Proton Alıcı Nedir? Proton Alıcıların Özellikleri ve Örnekleri Nelerdir?

0
Advertisement

Proton alıcı ne demektir? Proton alıcılar nelerdir, özellikleri nedir? Proton alıcılara örnekler ve hakkında bilgi.

Proton Alıcı

Bir proton alıcısı, bir asidin tersi olan bir baz için başka bir isimdir. Broensted-Lowry tanımında, bir baz, pozitif yüklü bir hidrojen iyonu ile reaksiyona girecek veya bunu kabul edecek negatif yüklü bir iyondur. Bir hidrojen iyonu bir proton olduğundan, baz bir proton alıcısı olarak adlandırılır.

proton alıcı

Sodyum hidroksit

Sodyum hidroksit, sodalı su olarak da bilinen yaygın bir proton alıcısıdır. Suda çözünen bileşikler üretmek için yağlarla reaksiyona girebildiği için fırın temizleyicilerinde ve kanal temizleyicilerinde aktif bileşendir. Ayrıca birçok okul laboratuvarında asit-baz reaksiyonlarını göstermek için kullanılır. Sodyum hidroksit bir protonu kabul eder ve su üretmek için bir sodyum iyonu bırakır, bu da onu asitlerin etkili bir nötrleştiricisi haline getirir.

Sodyum bikarbonat

Resmi olarak sodyum hidrojen karbonat olarak adlandırılan sodyum bikarbonat, çoğu insan tarafından kabartma tozu olarak bilinir. Zayıf bir bazdır, yani suda sadece kısmen ayrışır. Sodyum bikarbonat, hamurun pişerken kabarmasına neden olan bir mayalama maddesi olarak ev kullanımı yanında mide ekşimesi ve hazımsızlığı tedavi eden antiasitlerde de bulunur.

Amonyak

Amonyak, pozitif yüklü amonyum iyonu oluşturmak için bir protonu kabul eden zayıf ama toksik bir bazdır. Amonyağın en yaygın kullanımı, toprakta gerçekleşen amonyağın reaksiyonunun aslında bir asit-baz reaksiyonu olmadığı, nitrit iyonunu üretmek için doğal olarak meydana gelen bir oksidasyon reaksiyonu olduğu gübredir. Nitrit daha sonra doğal olarak, döllenen bitki tarafından kullanılan nitrata dönüştürülür. Amonyağın diğer kullanımları arasında kağıt, yakıt ve pestisitlerin üretim süreçlerindeki rolleri yer alır.

Advertisement

pH ve Günlük Bazlar

Bir maddenin asit, baz veya nötr bir çözelti olup olmadığı pH ölçeği ile belirlenir. Bu ölçek, belirli bir maddenin çözeltisindeki pozitif hidrojen iyonlarının konsantrasyonunu gösterir. Bazlar proton alıcıları olduğundan, hidrojen iyonlarının konsantrasyonu düşük olacaktır. Bazların pH değerleri 7’den büyüktür ve asitlerin pH değerleri 7’den düşüktür. 7 pH değeri nötr bir maddedir. PH ölçeği, beklemediğimiz proton alıcılarını belirlememizi sağlar. İnsan kanı ve tükürük, deniz suyu ve hatta yumurtaların hepsi pH ölçeğine göre bazlardır.


Leave A Reply