Ahmet Ziya Akbulut Kimdir? Peyzaj ve Mimari Ressamın Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Ahmet Ziya Akbulut Kimdir? Türk peyzaj ve mimari ressamımızın Ahmet Ziya Akbulut hayatı, biyografisi, önemli eserleri ile ilgili bilgi.

Ahmet Ziya Akbulut

Ahmet Ziya Akbulut (Kaynak: wikipedia.org)

Ahmet Ziya Akbulut; ressam, yazar ve müzecidir (İstanbul 1869-ay. y. 1938). Harbiye’yi bitirdikten sonra (1889) askeri görevinin yanı sıra resim, Fransızca ve geometri öğretmenlikleri yaptı.

1892’de Sanayii Nefise Mektebi’ne öğretmen atandı, ölümüne kadar da burada çalıştı. Diploma resmi, Lehimci Yahudi adını taşıyan eseriyle Güzel Sanatlar Yüksek Okulu’nun resim bölümünü bitirdi (1897). Üsküdarlı ressam Hoca Ali Rıza Bey ile dostluk kurdu (1898) ve bu yıldan 1912’ye kadar ünlü hattat Hacı Sami Efendi’den ders aldı. Askeri Tıbbiye İdadisi, Darüşşafaka, Halıcıoğlu Askeri Lisesi öğretmenlikleriyle Evkaf İslam Müzesi ve Rasathane Müdür Yardımcılığı gibi değişik görevlerde bulundu. Paris’te astronomi öğretmenliği sınavını kazanarak Astronomi Derneği’ne üye oldu (1924). Mahmut Şevket Paşa’nın (1902) ve Galile’nin portresini bu uğraşlar arasında yaptı. İstanbul Belediyesi İnkılap Müzesi’ni kuran da odur (1934).

Başlıca eserleri:

Evkaf Müzesi Bahçesinden Süleymaniye Camii, Sırpların Hora Oyunları, Tenekeci Yahudi, Tuzla’dan Adaların Görünüşü, Kandilli’de Kırmızı Ev, Beyazıt Camii Giriş Kapısı, Beyazıt İmareti, Galile ve Öğrencileri, Süleymaniye Arka Sokağında Bir Kapı, Ahırkapı Eski Surları, Ayvalar, Ormanlık, Sultanahmet Hamamı/İçi, Bursa Büyük Kaplıca vb.

Titiz bir doğa izleyicisi, özenli bir perspektif uygulayıcılığının gözlendiği eserleri yerli ve yabancı koleksiyonlarla İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde bulunmaktadır.

Advertisement

Leave A Reply