Avustralya Futbolu Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Avustralya Futbolu nedir? Avustralya Futbolu nasıl ve kaç kişiyle oynanır? Avustralya Futbolu kuralları, özellikleri hakkında genel bilgi.

AVUSTRALYA FUTBOLU

On sekiz kişilik takımlar arasında oynanan ve özellikle Avustralya’da çok ilgi gören bir futbol oyunudur.

Avustralya futbolu, H.C.A. Harrison tarafından 1858’li yıllarda Victoria’ya bağlı Melbourne’de geliştirilmiştir. Özellikle Victoria, Güney ve Batı Avustralya’da yaygındır. Oyunlar, Avustralya Ulusal Futbol Konseyi’nin yönetimi altında oynanır.

Oyun alanı oval biçimde olup, kısa ekseni 110-155 m, uzun ekseni 135-185 m’dir. 3 m çapında bir çember, oyun alanının ortasını belirler. Bu çemberi çevreleyen 45 m kenar uzunluğuna sahip bir kare vardır. Kaleler, alanın uzun ekseninin iki ucunda olup oval yay üzerinde dikilen dört direk ile belirlenmiştir. Bu dört direkten, ortadaki ikisi kale direkleri diye adlandırılır ve 6,40 m yüksekliğindedir. Yanlarda bulunan diğer iki direk ise arka direklerdir ve 4,20 m yüksekliğindedir. Orta direklerin önünde de kale karesi denilen 9 m derinliğinde çizgiler bulunur. Top, Amerikan futbolunda kullanılan topun benzeridir. 454-482 gr ağırlığında, eni 57 cm, boyu 74 cm olan oval bir toptur. Oyuncular forma, şort, çorap ve ayakkabı giyerler.

Avustralya futbolu, 25 dakikalık dört devrede oynanır. Saha hakemi her devre başında ve gol atıldıktan sonra topu ortada zıplatarak oyunu başlatır. Her iki takımın ortada dizili dörder oyuncusu zıplayan topu kapmaya çalışırlar. Avustralya futbolu hızlı bir oyundur. Bu oyunun kuralları oldukça azdır. Oyun, genellikle topa ayakla ya da yumrukla vurularak oynanır. Oyuncular topu her 9 m’de bir yere vurarak zıplatmak koşuluyla istedikleri kadar taşıyabilirler. Topu tutarak atmak yasaktır; ancak elle ve ayakla istedikleri gibi vurabilirler. Paslaşmalar ayak vuruşlarıyla olur. Topu yakalayacak oyuncular sıçrarlar, topu yakalayan oyuncunun engelsiz vuruş hakkı doğar. Topu taşıyan oyuncuya omuzla yüklenme ve belinden kavrama, normal engelleme yollarıdır. Oyuncuların arkadaşlarını yakından denetlemelerine izin verilir. Bir oyuncu, top taşıyan arkadaşının engellemesini önlemek amacıyla rakibini topa yaklaşık 4,5 m’den daha yakın olması kaydıyla engelleyebilir. Vuruş yapıldığında top yere çarpmadan oyun alanının dışına çıkarsa, topa en yakın bulunan oyuncu serbest atış hakkı kazanır. Top, eğer yere çarptıktan sonra dışarı çıkmışsa yan hakem topu oyuna sokar.

Advertisement

Hücum eden oyuncu topu havadan, yerden ya da aşırtma bir vuruşla hiçbir savunma oyuncusuna değdirmeden iki üç direk arasından geçirirse gol olur ve takım 6 sayı kazanır, iç ve dış direkler arasından geçen ya da iç direkler arasından bir oyuncuya geçen vuruş, arkada sayılır ve 1 sayı kazandırır. Eğer bir savunma oyuncusu yanlışlıkla topu kendi kalesine atarsa, hücum takımına 1 sayı verilir. Karşılaşma sonunda en çok sayıya ulaşan takım kazanır. Oyunda yer alan 18 oyuncunun rolleri farklıdır. Yaratıcı ve atak olması gereken 3 forvet oyuncusu, ve 3 yarı forvet oyuncusu, çabuk ve seri olması gereken 3 orta alan oyuncusu, hücumları karşılayabilecek güçte 3 ileri savunma oyuncusu, savunmanın son hattını oluşturan 3 arka oyuncu, 1 top taşıyıcı ve 2 izleyici vardır.

Topun üzerine yatmak, rakibe topla vurmak, itmek, çelmelemek, top taşımak, kasten engellemek serbest atışla cezalandırılır. Hakemle serbest atış konusunda tartışarak vakit geçirmek gibi davranışlar ise atış noktasının 14 m ilerletilmesiyle cezalandırılır. Karşılaşmaların yönetiminde bir başhakem, iki kale hakemi ve iki yan hakem görev alır.


Leave A Reply