Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

0
Advertisement

Alışveriş yaparken dikkat etmemiz gerekenler nelerdir? Alışveriş esnasında ürünün nelerine bakmalıyız? Bilinçli Tüketicinin alışverişte yapması gerekenler.

Alışveriş Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

İhtiyaç ve istek duyulan ürünleri bakkal, market, mağaza, pazar gibi yerlerden satın almaya alışveriş adı verilir.

ALIŞVERİŞ LİSTESİ

Alışverişe çıkmadan önce alınacakları gösteren bir alışveriş listesi hazırlanmalıdır. Bu alışveriş listesi aile bütçesine uygun olmalıdır. Listede önce temel ihtiyaçlara, sonra isteklere yer verilir. Alışveriş esnasında listede yazılı olanlar satın alınır.

ÜRÜNÜN FİYATI

Alışveriş esnasında, alınacak ürünlerin fiyatlarına bakılmalı, fiyat karşılaştırması yapılmalıdır. Üzerindeki bilgiler okunmalı ve yerli malı olmasına özen gösterilmelidir. Aynı kalitedeki ürünlerden fiyatı daha ucuz olanı tercih edilmelidir. Yerli malı ürünler tercih edilmelidir.

SON KULLANMA TARİHİ

Paketlenmiş gıda ürünlerinin paketlenme ve son kullanma tarihlerine mutlaka bakılmalıdır. Son kullanma tarihi geçmiş ürünler satın alınmamalıdır.

Advertisement

TSE DAMGASI

Bir ürünün gerektiği nitelikte olmasına standart denir. TSE, ISO 9001, CE gibi damga taşımayan ürünler, standartlara uymayan ürünlerdir. Bu ürünlerin satın alınmaması gerekir. İnsan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Paketlenmiş ürünlerde kalite standardını belirten TSE damgası (Türk Standartları Enstitüsü) olmasına dikkat edilmelidir. TSE damgası olmayan ürünler tercih edilmemelidir.

GARANTİ BELGESİ

Garanti belgesi, tüketicinin aldığı ürünün iadesi, değişimi ve tamir edilmesini sağlayan belgedir. Garanti belgesinin geçerli olduğu süre boyunca mutlaka saklanması gerekir. Çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon, telefon gibi elektronik eşya alınacaksa mutlaka garanti belgesi de alınmalıdır.

ÜRÜN KONTROLÜ

Paketlenmiş ürünlerin açık ve yırtık olup olmadığına bakılmalıdır. Açık, yırtılmış, ambalajı zarar görmüş ürünler kesinlikle satın alınmamalıdır. Ürün üzerindeki yazılar okunmalıdır. Ürün hakkında fazla bilgi edinilemezse görevliden yardım istenmelidir.

FİŞ VEYA FATURA

Alışverişten sonra mutlaka fiş veya fatura alınmalıdır. Ürün iade ve değişiminde bu belgeler gerekli olacaktır. Bu sebepten bu belgelerin bir süre saklanması gerekir. Bu belgeler alındığında devlet vergi geliri elde etmiş olur.

Bilinçli Tüketici Nedir? Özellikleri Nelerdir?


Leave A Reply