Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Son Yazılar :
    • Bandırma Vapurunda Atatürk İle Birlikte Olanlar, Vapura Kimler Bindi
    • Atatürkçülüğün Amaç ve Nitelikleri Nelerdir?
    • Cumhuriyet Dönemi Toplumsal Alanda Yapılan İnkılaplar
    • Atatürk’ün “Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir” Sözü ve İlimin Önemi
    • Atatürk’ün Devlet Adamlığı: Stalin’in Sözlerine Karşı Gösterdiği Tarihî Tavır
    • PHP2Shell Son Durum: Kritik PHP Açıkları Aktif Saldırılarda Kullanılıyor
    • Atatürk’ün Kültür, Eğitim ve Sanata İlişkin Görüşleri
    • Mustafa Kemal Atatürk’ün Sosyal Bilimlere Katkısı
    NKFUCOM
    • Ana Sayfa
    • Fizik
    • Kimya
    • Biyoloji
    • Mat.
    • Bilim
    • Coğ.
    • Tarih
    • BGVH
    • Rüya Tabirleri
    • Künye
    NKFUCOM
    Ana sayfa » Atatürk » Atatürk’ün Son Günleri, Atatürk’ün Ölümünden Önceki Son Günleri
    Atatürk

    Atatürk’ün Son Günleri, Atatürk’ün Ölümünden Önceki Son Günleri

    Uğur SAĞLAMBy Uğur SAĞLAM17 Eylül 2025Updated:16 Nisan 2026Yorum yapılmamış2 Mins Read

    Atatürk’ün ölümünden önceki son günleri ile ilgili olarak bilgilerin mevcut olduğu yazımız. Mustafa Kemal Atatürk’ün son günleri.

    Atatürk ve Anıtkabir

    Atatürk’Ün Son Dönemleri İçin Buraya Tıklayınız.

    ATATÜRK’ÜN SON GÜNLERİ

    Kasım ayında Atatürk’ün hiç iştahı kalmamıştı. Karnındaki su çok çabuk çoğalıyordu. Bu su kalbini ve göğsünü sıkıyor, nefes almasını güçleştiriyordu. 7 Kasım 1938 sabahı, ağrılardan şikayet ediyor ve karnındaki suların alınmasını istiyordu. Doktorlar çaresizlikle, suyun alınmasına karar verdiler. Suyun alınması sürerken, karnındaki bütün suların alınmasını istiyordu. Altı litre kadar su çekilmişti. Alınan bütün önlemlere rağmen yedi, sekiz saat sonra Atatürk komaya girdi. 8 Kasım günü çok yorgun olarak uyanan Atatürk, sakin olarak göründü. Doktorlar gereken tedaviyi yapıyordu. O gün sütlü kahve, sütlü çay, elma suyu içmişti. Gece bu içtiklerini kan tükürerek çıkardı. Tekrar komaya girdi. Komada iken daha sakin, uyur gibi görünüyordu. Arada sırada küçük titremeleri de oluyordu. Bu titremeleri birkaç saniye sürüyordu. Saatler geçtikçe boğazında hırıltılar da başlamıştı. Bu hal 10 Kasım 1938 gününe dek sürdü.

    10 Kasım 1938 Perşembe… Sabah saat 09.00… Dolmabahçe Sarayı derin bir sessizlik içinde. Türk vatanının kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu ve devrimlerimizin yaratıcısı Atatürk beş dakika sonra hayata veda edecektir. Bütün doktorlar tam bir sessizlik içinde, gözleri yaşlı «Aman Yarabbi!.» diye mırıldanıyorlardı.

    Saat tam dokuzu beş geçiyor. Atatürk aniden gözlerini açıyor. Gök mavisi gözleri ile etrafına bakıyor. Kendisini bilmez halde gözleri bir kez daha parıldıyor. Bir daha açılmamak üzere gözleri kapanıyor ve başı yana düşüyor. Atatürk’ün ölüm odasında bulunan Hasan Rıza Soyak, orada bulunan Kılıç Ali’ye:

    — Kılıç, bak!.. Koca bir tarih göçüyor.

    Orada bulunan doktorlardan M. Kemal Öke, Atatürk’ün nabzını yoklamış ve sonra:

    — Atatürk ruhunu teslim etmiştir. Türk Ulusu’nun başı sağ olsun.

    Evet, bir tarih göçmüştür. 19. yüzyılın sonunda doğmuş, 20. yüzyılda yeni bir Türkiye yaratarak görevini yapmış ve dünyadan ayrılmıştır. Bu millet onu asla unutmayacak ve onun açtığı yoldan asla ama asla ayrılmayacaktır.

    Uğur SAĞLAM

    Uğur SAĞLAM, 1979 yılında İzmir'de doğmuştur. Makine Mühendisi olan Sağlam, 2008 yılından bu yana internet yayıncılığı ve dijital içerik üretimi alanında çalışmalar yürütmektedir. Kurucusu olduğu nkfu.com'da bilim, teknoloji, tarih, eğitim, ekonomi, sağlık ve güncel gelişmeler başta olmak üzere birçok farklı konuda araştırmaya dayalı içeriklerin hazırlanması ve editoryal süreçlerini yönetmektedir. Yıllar içerisinde binlerce özgün makale ve bilgi içeriğinin oluşturulmasına katkı sağlamış, kullanıcıların doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasını temel ilke olarak benimsemiştir. Dijital yayıncılık, SEO, içerik stratejileri ve web teknolojileri konularındaki deneyimini, sürekli gelişen internet ekosistemine uyum sağlayarak sürdürmektedir.

    Leave A Reply Cancel Reply

    NKFU İçerisinde Arama Yapın

    Son Yazılar

    • Bandırma Vapurunda Atatürk İle Birlikte Olanlar, Vapura Kimler Bindi
    • Atatürkçülüğün Amaç ve Nitelikleri Nelerdir?
    • Cumhuriyet Dönemi Toplumsal Alanda Yapılan İnkılaplar
    • Atatürk’ün “Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir” Sözü ve İlimin Önemi
    • Atatürk’ün Devlet Adamlığı: Stalin’in Sözlerine Karşı Gösterdiği Tarihî Tavır

    Son yorumlar

    1. Image to 3D - Toryum Nedir? Toryum Elementinin Özellikleri ve Kullanım Alanları
    2. Ali Mehmet Türkoğlu - Fes Nedir? Fesin Tarihi ve Fes Çeşitleri Hakkında Bilgi
    3. Sevda Cetin - Bana Arkadaşını Söyle Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim Kompozisyon, Anlamı
    4. İbrahim Sevindik - Anadolu İle İlgili Şiirler, Şiirlerle Anadolu’nun Güzellikleri, Anadolu Şiirleri
    5. İbrahim Sevindik - Anadolu İle İlgili Şiirler, Şiirlerle Anadolu’nun Güzellikleri, Anadolu Şiirleri
    Copyright © 2007 - 2026 NKFU - Atatürk'ün Yolunda, Bilimin İzinde Yayın Yapar!
    • Ana Sayfa
    • Künye
    • Gizlilik Politikası

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker YASAK!
    Ad Blocker YASAK!
    Web sitemiz, ziyaretçilerimize çevrimiçi reklamlar göstererek varlığını sürdürmektedir. Reklam görmek istemiyorsanız lütfen internet servis sağlayıcınızı arayarak internetinizi iptal ettiriniz. BEDAVA hizmet maalesef hiç bir yerde yok.