Bakır Peptit Nedir? Saç ve Cilt İçin Faydaları ve Kullanım Şekli Olası Yan Etkileri

0
Advertisement

Bakır Peptit nedir? Bakır Peptitlerin saç ve cilt güzelliği için kullanım şekli, faydaları nelerdir, yan etkileri var mıdır?

Bakır peptitler şu anda güzellik trendleri hakkında en çok konuşulanlar arasında. Peptitler, pürüzsüz ve sıkı bir ciltten sorumlu iki tip bağ dokusu olan kolajen ve elastin üretmeye yardımcı olabilecek doğal olarak oluşan amino asitlerdir.

Bakır Peptit

Yaşla birlikte kollajen ve elastini kademeli olarak kaybetmek doğaldır, ancak sigara içmek ve aşırı güneşe maruz kalma gibi belirli yaşam tarzı alışkanlıkları kayıp oranını artırabilir.

Peptitler, bilim camiasında bakır enzimleriyle kolayca bağlanabilen glisil-L-histidil-L-lisin (GHK) olarak bilinir. Periyodik cetveldeki bakır sembolü Cu olduğu için, bu kombinasyon GHK-Cu olarak adlandırılır.

Kolajen ve elastini kaybettiğinizde, bazı cilt bakım ürünlerinin cildinize geri eklenmesine yardımcı olabilir. Peptidlerin yardımcı olabileceği yer burasıdır.

Advertisement

Resmi olarak polipeptitler olarak adlandırılan bunlar, cildinizde özellikle daha fazla kolajen üretimini uyarabilir ve bu da aşağıdaki gibi endişeleri giderebilir:

  • ince çizgiler
  • genişlemiş gözenekler
  • yaşlılık lekeleri

Bakır peptitlerin neden olduğu bağ dokusu büyümesi, kırılmayı azaltarak ve genel büyümeyi teşvik ederek saçınıza da fayda sağlayabilir. Yine de, herhangi bir güzellik ürününün kollajen ve diğer bağ dokularını kaybolduğunda tamamen eski haline getirmesi şu anda mümkün değildir.

Saçınız ve cildiniz için bakır peptitlerin faydaları ve bilimin söyledikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Saç bakımı için bakır peptitlerin faydaları

Bakır peptidlerdeki bileşenler saçınızın genel sağlığını aşağıdaki şekillerde geliştirebilir.

Artan kan akışı

2018 araştırma incelemesine göre, bakır peptitlerin bazıları tarafından cildinizdeki kan dolaşımını artırmaya yardımcı olduğu düşünülüyor. Bakırın kan damarlarında bulunan dokuların korunmasına yardımcı olabileceği bildirildi.

Bu nedenle, bakır peptitler muhtemelen saç köklerini uyarabilir, böylece yeni saç büyümesi için yeterli oksijen ve besin alırlar.

Advertisement
Saç rengini korur

Bakır, melanin üretmek için gereken mikro besinlerden biridir. Bu, saçınızın renginin yanı sıra göz ve ten renginizden de sorumlu olan bir bileşiktir.

Diğer olası faydalar

Saç dökülmesiyle ilgili sorunlar yaşıyorsanız, bu saç büyüme döngünüzün kısaldığı anlamına gelebilir. Bu saç kökleri, hormonlar ve daha fazlasıyla ilgili sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Yeni saç büyümesini teşvik etmenin yanı sıra, bakır peptidler potansiyel olarak mevcut saç tellerini kalınlaştırabilir. Büyümüş saç köklerinin bu etkiyi yaratabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, bakır peptitlerin gerçekten bu tür faydalar sağlayıp sağlayamayacağını belirlemek için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

Bakır peptidlerin cilt bakımında faydaları

Bakır peptitlerin cilt bakımındaki faydaları belgelenmiştir. Bakır peptidler, epidermisin altında veya cildin dış tabakasının altında çalışma yeteneğine sahiptir. Bu nedenle peptidler, cilt dokularının derinliklerinde kollajende elastin üretmeye yardımcı olabilir.

Genel olarak bakır, cilt üzerindeki yaşlanma karşıtı etkiler üzerinde çalışılmıştır. Bakır peptitlerin cilt bakımındaki en umut verici faydalarından bazıları şunlardır.

Azalmış kırışıklık görünümü

2015 yılı araştırma incelemesine göre, bakır peptidlerle ilgili çalışmalar, kolajen proteinlerini artırarak ince çizgilerin ve kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olabileceklerini göstermiştir. Kolajen zamanla cildinizi “dolgunlaştırmaya” yardımcı olarak kırışıklıkların görünümünü azaltabilir.

Daha sıkı cilt

Aynı 2015 araştırma incelemesine göre, artan kolajen üretimine ek olarak, bakır peptidlerin de elastin proteinlerini artırmaya yardımcı olduğu söyleniyor. Bu, daha sıkı ve pürüzsüz bir cilt oluşturmaya yardımcı olabilir.

Cilt tonunu eşitler

Bakır peptitler, potansiyel olarak cildinizi onarma ve hatta cilt tonunuzu değiştirme yeteneklerinden dolayı diğer peptit türlerinden ayrılır.

