Algernon’a Çiçekler Kitap Özeti (Daniel Keyes) Konusu Karakterler Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Daniel Keyes’in ödüllü bilimkurgu romanı Algernon’a Çiçeklerin konusu, özeti, karakterleri nelerdir? Algernon’a Çiçekler kitap özeti ve kitap hakkında bilgi.

Algernon'a Çiçekler

Algernon’a Çiçekler

Daniel Keyes’in bilimkurgu romanı Algernon’a Çiçekler (1966), bir adamın zihinsel bir engele sahip olmaktan olağanüstü bir zeka kazanmaya giden yolculuğunun ve engelini “düzeltmek” için deneysel bir prosedür yanlış gittiğinde gerilemesinin hikayesidir. Keyes ilk olarak 1959’da “Algernon’a Çiçekler” adlı bir kısa öykü yayınladı ve bu öykü en iyi bilim kurgu kısa öyküsü dalında Hugo Ödülü’nü kazandı, daha önce tam uzunlukta bir roman olarak yayınlamadan önce Nebula bilimkurgu romanı ödülünü kazandı.

Bu yazı, romanın 1994 Harvest (Harcourt) versiyonuna atıfta bulunur. Romanın baskısı hiç tükenmedi, birçok film ve sahne uyarlaması yapıldı ve birçok gerekli okuma listesi tarafından benimsendi. Bununla birlikte, roman aynı zamanda tartışmalı olarak görüldü ve müstehcen cinsel içeriği tasvir etmesi nedeniyle sık sık yasaklandı.

Kitabın Özeti:

32 yaşındaki Charlie Gordon, zihinsel engelli ve 68 IQ’ya sahiptir. New York’ta yaşıyor ve ailesi küçükken Charlie’yi terk ettikten sonra yanına alan amcasının arkadaşı Bay Donner’ın sahibi olduğu bir fırında kapıcı olarak çalışıyordur. Haftada birkaç gece, zihinsel engelli yetişkinlere yönelik bir eğitim merkezi olan Beekman’da derslere katılır. Merkezdeki öğretmeni Alice Kinnian, Charlie’nin öğrenmeye motive olduğunu ve zekasını büyük ölçüde geliştirmek için tasarlanmış deneysel bir prosedür için seçildiğini söyler. Prosedürden önce Charlie’den düşüncelerini ve duygularını anlattığı bir dizi ilerleme raporu kaydetmeye başlaması istenir. Romanın bölümleri olarak işlev gören ilk ilerleme raporları basit ve hatalarla doludur, ancak zamanla Charlie’nin yazımı çok daha gelişmiş hale gelir.

Deneysel operasyon başarılı olur. Charlie ve kendisinden önce bu işleme tabi olmuş Algernon adlı bir fare ile psikolojik testlerden ve eğitimden geçer. Algernon gibi Charlie de hızlı entelektüel kazanımlar elde etmeye başlar. Ancak Charlie, duygusal gelişiminin entelektüel gelişimiyle uyuşmadığını fark eder. Diğer insanların duygularını nasıl yorumlayacağını ve tepki vereceğini anlamakta güçlük çekiyordur. Kendi duygularını kontrol etmekte de zorlanır. Özellikle cinselliğini yönetmekte güçlük çeker; Alice ile bir ilişki başlatmaya çalışır ama romantik duygularının paniğe yol açtığını fark eder. Ayrıca, Charlie’nin fırındaki iş arkadaşları, Charlie’nin dönüşümünden hoşlanmazlar.

Advertisement

Charlie’nin ilerleme raporları, duygusal ve romantik hayal kırıklıklarının nasıl oluştuğunu anlatır ve aynı zamanda Beekman’daki laboratuvar ekibini eleştirir. Charlie’nin çocukluğundan kalan, uzun süredir gömülü hatıraları yüzeye çıkmaya başlar. Annesinin ondan nasıl uzak durduğunu ve bunun neden olduğu acıyı hatırlar. Laboratuvar ekibi araştırmalarını bildirmek için bir konferansa katıldığında Charlie’nin sorunları doruğa ulaşır. Konferansta Charlie, kendisine bir laboratuvar örneği gibi davranıldığı için sinirlenir ve Algernon’la birlikte kaçar.

