Altamira Mağarası Nerededir? Altamira Mağarası Hakkında Bilgi

0
Advertisement

İspanya’nın kuzeyinde yer alan ve tarihöncesi yaşamış insanlara ait çizimlerin yer aldığı Altamira mağarası hakkında genel bilgiler

Altamira Mağarası Bizon Çizimi

Altamira Mağarası, Kuzey İspanya’nın Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Santander İli’nin 25 km yakınındaki Santillana der Mar Kasabası’ nın 2 km uzaklığında bulunan tarihöncesine ait mağara. 1868’de mağaranın girişini bir avcı buldu. 1875’te yörenin soylularından Marcelino de Sautuola mağarayı gezdi ve hayvan kemiklerinin yanı sıra çakmaktaşından yapılmış çeşitli araç gereçler buldu. 1879’da mağaraya da “güzel görünüşlü” anlamına gelen Altamira adını verdi. Mağaranın uzunluğu 270 m, tavan yüksekliği ise 1.15 metre ile 2.65 metre arasında değişmektedir. Resimlerin çoğu 9×18 m boyutlarındaki bir alan içindedir. Mağaranın tavan ve duvarlarında çoğu kırmızıya boyanmış ve siyah renkle dış çizgileri belirtilmiş bizon, ayı, at, geyik ve yaban domuzu resimleri vardır. İspanyol jeoloji profesörü Juan Vilanova’nın girişim ve katkılarıyla burada sürdürülen çalışmalarda mağaranın yeni bölümleri, resimler ve hayvan kalıntıları bulundu. Bulgular ilk kez 1880’de Lizbon’da toplanan Tarihöncesi Kongresi’ne sunuldu, fakat beklenen yankıyı yapmadı. Sorunu irdeleyen kimi uzmanlar, o zamana kadar insanlığın en eski geçmişi olarak bilinen Yunanistan ve Mısır ürünlerine benzemeyen Altamira duvar resimlerinin çağdaş sanat ürünleri olabileceklerini ve yapılış tarihlerinin de ancak birkaç on yıl gerilere götürülebileceğini söylediler. 1894’te Dordogne Vadisi’ndeki La Mouthe Mağarası’nda bulunan duvar resimleri ve başka bölgelerdeki benzeri bulguların artması ve bunların incelenmesi sonucu Altamira Mağarası resimlerinin tarih öncesi döneme ait olduğu kabul edildi. Altamira’da renkli olarak yapılan bizonlar, kızıl atlar, yaban domuzu ve dişi geyik resimleri daha eski sahneleri örtmektedir. îlkel insanın, daha önce yapılmış bir resim üzerine sık sık resimler yapmış olması, tarihöncesi arkeologlarının, çeşitli sanatların birbiriyle olan ilişkilerini saptamak açısından çok işine yarar.

Resimlerden bazıları günümüzde soyu tükenmiş hayvanlara aittir. Renkli resimler, öğütülerek toz haline getirilen çeşitli madeni boyaların yağ, belki su ve bazı bitki özleriyle karıştırılarak elde ^edilen boyalarla, parmak uçları ya da lifli bitkiler ve çeşitli hayvan tüylerinden yapılan ilkel fırçalar kullanılarak yapılmış olmalıdır. Altamira Mağarası’ndaki resimler Üst Paleolitik Çağ Magdaleniyen kültürün avcı topluluklarına aittir. Magdaleniyen kültürün son evresinde (günümüzden yaklaşık 35-40 bin yıl önce) yapılan bu resimlerde insan, güneş, yıldız gibi doğa güçlerinin bulunmaması, ilkel insanın daha çok hayvanlar dünyasıyla ilgili olduğunu gösterir, yaşam biçimini belirleyen geçim sorunu, hayvanlarla ilgilenmesinin nedenidir. Ava çıkmadan önce bu resimlerin önünde yapılan törenler ava çıkanları fizyolojik ve psikolojik olarak ava hazırlama işlevini görmüş olmalıdır.


Leave A Reply