Baker Kisti Nedir? Belirtileri Nedenleri Egzersiz Önerileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Baker Kisti nedir, neden meydana gelir? Baker kistinin semptomları ve iyileştirmek için yapılabilecek egzersizler, tedavi yöntemleri hakkında bilgi.

Baker kisti

Baker Kisti

Bir popliteal kist olarak da bilinen bir Baker kisti, diz arkasında oluşan bir sıvı kesesidir.

Baker kistleri, diz tamamen uzatıldığında sert, diz büküldüğünde ise yumuşak kendini hissetme eğilimindedir. Fizyoterapistler, yoğunluktaki bu değişikliği Foucher işareti olarak adlandırır.

Çoğu Baker kisti semptomlara neden olmaz. Genellikle, kişi doktora rutin bir muayene için gittiğinde veya başka bir sorun için fiziksel muayene olduğunda doktorun keşfetmesi ile fark edilir. Bununla birlikte, bu tip kist, hareketi sınırlandıran ağrı veya şişmeye neden olabilir.

Baker kistleri bazen tedavi edilmeden geçer. Doktor, kist diz hareketinde rahatsızlığa veya zorluğa neden olmadıkça tıbbi müdahale önermez. Bir dizi ilaç ve egzersiz, Baker kistlerinin semptomlarını azaltmaya ve bunların oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Advertisement

Egzersizler

Diz hareket açıklığını korumaya odaklanan egzersizler ağrıyı hafifletebilir ve kas güçsüzlüğünü önleyebilir.

Bununla birlikte, Baker kisti için herhangi bir egzersiz yapmadan önce bir doktorla veya fizyoterapistle konuşun. Yanlış egzersiz diz yaralanmasına, ağrının şiddetlenmesine neden olabilir.

Aşağıdaki egzersizler Baker kisti olan bir kişiye fayda sağlayabilir:

Ayakta baldır gerdirme
  • Bir sandalyenin veya başka bir ağır mobilyanın tam önünde durun ve gerekirse denge için kullanın.
  • Sağ bacakla geri adım atın, ardından gergin olana kadar her iki dizinizi bükün.
  • Bu uzatmayı 20 saniye tutun, sonra ayakları değiştirin.
Topuk kaldırma
  • Her iki ayak yerde ve dizler 90 derece açı yapacak şekilde bir sandalyeye oturun.
  • Bir ayağınızı, ayak tabanını yerde tutarken bir topuğu kaldırın.
  • Ayağı düzleştirmek için diz üstü aşağı doğru bastırın. Bunu 10 kez tekrarlayın, ardından ayakları değiştirin.
Baldır gerdirme
  • Bacaklar önünüzde uzatılmış şekilde yere oturun.
  • Ayağın altına bir havlu veya egzersiz bandı geçirin, sonra yavaşça geriye doğru çekin.
  • Uzatmayı 10 saniye tutun, sonra ayakları değiştirin.
Yürüme

Baker kistleri genellikle diz yaralanmasının bir sonucu olarak oluşur. İyileşme sırasında yürüme, kişinin yavaş yavaş güç ve hareketliliğe kavuşmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bir kişinin yürüyüşünü değiştirmesi veya dizini alışılmadık bir şekilde yürümek için alışılmadık bir pozisyona bükmesi gerekiyorsa, henüz yürümek güvenli olmayabilir. Bir doktora veya fizyoterapiste danışın.

diz ağrı

Çareleri

Aşağıdaki evde bakım stratejileri, bir Baker kistinin semptomlarını hafifletmeye veya birinin oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir:

Advertisement
  • Ağrı ve şişmeyi azaltmak için kiste buz veya soğuk paketler uygulayın.
  • Bölgeye ısı uygulayın. Bazı kimseler soğuk uygulamak yerine sıcak uygulamanın daha çok işe yaradığını savunuyorlar.
  • Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar alın.
  • Ağrıya neden olan aktivitelerden kaçının. Yürümek ağrılı ise, yaralı diz üzerindeki basıncı azaltmak için koltuk değneği kullanın.
  • Ağrıyı hafifletmek ve iltihabı azaltmaya yardımcı olmak için kistin etrafındaki bölgeye hafifçe masaj yapın.

