Roald Dahl Kimdir? Ünlü Çocuk Kitapları Yazarının Hayatı ve Kitapları

0
Advertisement

Roald Dahl kimdir? Charlie’nin Çikolata Fabrikası ve Matilda gibi ünlü çocuk kitaplarının yazarının hayatı ve eserleri hakkında bilgi.

Roald Dahl

Roald Dahl (1916–1990)

Çocuk kitapları yazarı Roald Dahl, diğer ünlü eserlerin yanı sıra çocuklara yönelik klasikler olan ‘Charlie and the Chocolate Factory, – Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ Matilda ‘ve’ James and the Giant Peach – James ve Dev Şeftali’i yazdı.

Roald Dahl, onlarca yıllık yazma kariyeri boyunca 19 çocuk kitabı yazan İngiliz bir yazardı. 1953’te en çok satan hikaye koleksiyonunu yayımladı ve aktris Patricia Neal ile evlendi. Popüler kitabı James and the Giant Peach’i 1961’de yayımladı. 1964’te oldukça başarılı bir çalışma daha çıkardı, Charlie ve Çikolata Fabrikası daha sonra iki filme uyarlandı.

Aile, Eğitim ve Erken Yaşam

Ünlü çocuk yazarı Roald Dahl, 13 Eylül 1916’da Llandaff, Güney Galler’de doğdu. Dahl’ın ebeveynleri Norveçliydi. Çocukken, yaz tatillerini büyükanne ve büyükbabasıyla Oslo’da geçirdi. Dahl dört yaşındayken babası öldü.

Genç Dahl ilk eğitimini Llandaff Cathedral School’da aldı. Müdür, şaka yaptığı için ona sert bir dayak attığında, Dahl’ın annesi, kocasının isteği üzerine, onu bir İngiliz yatılı okulu olan St. Peter’e kaydettirmeye karar verdi.

Advertisement

Dahl daha sonra akademik mükemmelliği ile tanınan özel bir okul olan Repton’a transfer oldu. Repton’daki kurallara içerlemişti; oradayken, canlı ve yaratıcı genç ruhu huzursuzdu ve macera için can atıyordu.

Dahl bir öğrenci olarak pek başarılı olmasa da, annesi mezun olduğu zaman Oxford veya Cambridge Üniversitesi’ndeki öğrenim ücretini ödemeyi teklif etti. Otobiyografisi Boy: Tales of Childhood’dan alıntılanan Dahl’ın yanıtı, “Hayır, teşekkür ederim. Beni Afrika veya Çin gibi harika uzak yerlere gönderecek bir şirkette çalışmak istiyorum.” oldu.

Ve öyle yaptı. Dahl, 1932’de Repton’dan mezun olduktan sonra, Newfoundland’e bir keşif gezisine çıktı. Daha sonra Afrika Tanzanya’da Shell Oil Company’de işe girdi ve 1939’a kadar burada kaldı.

Daha fazla macera arzulayan Dahl, 1939’da Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne katıldı. Kenya, Nairobi’de eğitim aldıktan sonra 2. Dünya Savaşı savaş pilotu oldu. Dahl, Akdeniz’de hizmet verirken, Mısır’ın İskenderiye kentine düştü. Uçak kazası onu kafatasında, omurgasında ve kalçasında ciddi şekilde yaralanmaya neden oldu. Kalça protezi ve iki omurga ameliyatı içeren bir iyileşmenin ardından Dahl, hava ataşesi yardımcısı olduğu Washington, D.C.’ye transfer edildi.

Roald Dahl’ın Önemli Kitapları

Roald Dahl

Onlarca yıllık yazma kariyeri boyunca Dahl, 19 çocuk kitabı yazdı. Popüler olmalarına rağmen, Dahl’ın çocuk kitapları bazı tartışmalara konu oldu, çünkü eleştirmenler ve ebeveynler, çocukların suç işleyen yetişkinlerden sert intikamını tasvir etmesinden hoşlanmamışlardı. Dahl, savunmasında çocukların yetişkinlere göre daha kaba bir mizah anlayışına sahip olduğunu ve yalnızca okuyucularına hitap etmeye çalıştığını iddia etti.

