Ameliyat Sonrası En Sık Görülen Komplikasyonlar Nelerdir? Hangileri Tehlikelidir?

0
Advertisement

Ameliyattan sonra sık görülen komplikasyonlar nelerdir? Ameliyat sonrası hastanın yaşadığı hangi sorunlar normaldir, hangileri tehlikelidir?

Cerrahi ciddi bir iştir ve ameliyat sonrası komplikasyonları olmayan birey sayısı azdır. Çoğu hasta, ameliyattan sonraki günlerde hızlı ve kolay bir şekilde çözülen küçük bir komplikasyonlar yaşar. Ancak hastalar için ameliyat, zatürre veya enfeksiyon gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bu komplikasyonlardan kaçınmak ameliyat sonrası daha hızlı iyileşmeye yol açar!

Ameliyat

Ameliyat Sonrası Ağrı

Ağrı, muhtemelen, cerrahi hastalarının ameliyattan günler ve bazen de haftalar süren en yaygın şikayettir. Ağrı beklenen bir durumdur ve ilaçla tedavi edilebilir. Ameliyat sonrası ağrıyı gidermek için doktorunuz uygun olan ağrı kesiciyi reçete edecektir.

Anestezinin Yan Etkileri

Ameliyattan sonra anestezinin etkileri kişiden kişiye değişir. Bazıları kolayca uyanır ve hoş olmayan semptomlar yaşamazken, bazıları şaşkın, heyecanlı veya mide bulantısıyla uyanırlar. Anesteziden sonra nasıl uyanacağınıza dair en önemli ipucu daha önce anestezi aldıysanız, o zaman vücudunuzun nasıl tepki verdiği ile aynıdır. Yan etkileri olmadan uyandıysanız, bu harikadır. Şiddetli mide bulantısı ve kusma ile uyandıysanız, bu deneyimi tekrarlamanız olasıdır.

Mide bulantısı ve kusma

Ameliyat sonrası bulantı ve kusma, hastaların neredeyse yarısında ameliyattan sonraki ilk saatlerde bazen de ameliyatı takip eden günlerde görülen bir yan etkidir. Daha önceki ameliyatınızda böyle bir yan etki yaşadıysanız, anestezi uzmanınızı bundan haberdar edin ve tekrar olmasını önlemek için bir plan isteyin.

Advertisement

Bu sorunun ilaçla önlenmesi ve kusma başladıktan sonra tedavi etmekten çok daha kolaydır. Ameliyattan sonra kusma da, özellikle bir karın kesiği ameliyatı sonrası ise çok ağrılıdır.

Ameliyat Sonrası Kanama

Bazı kanamalar ameliyattan sonra normal kabul edilir, ancak durmayacak büyük miktarda kanama olmamalıdır. Beklenen küçük kanamaların haricinde herhangi kanamayı, ciddi bir problem haline gelmeden, doktorunuza ya da hastane personeline bildirin.

Atelektazi / Pnömoni

Ameliyat sırasında ventilatörde bulunmak maalesef solunum ile ilgili sorunlara yol açabilir. Bu komplikasyon ameliyat bittikten sonra ventilatörde kalması gereken bireylerde daha sık görülür.

Ameliyattan Sonra Kan Pıhtıları

Ameliyattan sonra kan pıhtıları her zaman endişe kaynağıdır. Önleme yine anahtardır. Bacakta küçük bir kan pıhtısı oluşabilir, şişlik ve ağrıya neden olur ve genellikle ilaçla önlenebilir. Daha da ciddi olanı, bir kan pıhtısının kan dolaşımı boyunca hareket etmeye başladığında, potansiyel olarak akciğer embolisi haline geldiği akciğerlere ulaşmasıdır. Bu durum ölümcül olabilir.

Ameliyat Sonrası Yorgunluk

Ameliyat sonrası yorgunluk sık görülen bir komplikasyondur ve beklenen bir durumdur. Vücut anestezi ve ameliyatın etkileri ile uğraşmaktadır. Vücut, kesikleri ve kan kaybını tamir etmek için çok çalışır ve yorgun hissetmek ameliyat sonrasının normal bir parçasıdır.

Ameliyat sonrası kafa karışıklığı / deliriyum

Anestezi sonrası konfüzyon (kafa karışıklığı) özellikle yaşlı hastalarda yaygındır. Karışıklık, anesteziden sonra daha ciddi bir karışıklık olan deliryuma da yol açabilir. Hastanın demansı veya ameliyat öncesi hafıza veya karışıklık ile ilgili başka sorunları varsa, ameliyattan sonra problem yaşama olasılığı daha yüksektir.

Advertisement

Ameliyattan Sonra Enfeksiyon / Sepsis

Ameliyattan sonrası enfeksiyonun önlenmesi çok önemlidir ve elleri düzgün ve sık sık yıkamak kadar kolay olabilir. Antibiyotikler genellikle, bu sorunu önlemek için, herhangi bir belirti veya semptom bulunmasa bile, ameliyattan sonra reçete edilir. Enfeksiyonun belirtilerini ve semptomlarını erken teşhis etmek, bir enfeksiyonun iyileşme sürecini dramatik olarak yavaşlatacağı veya hatta durduracağı için daha hızlı bir iyileşmeye yol açabilir.

Ameliyattan Sonra İdrar Yapma Zorluğu

Ameliyattan sonra idrara çıkma zorluğu çok yaygın bir durumdur ve tipik olarak ameliyat sırasında idrar sondası olan hastalarda oluşur. İdrar retansiyonu denilen bu problem genellikle ameliyatı takip eden günlerde düzelir. Diğer hastalar için, mesane anesteziden “uyanana” kadar bir kateter gerekli olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu

İdrar retansiyonu gibi idrar yolu enfeksiyonları da, genellikle ameliyat sırasında yerleştirilmiş bir idrar sondası olmasının bir sonucudur. Çoğu idrar yolu enfeksiyonu, antibiyotiklerle kolayca tedavi edilir ve tedaviye hızlı bir şekilde yanıt verir. Daha ciddi idrar yolu enfeksiyonları, ürosepsis denilen bir duruma yol açabilir ve bu nedenle idrara çıkmada zorluk, diğer idrar yolu enfeksiyonu semptomları ve yanma göz ardı edilmemelidir.

Yaranın Açılması

Yaranın açılması çoğu durumda, bu küçük bir sorundur ve yaranın iyileşme sürecini bir yada iki hafta uzatır. Ciddi durumlarda, yara cerrahi müdahale gerektirecek kadar açılır.

Ameliyat izi

Ameliyatı takip eden haftalarda yaranızı tedavi etme kabiliyetinizin, kesiğin izleri üzerinde büyük etkisi olacaktır. Sigara içmemek, yarayı temiz tutmak, sağlıklı bir diyet ve uygun bir ilaç kullanımı vücudun iyileşme şeklinin belirlenmesine yardımcı olacaktır.

Ameliyat Sonrası Ateş

Ameliyattan sonra bir miktar ateş, iyileşmenin ilk haftasında yaygındır. Bu durum, vücudunuzun mevcut olabilecek olası enfeksiyonlarla savaşma şeklidir. Yüksek ateşler yaygın değildir veya beklenmemektedir ve daima doktora bildirilmelidir.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply