Abanoz ve Kaş Yaylaları Nelerdir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Abanoz ve Kaş Yaylaları nelerdir, nerededir? Mersin Anamur Abanoz ve Kaş Yaylalarına nasıl gidilir, özellikleri, olanakları nelerdir, hakkında bilgi.

ABANOZ VE KAŞ YAYLALARI

Yıllar önce gerçekleştirdiğim Türkiye’nin en kuzeyi İnceburun Deniz Fenerinden en güneydeki Anamur Deniz Fenerine uzanan 1200 kilometrelik bisiklet yolculuğunun son konaklama noktası Abanoz Yaylası’ydı. Çam kokulu Toroslar üzerindeki yayla, geleneksel görüntüsünden uzaklaşsa da sahil kesiminde yaşayanlar tarafından hâlâ tercih ediliyor.

Abanoz Yaylası için Anamur ilçesinden yola çıkanlar, öncelikle Toroslar’ın eteklerindeki Çatalyatak, Kızcağız ve Yellice tepelerinden bir yeraltı nehri olarak doğan Dragon (Anamur – Kocaçay) Çayı kıyısını takip ediyor. Daha sonra yılankavi bir şekilde yükselmeye başlayan asfalt yol, 40’ıncı kilometrede sizi Kaş Yaylasına ulaştırıyor. Yaklaşık 1350 metre irtifadaki yayla, iki bölümden oluşuyor. Yerleşimin güneye bakan yamacı üzerinde yeni binalar yükselirken giriş kısmında yer alan bölgede modern binalarla birlikte eski geleneksel yayla evleri yer alıyor. Toroslar’ın genel yapısı gereği bölgede hem taşlık, hem de köknar, sedir, ardıç ağaçları içeren ormanlar bulunuyor. Yaylalarda yaz mevsiminde bakkal, kasap, fırın gibi temel ihtiyaç maddelerini temin edeceğiniz tesisler ile kır kahveleri ve bir motel hizmet veriyor Bozyazı ilçesinden de ulaşılan Kaş Yaylasında tarihi bir kale kalıntısı ile Delik ve Sıtmalı gibi piknik yerleri bulunuyor.

Kaş Yaylasından sonra 1690 metre rakımdaki Suolmaz geçidi üzerinden, Anamur – Ermenek karayolunun 52’nci kilometresinde Abanoz Yaylasına erişilir. Oldukça büyük ve kalabalık olan yaylada elektrik, su, telefon gibi altyapı hizmetlerinin yanı sıra konaklama, lokanta, bakkal, kahvehane, kasap gibi tesisler mevcuttur. Yaylanın ortasındaki ovalık bölüm, yaz aylarında kuruyan mevsimlik bir göle döküyor.

Abanoz Yaylası çevresinde 700 metre uzunluğunda Bicikli, 1990 yılında keşfedilen Çukurpınar (Düdeni) ve Köşebükü gibi mağaralar gezilebilir. Ermenek tarafına devam edildiğinde Halkalı ve Akpmar yaylaları ziyaret edilebilir. Mersin il merkezine 232, Antalya’ya ise 262 kilometre uzaklıkta olan Anamur ilçesinde deniz feneri, Mamure Kalesi, Anamurium antik kenti ve Alaköprü gibi tarihi mekânlar bulunur.

Advertisement

Leave A Reply