Farklı Hayat

Bir süre Charlie, bir sanatçı olan komşusu olan Fay ile dostluk geliştirerek farklı bir hayat yaşar. Charlie sürekli partilerdedir ancak davranışları düzensizleşen Algernon için endişeleniyordur. Beekman laboratuvarına döner ve kendini zeka üzerine çalışmaya adar. Algernon, yaptığı tüm entelektüel kazanımları kaybeder ve ölür. Charlie Onun ölümü ile perişan olur ve Algernon’la aynı kaderi paylaşacağını ve sonunda kazandığı zekasını kaybedeceğini fark eder.

Charlie, entelektüel kazanımlarının bir kısmını kaybederek eski haline geri dönmeye başlar. İlerleme raporlarının tarzı, romanın başında olduğu gibi daha basit hale gelir. Zihinsel engelli insanlar için devlet destekli Warren State Home’u ziyaret eder ve sonunda oraya geri gönderileceğini fark eder. Başarısız bir şekilde babasıyla yeniden bir araya gelmeye çalışır ve ayrı şekilde annesini ve kız kardeşini de ziyaret eder. Annesi ve kız kardeşiyle buluşması beklediği gibi gitmese de Charlie, annesinin gençliğinde ona kötü muamelesinden kaynaklanan korku ve utancın bir kısmıyla başa çıkabildiğini keşfeder.

Geriye baktığında Charlie, daha zeki olmanın kendi başına hayatını daha iyi hale getirmediğini fark eder. Charlie sonunda Alice ile tam bir ilişki yaşayabilir, ancak birlikte geçirdikleri zaman kısadır. Charlie’nin düşüşü daha hızlanır ve son bir ilerleme raporunda, yakında Warren State Home’a ​​gitmek zorunda kalacağını bilerek, içinde bulunduğu kötü durumu anlatır. Diğerlerinden, arka bahçesine gömdüğü Algernon’un mezarına çiçek koymalarını ister.

Karakterler

Charlie Gordon

Charlie, Algernon’a Çiçekler’in kahramanıdır. Roman, birinci şahıs bakış açısından ilerleme raporları şeklinde anlatılıyor. Okuyucu, Charlie’nin bir karakter olarak gelişiminin tüm aşamasını, zihinsel engelli bir kişi olarak başlangıçtaki savunmasızlığı ve motivasyonundan, olağanüstü kişisel zorluklarla karşı karşıya kalan azimli bir araştırmacıya ve son olarak düşüşünün trajedisine kadar görüyor. Charlie dürüst ve açıktır. Romanın biçimi, Charlie’nin karakterini canlandırmak için çok önemlidir. Roman, Charlie’nin tepkilerinden, düşüncelerinden ve izlenimlerinden oluştuğu için okuyucular Charlie’yi olduğu gibi görür.

İlerleme raporları, Charlie’nin savunmasızlığını ve ilerleyişini gösteriyor. Onun zihinsel engeli, deneysel prosedürün öncülüdür; üstesinden gelmek Charlie için önemli bir motive edicidir. Charlie roman boyunca saflığıyla yüzleşmek zorunda kalır. İlk bölümlerde Charlie, duygularla, sosyal ilişkilerle veya Gimpy’nin fırından çalması gibi etik ikilemlerle başa çıkma konusunda çok az anlayışa veya deneyime sahiptir. Roman ilerledikçe, Charlie’nin entelektüel gelişimi, duygusal gelişimini geride bırakır. Entelektüel olarak yetenekli olmak, neşe kadar birçok tuzağa da yol açar.

Advertisement


Leave A Reply