Jens Baggesen Kimdir?

0
Advertisement

Jens Baggesen Kimdir? Danimarka’lı şair ve edebiyatçı olan Jens Baggesen hayatı ve eserleri ile ilgili genel bilgiler.

Jens Baggesen Kimdir?

Jens BaggesenJens (Immanuel) Baggesen (d. 15 Şubat 1764, Kors0r, Danimarka – ö. 3 Ekim 1826, Hamburg, Almanya), yeni-klasikçilikten romantizme geçiş döneminde yaşamış önde gelen Danimarkalı edebiyatçı.

1782’de ilahiyat öğrenimi için Kopenhag’a gitti. Üç yıl sonra Comiske fortoellinger (1785; Komik Masallar) adlı şiirleriyle görülmemiş bir başarı kazandı. Daha sonra ilk Danimarka operası olan Holger Danske’ye. yazdığı libretto, özellikle milliyetçilikten yoksun olduğu ileri sürülerek sert eleştirilere uğradı. Almanya, İsviçre ve Fransa’ya geziler yapan Baggesen’in düzyazı türünde en önemli yapıtı sayılan Labyrinten’in (1792-93; Labirent) konusunu bu geziler oluşturur.

Bu yapıt, 18. yüzyıl İngiliz romancısı Laurence Sterne’i anımsatan bir çeşit “duygusal yolculuk”tur. Baggesen koyu bir Alman yanlısı, büyük bir Jean-Jacques Rousseau hayranı ve Fransız Devrimi’nin ateşli bir savunucusuydu. Kant’ın ve Danimarka’nın romantik şairi Adam Oehlenschlâger’ın da hayranıydı. Kendisi de bir romantik olmakla birlikte yaşamının sonlarında romantizme şiddetle karşı çıkmış, bu yüzden Oehlenschlâger’la arası bozulmuştur.


Leave A Reply