Baba Olmak, Erkeklerin Babalığa Alışma Süreci ve Yapılması Gerekenler

0

Baba olmak insanın hayatında neleri değiştirir? Baba olunca yapılması gerekenler, yeni bebekle ilgilenmek, yaşayacaklarınız ile ilgili bilgiler.

baba olmak

Kaynak: pixabay.com

Baba Olmak

Babalık, hamileliğin başlangıcıyla başlar; günümüzün babaları, eşlerinin hamileliğini, daha ilk günlerinden başlayarak, bir çocuk taşıyor ve onu besliyor olmanın yarattığı sıkıntıları, gün geçtikçe daha çok paylaşmaktalar.

Bir kadının hamile olduğu haberi, eşinin içinde ister istemez karmaşık duygular uyandırır. İlişkilerinin içinde bulunduğu durum, hamileliğin istenen, kararlaştırılmış bir şey mi olduğu, yoksa, hiç hesapta yokken gerçekleşmiş, rastlantısal bir olay mı olduğu, erkeğin tepkisini etkiler; ayrıca, bunların yanı sıra erkeğin kafası, parasal durumlarına ilişkin kaygılarla, evlerinin yeni bir “kişi” gelmesine elverişli büyüklükte olup olmadığı, vb. birçok pratik sorun konusunda düşünce ve tasalarla dolup taşacaktır.

Bu durumda, erkeğin hamilelik haberine ilk tepkisinin, bir sevinç değil, bir kaygı duygusu olması, çok sık rastlanan bir durumdur ve bu yüzden bir suçluluk duygusuna kapılmaması gerekir.

Haberin yarattığı ilk heyecan yatışınca da, ona kendisini dünyaya gelecek bebeğe yakın hissettirecek pek bir şey yoktur ve bir baba adayının bu durumda ilgisizliğe, kayıtsızlığa sürüklenmesi çok kolaydır. Ne var ki, olup bitenleri daha iyi anladıkça, hamilelik dönemi sırasında kendisine düşen görevleri üstlenecek ve eşinin bu dönemi elden geldiğince rahat geçirmesine katkıda bulunacaktır.

YARDIM ELİ

Yakın döneme kadar hamile bir kadına en çok yardımcı olan kişi hep annesi olurken, günümüzde, gün geçtikçe daha çok çift, “geniş aile” kavramından uzaklaşmakta, anne-babala-rından ayrı ve çoğunlukla da oldukça uzakta yaşamaktadır. Dolayısıyla da, günümüzde baba adayları ve babalar, özellikle de annenin ev dışında çalışması durumunda, anne adaylığı ve anne rollerinin bir bölümünü üstlenmektedirler.

Hamilelik döneminiz sırasında bedeninizin geçirdiği değişiklikleri eşinizin bilmesi, gereksinme duyduğunuz desteği size sağlamasına yardımcı olabilir. Eşinizin, özellikle sabah rahatsızlıklarının (hamileliğin ilk dönemindeki bulantı ve kusmalar), yorgunluk duygusunun, bel ve sırt ağrılarının farkında olması önemlidir. Ayrıca, doğum öncesi muayenelerinin tarihlerini bilmesi ve bunların birkaçına sizinle birlikte katılması gerekir. İşi gereği bunu yapamıyorsa, hiç değilse ultrason incelemesinden geçirileceğiniz sırada sizinle birlikte olmak için, elinden gelen çabayı göstermelidir.

ultrasyon

Kaynak: pixabay.com

ULTRASON İNCELEMESİNDE

Ultrason incelemesi gebeliğin genellikle 17. haftasında hamileliğin içinde bulunduğu aşamayı ve dölütün (cenin) canlı, normal olduğunu doğrulamak amacıyla uygulanır. Kadının ikiz -ya da daha çok- bebek taşıması gibi bir durumun ortaya çıkmasında, böyle bir haberi hem annenin, hem babanın birlikte oldukları bir sırada duymaları çok daha iyi olur.

Hamileliğinizin ilk döneminde, hemen her bakımdan tıpkı eskisi gibi göründüğünüz sıralarda, eşinizin, bedeninizin geçirdiği değişikleri anlaması pek kolay olmayabilir. Ama hamileliğiniz ilerledikçe, daha sonra da gözle görülür bir duruma geldikçe, bu iş çok daha kolaylaşır. Ayrıca, eşiniz, karnınıza eliyle bastırarak dölyatağınızın büyümekte olduğunu hissedebilir. Daha sonra da, bebeğin attığı tekmeleri algılayabilir ve bebeğin kalp atışlarını duyabilir.