Nasıl Önlenir?

Diz yaralanmasının ardından genellikle bir Baker kisti görülür. Bu nedenle diz yaralanmalarını önlemek, bu kistlerin gelişmesini önlemenin en iyi yoludur.

Diz yaralanmasını önlemek için:

  • İyi oturan destekleyici ayakkabılar giyin.
  • Egzersiz ve spordan önce ısının.
  • Zaten hassas ve ağrılı bir diz üzerinde egzersiz yapmaktan kaçının.

Herhangi bir diz, bacak veya ayak yaralanması için tedavi arayın – vücudun bir bölgesinde yaralanma düşme ve daha fazla zarar verme riskini artırabilir.

Nedenleri

Diz, diğer eklemler gibi, sıvı dolu keseler içerir. Sıvı, eklemin yağlanmasına yardımcı olur, böylece düzgün hareket edebilir. Diz bu sıvıyı çok fazla salgıladığında, şişebilir ve Baker’ın kistinin oluşmasına neden olabilir. Bu kistler ağrılı olabilir ve dizin hareket etmesini zorlaştırabilir.

Genellikle Baker’ın kistleri, düşme gibi bir yaralanmadan sonra ortaya çıkar. Kronik eklem rahatsızlığı olan kişilerde de gelişebilirler. Bazen, açık bir nedeni yoktur.

Risk faktörleri

Baker kisti herkeste gelişebilir, ancak 4-7 yaş arası çocuklarda ve 35-70 yaş arası yetişkinlerde oluşma olasılığı daha yüksektir.

Risk faktörleri şunları içerir:

Aşırı kullanım ve yaralanma: Düşme veya ani darbeler ve kronik aşırı kullanım gibi yaralanmalar bu kistlere neden olabilir.

İnflamatuar eklem hastalıkları: Romatoid artrit ve osteoartriti olan kişilerin bu kistleri geliştirme olasılığı daha yüksektir.

Ne zaman doktora görünmeli?

Baker kisti semptomlara neden olmasa bile, doğru bir teşhis için bir doktora görünmek önemlidir. Derin ven trombozu, tehlikeli bir kan pıhtısı dahil olmak üzere diğer durumlar, baker kistinin özelliklerini taklit edebilir.

Aşağıdaki durumlarda bir doktora görünmek de önemlidir:

Advertisement
  • Kist büyüyor gibi görünüyorsa.
  • Kist ağrılı hale gelirse.
  • Kist, yürümeyi veya diz hareketini zorlaştırırsa.
  • Kist diz veya bacakta uyuşmaya neden olursa.
  • Ağrı veya uyuşma, kistler çevredeki yapılara baskı yapacak kadar büyür, kan damarlarına veya sinirlere zarar verir.

Ağrıyı hafifletmek ve hareketliliği iyileştirmek için egzersiz kullanmak isteyen herkes bir doktora veya fizyoterapiste danışmalıdır. Sıkı ve ağırlık kaldırma gibi egzersizleri denemeden önce uzman rehberliği almak özellikle önemlidir.

Tıbbi tedavi

Baker kisti ağrıya neden oluyorsa ve ilaçlara ve egzersizlere cevap vermiyorsa, doktor diğer tedavi yöntemlerini önerebilir. Kortikosteroid enjeksiyonları geçici olarak ağrıyı hafifletebilir ve iyileşmeyi destekleyebilir. İşe yaramazsa, doktor sıvıyı kistten çıkarmak için bir iğne kullanabilir.

Bu tedaviler etkisiz ise, doktor kisti çıkarmak için ameliyat önerebilir. Bu, diz eklemine zarar verecek veya kişinin yürüme yeteneğini etkileyecek şekilde sıvı ile doldurulmasını veya şişmesini önleyecektir.

ÖZETLE

Çoğu Baker kisti semptomlara neden olmazken, bazıları şişlik ve ağrıya neden olabilir.

Birçoğu kendi kendine iyileşir, ancak çeşitli ilaçlar, egzersizler ve tıbbi tedaviler bu kistlerin yok olmasına yardımcı olabilir.


Leave A Reply