücudunun bu değişikliklere uyum sağlayamadığı bir metabolik asidoz türüdür.

Laktik Asidoz

Laktik asidozu olan kişilerin karaciğerleri ve bazen böbrekleri ile ilgili sorunları vardır. Bu organlar fazla asidi vücuttan çıkarır. Vücutta laktik asit çıkarılabileceğinden daha hızlı birikirse, vücut sıvılarında – kan gibi – asitlik seviyeleri yükselir.

Bu asit birikimi, vücudun pH seviyesinde asidik yerine her zaman biraz alkalin olması gereken bir dengesizliğe neden olur. Birkaç farklı asidoz türü vardır.

Laktik asit oluşumu, kaslarda glikoz ve glikojeni parçalamak için yeterli oksijen olmadığında ortaya çıkar. Buna anaerobik metabolizma denir.

Advertisement

İki tip laktik asit vardır: L-laktat ve D-laktat. Çoğu laktik asidoz formuna çok fazla L-laktat neden olur.

A ve B Tipi olmak üzere iki tür laktik asidoz vardır:

A tipi laktik asidoz, hipovolemi, kalp yetmezliği, sepsis veya kardiyopulmoner arrestten kaynaklanan doku hipoperfüzyonundan kaynaklanır.

Tip B laktik asidoz, hücresel işlevlerin ve lokal doku hipoperfüzyon alanlarının bozulmasından kaynaklanır.

Laktik asidozun birçok nedeni vardır ve sıklıkla tedavi edilebilir. Ancak tedavi edilmezse, hayati tehlike oluşturabilir.

Semptomlar nelerdir?

Laktik asidoz belirtileri birçok sağlık sorununda tipiktir. Bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, derhal doktorunuza başvurmalısınız. Doktorunuz kök nedenini belirlemeye yardımcı olabilir.

Advertisement

Laktik asidozun birkaç semptomu tıbbi bir acil durumu temsil eder:

  • meyve kokulu nefes (ketoasidoz adı verilen diyabetin ciddi bir komplikasyonunun olası bir göstergesi)
  • bilinç bulanıklığı, konfüzyon
  • sarılık (cildin veya gözlerin beyazlarının sararması)
  • nefes darlığı veya sığ, hızlı nefes alma

Laktik asidozunuz olduğunu biliyorsanız veya bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, hemen acil servise gidin.

Diğer laktik asidoz semptomları şunları içerir:

  • yorgunluk veya aşırı yorgunluk
  • kas krampları veya ağrı
  • vücut zayıflığı
  • genel fiziksel rahatsızlık duyguları
  • karın ağrısı veya rahatsızlığı
  • ishal
  • iştah azalması
  • baş ağrısı
  • hızlı kalp atış hızı

Sebepleri nelerdir?

Laktik asidoz, karbon monoksit zehirlenmesi, kolera, sıtma ve boğulma dahil olmak üzere çok çeşitli altta yatan nedenlere sahiptir. Bazı yaygın nedenler şunlardır:

Kalp hastalığı

Kalp durması ve konjestif kalp yetmezliği gibi durumlar vücuttaki kan ve oksijen akışını azaltabilir. Bu laktik asit seviyelerini artırabilir.

Şiddetli enfeksiyon (sepsis)

Herhangi bir şiddetli viral veya bakteriyel enfeksiyon sepsise neden olabilir. Sepsisli kişiler, azalmış oksijen akışının neden olduğu laktik asitte bir artış yaşayabilir.

HIV

Nükleozid ters transkriptaz inhibitörleri gibi HIV ilaçları laktik asit seviyelerini yükseltebilir. Ayrıca karaciğer hasarına neden olabilirler. Bu, vücudun laktat işlemesini zorlaştırır.

Kanser

Kanser hücreleri laktik asit oluşturur. Bir kişi kilo verdiğinde ve hastalık ilerledikçe bu laktik asit birikimi hızlanabilir.

Kısa bağırsak sendromu (kısa bağırsak)

Nadir olsa da, kısa bağırsağı olan kişiler, ince bağırsakta bakteriyel aşırı büyümenin neden olduğu D-laktik asit birikimi yaşayabilir. Gastrik bypass ameliyatı geçiren kişiler de D-laktik asidoz alabilir.