Bu arada, bebeğin nerede dünyaya geleceği ve doğumun hangi yöntemle yapılacağı konusunda ortaklaşa bir karara varmanız gerekir. Bu durumda seçenekleri belirleyecek olan, kuşkusuz önce parasal olanaklarınız, sonra da hamileliğinizin nasıl geliştiği, ilk doğumunuzu yapacak olup olmamanız gibi tıbbi konulardır. Tıbbi konularda, hamileliğinizin gelişmesi boyunca doktorunuzun yapacağı açıklamaları eşinizin de duyması ve doğumunuzu nasıl yapacağınız konusundaki tartışmalara katılması, son derece yararlıdır.

DÜŞÜNME ZAMANI

Bu dönem aynı zamanda da, eşinizin, doğumunuz sırasında yanınızda bulunmak konusunda iyice düşünüp taşınacağı dönemdir. Daha önceleri bunun çok az rastlanan bir olgu olmasına karşılık, günümüzde, doğum sırasında eşlerinin yanında bulunmayı seçen baba adaylarının sayısı artmaktadır. Doğum sırasında ağrı çekmenize dayanabilecek midir? Kan görmeye dayanabilecek midir? Bütün bu konuları, birlikte konuşmalısınız.

Hamilelik döneminde eşlerinin ruhsal ve duygusal durumunda oluşabilecek değişikliklere, pek az erkek hazırdır. Oysa kadının hormonlar düzenindeki büyük altüst oluş, genellikle ruhsal çöküntüye, sıkıntıya, kendini sürekli yorgun hissetmesine yol açar. Bunların yanı sıra, bebeğin sağlığına ilişkin kaygılara da kapılabilirsiniz.

Eşiniz bu ruhsal ve duygusal değişikliklere göğüs germeyi öğrenmek zorundadır; ruh durumunuzda, dolayısıyla da davranışlarınızda ve tepkilerinizde ortaya çıkabilecek değişikliklerin, sürekli olmayacaklarını, yalnızca hamilelikten kaynaklandıklarını bilmesi gerekir. Bu tür değişikliklerin ortaya çıkabileceklerini önceden bilirse, duruma daha kolay katlanır.

Hamilelik döneminde, yani bebeğin dünyaya gelmesinin beklendiği dönemde, önceden çözümlenmesi gereken birçok pratik sorun vardır ve bunlardan bazılarını baba adayının çözmesi, onun “babalık” rolüne alışmasına yardımcı olabilir. Bunlar arasında, bebek odasının hazırlanmasına, evde gerekli değişikliklerin yapılmasına katılmak, hattâ bir bölümünü üstlenmek sayılabilir; ama bu konuda, bazen, eşinizi frenlemeniz, “baba” olduğunu bilmenin coşkusuyla evden fırlayıp, bir “servet harcamasına, engel olmanız gerekir.

Bebek karyolası, bebek arabası gibi “pahalıca” eşyaları almak, biraz “piyasa araştırması” gerektirir ve mağazaların anne-baba adaylarına satmaya uğraştıkları şeyler ile bebeğin gerçekten gereksinme duyduğu şeyleri birbirinden ayırmak, güç olabilir.

Bir baba adayının, hele elinden bazı marangozluk işleri geliyorsa, bebeğin odasının hazırlanmasında yapabilecek pek çok şeyi vardır.

hamilelik

Kaynak: pixabay.com

RAHATLIK VE KUVVET

Hamileliğinizin son haftalarına girdiğiniz sıralarda, hastaneye giderken yanınıza almanız gereken çantayı hazırlamış olmanız, eşinizin de bunu nereye koyduğunuzu bilmesi gerekir. Bu aşamada kendinizi son derece berbat, rahatsız bir durumda hissedebilirsiniz ve bu günlerde bel-sırt ağrıları, çok yaygın bir şikâyettir; ayrıca doğumun her an başlayabileceği korku ve kaygısı- içinde olabilirsiniz; bu durumda, eşinizin yardımı ve desteği çok önemlidir.

