Aleut Adaları Nerededir? Aleut Adalarının Tarihi ve Coğrafi Özellikleri

0
Advertisement

Alaska’da bulunan Aleut Adaları hakkında kısa bilgi. Alaska’da yer alan Aleut Adaları hakkında genel coğrafi bilgiler ve tarihçesi.

Aleut Adaları
Aleut Adaları, Alaska Yarımadasının batı ucundan Rusya’da ki Kamandorski Adaları’na doğru uzanan volkanik ada topluluğu. Amerika Birleşik Devletleri’nin Alaska Eyaleti’ne bağlıdır. Yüzölçümü 17.666 km2. 163° batı – 172° doğu boylamları arasındadır.

Aleut Sıradağları’nın batık bir uzantısı olan ve Bering Denizi’ni Büyük Okyanus’tan ayıran Aleut Adaları, başlıca 4 gruba ayrılır: Kıtaya en yakın olan Fox Adaları, Andreanof Adaları, Rat Adaları ve en küçük grubu oluşturan Near Adaları. Adaların çevresindeki sayısız mercan adası, ulaşımı büyük ölçüde engeller. Genelde ılıman bir iklim egemen olmakla birlikte, yoğun sis ve yağış görülür. Hemen tümüyle ağaçsız olan adalar, koyun ve rengeyiği yetiştirilen verimli otlaklarla kaplıdır. Adalarda yaşayan Eskimoların en önemli uğraşıları balıkçılık ve avcılıktır.

Aleut Adaları Tarihi :
1741’de, Rusya adına araştırma yapan Danimarkalı gezgin Vitus Bering’in bulduğu Aleut Adaları, 18. yüzyılın sonları ile 19. yüzyıl başlarında tilki, su samuru ve fok amacıyla Rus avcı ve tüccarlar tarafından kullanıldı; 1867’de, Amerika Birleşik Devletleri adaları satın aldı. 1900’de, Nome Kasabası’nda altın bulunmasıyla kullanılabilir durumdaki birkaç limandan biri olan Dutch Horbor, önemli bir aktarma noktası konumuna geldi. İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD, Dutch Harbor’da bir hava üssü kurdu. 1942′ de bu üssü bombalayan Japonlar daha sonra Atta, Kiska ve Agatta adalarını işgal etti. ABD 1943’te, adaları geri aldı.

Adalar, eski Sovyetler Birliği’ne yakınlıkları nedeniyle, ABD savunmasında önemli rol oynardı.

ALEUT SIRADAĞLARI, Güneybatı Alaska’da volkanik dağ zinciri. Uzunluğu 967 km. Anchorage’in batısında Alaska Yarımadası’na doğru uzanır, batık bir biçimde Aleut Adaları adı altında devam ederek Attu Adası’nda sonlanır. En yüksek noktası Redoub Dağı’dır (3.111 m).

Advertisement

Leave A Reply