Asetaminofen kullanımı

Asetaminofenin (Tylenol) düzenli, sık kullanımı doğru dozajda alındığında bile laktik asidozise neden olabilir. Bunun nedeni, kanda piroglutamik asit birikmesine neden olabilmesidir.

Kronik alkolizm

Uzun bir süre boyunca aşırı alkol almak laktik asidoz ve alkolik ketoasidoza yol açabilir. Alkolik ketoasidoz, tedavi edilmediği takdirde potansiyel olarak ölümcül bir durumdur, ancak intravenöz (IV) hidrasyon ve glikoz ile kombine edilebilir.

Advertisement

Alkol, böbrekleri olumsuz yönde etkileyen fosfat seviyelerini arttırır. Bu, vücudun pH’ını daha asidik hale getirir. Alkol alımınızı azaltmada sorun yaşıyorsanız, destek grupları yardımcı olabilir.

Yoğun egzersiz veya fiziksel aktivite

Vücudunuz kandaki glikozu parçalamak için yeterli oksijene sahip değilse, egzersiz geçici laktik asit birikmesine neden olabilir. Bu, kullandığınız kas gruplarında yanma hissine neden olabilir. Ayrıca bulantı ve halsizliğe neden olabilir.

Laktik asidoz ve diyabet

Biguanid adı verilen belirli bir oral diyabet ilacı sınıfı, laktik asit seviyelerinin artmasına neden olabilir.

Metformin (Glucophage) bu ilaçlardan biridir. Diyabet tedavisinde kullanılır ve böbrek yetmezliği gibi diğer durumlar için de reçete edilebilir. Metformin ayrıca polikistik over sendromunu tedavi etmek için kullanılır.

Diyabetli kişilerde, böbrek hastalığı da varsa laktik asidoz daha endişe verici olabilir. Diyabetiniz varsa ve herhangi bir laktik asidoz semptomu yaşıyorsanız, derhal bir acil servise gidin.

Nasıl teşhis edilir?

Laktik asidoz, açlık kan testi ile teşhis edilir. Doktorunuz, testi yapmadan önce 8 ila 10 saat boyunca hiçbir şey yememenizi veya içmemenizi söyleyebilir. Ayrıca, teste kadar geçen saatlerde aktivite düzeyinizi azaltmanız da istenebilir.

Test sırasında doktorunuz yapay olarak asit seviyelerini yükseltebileceğinden yumruğunuzu sıkmamanızı söyleyebilir. Kolun etrafına elastik bir bant bağlanması da bu sonuca neden olabilir.

Bu nedenlerden dolayı, laktik asidoz kan testi bazen kol yerine elin arkasında bir damar bularak yapılır.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Laktik asidozu tedavi etmenin en iyi yolu kök nedenini tedavi etmektir. Bu nedenle tedaviler değişir.

Laktik asidoz bazen tıbbi bir acil durumu temsil eder. Bu, kök nedenlerinden bağımsız olarak semptomların tedavi edilmesini gerektirir. Dokulardaki oksijenin arttırılması ve IV sıvılarının verilmesi genellikle laktik asit seviyelerini azaltmak için kullanılır.

Egzersizden kaynaklanan laktik asidoz evde tedavi edilebilir. Bol su içmek ve dinlenmek için yaptıklarınızı durdurmak genellikle yardımcı olur. Elektrolit replasmanlı spor içecekleri hidrasyona yardımcı olur, ancak su genellikle en iyisidir.

Advertisement

Görünüm nedir?

Kök nedene bağlı olarak, özellikle tedavi hemen gerçekleşirse, laktik asidoz tedavisi genellikle tam iyileşme ile sonuçlanır. Bazen böbrek yetmezliği veya solunum yetmezliği ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediğinde laktik asidoz ölümcül olabilir.

Laktik asidozun önlenmesi

Laktik asidozun önlenmesi de potansiyel nedeni ile belirlenir. Diyabet, HIV veya kanser varsa, durumunuzu ve ihtiyacınız olan ilaçları doktorunuzla tartışın.

Egzersizden kaynaklanan laktik asidoz, bol su içerek ve egzersiz seansları arasında kendinize uzun dinlenme süreleri sağlayarak önlenebilir.

Alkol kullanmaktan kaçınmak hayati önem taşır.


Leave A Reply