Ayrıca, hamileliğiniz sırasında bir terslikle karşılaşmanız durumunda da, duygularınızı eşinizle paylaşabilmeniz, içinizi rahatlatır; avunmanızı kolaylaştırır. Sözgelimi, düşük yapma, oldukça sık rastlanılan bir sorundur. Ayrıca, çok daha önemli bir sorun da, anne-babayı son derece güç kararlar almak zorunda bırakabileceği için, bebeğin özürlü doğacağını öğrenmektir.

Hamilelik dönemi sırasında cinsel ilişki, çoğunlukla sizin buna istek duymayacak bir durumda olmanız ya da eşinizin, bebeğe herhangi bir biçimde zarar verebileceği korkusuna kapılması nedeniyle, kaygılara yol açabilir. Aslında, normal ve sağlıklı bir hamilelikte, cinsel ilişkinin hiçbir zararı yoktur. Bununla birlikte, hamilelik döneminin sonlarına doğru, sakıncalı ve rahatsız edici olabilir.

DOĞUM SIRASINDA

Bebeğinizin sonunda dünyaya gelme saati geldiği zaman, eşiniz, duygusal bir altüst oluş yaşamaya da önceden hazır olmalıdır; Sancılar içinde kıvranan bir eşi düşünmek, her erkeği altüst eder; sizin ve bebeğinizin bu işi sorunsuz atlatmanızı kaygı içinde beklemesi de, çok güçtür. 0 dakikalarda siz, bekleme odasındaki eşinizi düşünemeyecek kadar sıkıntı içinde olsanız da, doğumdan sonra, odanızın kapısını itip içeri girdiğinde yüzündeki anlamı görmek, içinizi mutlulukla dolduracaktır.

Bütün bu heyecanlı durumların ardından, “bomboş”, duygularını paylaşacak kimse bulunmayan eve tek başına dönmesi -özellikle de doğum gecenin geç bir saatinde olmuşsa- eşinizde yeni bir duygusal altüst oluşa yol açabilir.

Bununla birlikte, ertesi sabah kendini toplayıp, siz henüz hastanede olduğunuza göre bazı işleri üstlenmesi gerektiğini anlayacak, büyük bir olasılıkla akrabaları hastaneye getirip götürecek, ardından, eve dönüşünüzde birbirini izleyecek akraba, eş ve dostları ağırlamak için gerekli yiyecek-içecek alışverişini yapacaktır: Kuşkusuz, hastaneye gitmenizden önce eline küçük bir liste vermiş olmanız, işini çok daha kolaylaştırır.

ÜÇLÜ “ORTAKLIK”

Erkeklerin çok büyük bölümü için, e25şlerini ve bebeği eve getirdikten sonra, çok güç bir dönem başlar. Anne ile mini mini, her şey açısından ona bağımlı bebek arasındaki ilişkiler, bir başkasının girmesine izin vermeyecek kadar yoğun, sıkıdır. Bu yüzden yeni babaların çoğu, dışlanmışlık yaşar, hattâ kendilerini bir yabancı gibi hissederler.

Oysa baba, sık sık kucağına alarak, banyosunu yaptırıp, altını değiştirerek, bebekle kendisi arasında da bağlar kurabilir. Bebek biberonla besleniyorsa, geceleri biberonu verme nöbetini üstüne alabilir. Bütün bunlar size biraz olsun dinlenme fırsatı verirken, eşiniz de, bebeğe bakarak ve onunla ilgilenerek, kendisini bebekle aranızdaki yakınlıktan eskisi kadar dışlanmış hissetmeyecek, güzel duygular tadacaktır.

Bebeğin bütün işleriyle siz uğraşıyor olsanız bile, eşinize onun desteğine gereksinme duyduğunuzu hissettirmeyi başarabilirseniz, onun kendine güvenini yeniden artırırsınız. Üstelik, bütün mutluluğunuza, çiçeklere, tebriklere karşın, bebekle uğraşmak gerçeği, çok geçmeden sizi bitkin düşürebilir. Buna, bedeniniz normale dönerken hormon düzeylerinizde yeni değişiklikler olması eklenir ve bütün bunlar sizi, canından bezmiş, ikide birde göz yaşları boşanıveren biri haline getirebilir. Ayrıca, doğumunuz sezaryenle yapılmışsa dikiş yerleri ağrıyabilir; aynaya baktıkça görünüşünüzü de beğenmeyebilirsiniz. Eşinizin rahatlatıcı sevgisi ve desteği, bu olumsuz koşullar içinde, sizin için her zamankinden çok daha önemli olacaktır.


Leave A Reply