Advertisement
‘James ve Dev Şeftali’ (1961)

Dahl, kendisini ilk kez 1961’de bir çocuk yazarı olarak gördü. James and the Giant Peach kitabını yayınladığında, kitap geniş eleştirel ve ticari beğeni topladı.

‘Charlie’nin Çikolata Fabrikası’ (1964)

Dahl, ilk çocuk kitabından üç yıl sonra bir başka ünlü eseri Charlie and the Chocolate Factory yayınladı. Tuhaf, yalnız bir işadamı olan Willy Wonka, çikolata ambalajlarının içine yerleştirdiği beş altın bileti bulan çocukları, fantastik çikolata fabrikasına davet ediyor. Bazı eleştirmenler Dahl’ı Charlie ve Çikolata Fabrikası’ndaki Oompa-Loompa karakterleriyle ırkçı bir klişeyi canlandırmakla suçladı.

‘Fantastik Bay Tilki’ (1970)

Üç çiftçi, her seferinde onları alt eden kurnaz düzenbaz Bay Tilki’yi yakalamaya karar verir. Bay Tilki, eşi ve ailesiyle birlikte, Dahl’ın evinin önünde duran “cadı ağacı” olarak bildiği 150 yıllık gerçek bir kayın ağacından esinlendiği bir ağaçta yaşıyor.

‘BFG’ (1982)

Roald Dahl, BFG’nin favorisi olduğunu söyledi. Çocukların birkaç yıl önce uyurken eğlenmeleri için hayallerini şişelerde saklayan bir dev fikrini ortaya attı ve Big Friendly Giant’ın hikayesini yatmadan önce kendi çocuklarına anlattı.

‘Matilda’ (1988)

Roald Dahl’ın son uzun öyküsü, güçlerini sevgili öğretmeninin zalim müdireden üstün gelmesine yardımcı olmak için kullanan beş yaşındaki dahi Matilda Wormwood’un maceralarını anlatıyor.

Eşleri ve çocukları

Roald Dahl

Roald Dahl ve ilk eşi Patricia Neal

Dahl, 1961’de Hud’daki rolüyle Akademi Ödülü kazanan sinema oyuncusu Patricia Neal ile evlendi. Evlilik otuz yıl sürdü ve biri 1962’de trajik bir şekilde ölen beş çocuğu oldu.

Dahl, çocuklarına her gece yatmadan önce bir çocuk kitapları yazarı olarak gelecekteki kariyerine ilham veren hikayeler anlattı. Bu hikayelerde, çocuklarını bir test dinleyicisi olarak kullandığından, en popüler çocuk kitaplarından bazılarının temeli oldu. New York Times kitap incelemesi röportajında ​​”Çocuklar … son derece eleştirel ve ilgilerini çok çabuk kaybediyorlar” dedi. “İşleri devam ettirmek zorundasın. Ve bir çocuğun sıkıldığını düşünüyorsanız, onu sarsacak bir şey düşünmelisiniz. Gıdıklayan bir şey. Çocukların nelerden hoşlandığını bilmelisin. “

Neal 1960’ların ortalarında birden beyin kanaması geçirdikten sonra, Roald Dahl uzun iyileşme sürecinde onun yanında kaldı. Çift sonunda 1983’te boşandı. Kısa süre sonra Roald Dahl, ortağı Felicity Ann Crosland ile evlendi ve 1990’da ölene kadar evli kaldı.

Ölümü

Belirtilmemiş bir enfeksiyona yakalandıktan sonra, 12 Kasım 1990’da Dahl, Oxford, İngiltere’deki John Radcliffe Hastanesine yatırıldı. Roald Dahl, 23 Kasım 1990’da 74 yaşında öldü.


Leave A Reply