Bakır peptidlerin, aynı zamanda yenilerini eklerken cildinizdeki hasarlı bağ dokularını potansiyel olarak çıkarabileceği düşünülmektedir. Bu, aşağıdakilerin görünümünü azaltabilir:

  • güneş lekeleri (yaşlılık lekeleri de denir)
  • sivilce izleri
  • düzensiz cilt tonunun diğer nedenleri
  • Antioksidan etkiler

Bakır peptidlerin cilt üzerinde antioksidan etkileri olabilir, bu da iltihabı azaltabilir ve daha fazla hasarı önleyebilir. GHK-Cu’nun enfeksiyon riskini azalttığı da bildirilmiştir.

Bakır Peptit

Bakır peptidler cilt ve saç bakımı için nasıl kullanılır?

Bakır peptitler, serumlarda ve yüz nemlendiricilerinde bulunur. Bununla birlikte, peptit içeren temizleyicilerin kullanılması tavsiye edilmez, çünkü kullanımdan sonra herhangi bir etki yok olacaktır.

Advertisement
Bakır peptidler serumu

Bakır peptitler en çok serum formunda belirgindir. Saç büyümesinde kullanmak için saç derinize birkaç damla serum uygulayın. Parmak uçlarınızla nazikçe masaj yapın. Durulamayın.

Cilt sorunları için, bakır peptit serumunuzu aşağıdaki sırayla cilt bakımı rutininize dahil edin:

  • temizleyici
  • tonik
  • bakır peptid serumu
  • güneş kremi (sabah)
  • krem veya nemlendirici losyon (sabah veya öğleden sonra veya akşam)
  • Yüz nemlendirici

Bazı yüz nemlendiricileri ayrıca bakır peptidler içerir. En iyi sonuçlar için kuru ciltler için bir krem ​​ve tipik ila yağlı ciltler için bir losyon seçin. Hafifçe yukarı doğru hareketlerle günde iki kez, sabah ve gece uygulayın.

Bakır peptidlerin sakıncaları ve sınırlamaları

Bakır peptitlerin faydaları araştırılmıştır, ancak cilt üzerindeki etkilerinin saç bakımı üzerindeki etkilerinden daha fazla bilimsel dayanağı vardır. Genel olarak, bakır peptitlerin etkinliğini garanti altına almak için daha fazla insan klinik denemesinin yapılması gerekmektedir.

Ayrıca, diğer cilt bakım ürünlerinde bulunan bazı bileşenler, bakır peptidlerin genel etkisini azaltabilir. Bakır peptitleri aşağıdaki bileşenlerle aynı anda kullanmaktan kaçınmalısınız:

  • retinol
  • C vitamini
  • glikolik asit gibi alfa hidroksi asitler (AHA’lar) (AHA içeren bir kimyasal kabuk kullanıyorsanız, tedavinizden sonra bakır peptidler kullanabilirsiniz)

Herhangi bir risk veya yan etki var mı?

Güzellik ürünlerindeki bakır peptitler genellikle büyük riskler oluşturmaz. Bununla birlikte, peptit içeren ürünlerle ilişkili bazı yan etkiler olabilir. Genel bir kural olarak, yüzünüzde veya saç derinizde yaygın olarak kullanılmadan önce herhangi bir yeni cilt bakım ürününü test etmek önemlidir.

Yama testi yapmak için az miktarda ürünü dirseğinizin iç kısmına uygulayın ve 24 saat bekleyin. Aşağıdaki alerjik reaksiyon belirtilerinden herhangi biri gelişirse ürünü kullanmayı bırakın:

  • kırmızılık
  • kurdeşen
  • kaşıntı
  • yanıklar

Bakır zehirlenmesi başka bir olası risktir, ancak reçetesiz satılan cilt bakım ürünleri kullanıyorsanız bu olası değildir. Bunun nedeni, ürünün muhtemelen bakır peptitlerin yanı sıra başka bileşenlerin bir kombinasyonunu içerecek olmasıdır.

Bakır peptidler nereden alınır?

İçerik etiketlerini dikkatlice okuyun. Bir şişe bakır peptidler içerdiğini söylese de, bu içerikler mutlaka içerik listesinin en üstünde olmayabilir. Tipik olarak, ilk listelenen bileşenler üründeki birincil maddelerdir, daha sonra listelenen bileşenler ise daha küçük miktarlarda bulunur.

Ürünün gerçekten bakır peptit içerip içermediğini anlamak için “bakır tripeptit-1” veya “GHK-Cu” gibi anahtar ifadeleri arayın. Bakır peptit içeren ürünler eczanelerde ve güzellik mağazalarında yaygın olarak bulunur.

Özetle;

Bakır peptitler, yüzünüzdeki ve kafa derinizdeki epidermisin altına nüfuz etme kabiliyetine sahiptir ve potansiyel olarak kolajen ve elastin oluşturmaya yardımcı olur.

Advertisement

Azaltılmış iltihaplanma ve geliştirilmiş dolaşım dahil olmak üzere başka yaşlanma önleyici etkiler de mümkündür.

Yine de, bakır peptitlerin saç uzamasını ve genç cildi teşvik etmesinin garantili olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Saç veya cilt sorunlarınız varsa ve rutininize bakır peptidler eklemekle ilgileniyorsanız bir dermatologla konuşun.


Leave A Reply