Kaolin Nedir? Ne İşe Yarar?

1
Advertisement

Kaolin nedir? Kaolinin özellikleri, kullanıldığı yerler nelerdir? Kaolin ne işe yarar, hakkında bilgi.

Kaolin; kaolinit, sedef ve anoksit içeren kil türüdür. Porselen yapımında kullanılan beyaz kildir. Çin kili ya da beyaz kil olarak da tanınır.

Yapılışı: Yapılarında %446.5 oranında sio2, % 39.5 AI2O3 ve % 14 H2O bulunur. Beyaz-sarı ya da beyaz-gri renkte ve toz biçimindedir.
Özgülağırlığı 1.8-2.6’dır.

Özellikleri:
Nem aldığında rengi koyulaşır ve kil kokusu artar. Suda, sulandırılmış asitlerde ve alkali hidroksitlerde çözünmez. Oldukça kaygandır. Zehirleyici etkisi yoktur, patlayıcı değildir. Safken beyaz bir alevle yanar, ancak az da olsa demirin varlığı alevin rengini kreme çevirir. Yüksek saflık derecesi ve bileşimi nedeniyle killerin en zor eriyenidir. Yumuşama sıcaklığı 1700-1785 °C’tır.

Saf kaolinin rengi beyaz olsa da tabiatta daima başka bileşiklerle karışık bulunur. Bunun için rengi kurşunimtırak, sarımtırak, yeşilimtırak olabilir. Donuk görünüşlüdür. En önemli özelliği plastik olmasıdır. Suyla karıştırılıdığında istenilen şekle sokulabilir.

Kullanım alanları:
En önemli kullanılış yeri seramik endüstridir. Saf olan cinslerinden porselen eşya yapılır. Ağıt ve kauçuk için satar-kaplama olarak; ısıya dayanıklı parça yapımında, seramikte, çimentoda, gübre olarak, kozmetikte, elektrik yalıtkanlarda ve özellikle alüminyum sülfatın elde edilmesinde kullanılır. Tipik bir porselenin yapısında ağırlıklarına göre, % 30 feldispat, % 20 çakmaktaşı, % 10 kilin dışmda %0 oranında da kaolin vardır. Kolay erimediğinden porselenin hamuruna feldispat eklenerek daha düşük bir sıcaklıkta erimesi sağlanır. Ayrıca çakmaktaşı, yanma olayı sırasında eğrilmeyi önler. Kaolin ise elastiyi artırarak çalışmayı kolaylaştırır. Kurumayı hızlandırır ve dayanıklılığı gösterir.

Advertisement

1 Yorum

  1. çiğdem gök on

    Merhaba, kaolinit yazınca kaolin çıktı. ikisi aynı şey midir? Seramik sanayiinde kullanılıyor demişsiniz.Evet aldığım şeffaf sırrın içinde var. Bardaklarda,gıda sektöründe yapılan kaplarda ve sıcak kullanıma uygun mudur? Bilgi verirseniz sevinirim. Teşekkürler

Leave A Reply