Baltaoğlu Süleyman Bey Kimdir? Osmanlının İlk Kaptanı Deryasının Hayatı

0
Advertisement

Baltaoğlu Süleyman Bey kimdir? Osmanlı devletinin ilk Kaptan-ı Deryası ünvanını taşıyan Baltaoğlu Süleyman Bey hayatı hakkında bilgiler.

Osmanlı Donanması

BALTAOĞLU SÜLEYMAN BEY, Osmanlı Devletinin ilk Kaptanı Deryası’dır. Doğum, ölüm tarihleri bilinmiyor. II. Murat zamanında Midilli Adası’na hücum etti, zaferle döndü. İstanbul’un fethi sırasında, 400 küsur parça küçük gemisiyle Gelibolu’dan İstanbul’a geldi, Boğazın, şimdi onun adından ötürü Baltalimanı dediğimiz mevkiine demir attı, orada hazırlık yapmaya başladı.

İstanbul’un kuşatılması sırasında, 1453 nisan ayının 15 inci günü, Marmara’dan, uygun bir rüzgârla, bir düşman filosuygeN di. Baltaoğlu’nun donanması yenildi. Düşman gemilerinden biri Bizanslılar’a, dördü Cenevizliler’e aitti. Bal-taoğlu, rüzgâr uygun esmediği için, düşman gemilerinden daha küçük çapta olan kendi tekneleriyle onları kuşata-mamıştı. Galata Köprüsü’ nün şimdiki yerinde, Bizanslıların meşhur zinciri bulunuyordu. Karşı donanma, gevşetilen bu zincirden geçti, Halice girdi, zincir yeniden gerildi. Fatıhın bu manzaray. uzaktan seyrederken, Kaptan, Derya’nın bu yenilgisi karşısında bir aralık kendini tutamayıp at,m denize sür-duğu bilinmektedir.

Fatih Sultan Mehmet önce öfkesini tuta-mıyarak, Baltaoğlu’nun idamını ferman etmişti. Fakat onu sevenler araya girdiler. Padişah da, Süleyman- Bey’in eski yararlıklarını hatırladı, yalnız topuzla dövülmesini emretti. Baltaoğlu Süleyman Bey’e yüz topuz vurdular. Topuz dayağı sırasında bir baltacının indirdiği fazla sert bîr topuz darbesi Baltaoğlu’nun bir gözünü kör etmişti. Baltaoğlu Kaptanı Deryalıkta 2 yıl kalmıştır.


Kaynak – 2

Baltaoğlu Süleyman Bey; Osmanlı denizcisidir (15. yüzyıl). 1449′ da Midilli Seferi’nde bulundu ve Callone Kalesi’ni aldı. II. Murat döneminin sonlarında kaptanıderyalığa atandı (1451). Fatih Sultan Mehmet‘in, İstanbul’u kuşatması sırasında, Bizans’a denizden gelebilecek yardımı önlemek ve Haliç’teki Bizans gemilerini dışan bırakmamak için Gelibolu’da hazırlayıp getirdiği donanmayı günümüzde kendi adıyla anılan (Baltalimanı) limanda tuttu. Bu kuşatma sırasındaki en büyük başarısı Adalar’ı ele geçirmesidir.

Advertisement

Adalar’ın alınmasından iki gün sonra (20 Nisan 1453) Bizans’a yardıma gelen dördü Papalığa ait beş Ceneviz ve Rum gemisinin Haliç’e girmesine engel olamadı. Lodosun ve akıntının yardımı yanında Saray burnu ile Tophane arasındaki kalın zincirin Bizanslılarca gevşetilmesiyle gemilerin Haliç’e girmesini önleyemediğini Galata sırtlarından izleyen ve öfkesinden atım denize süren Fatih’e görevden alınarak kara ordusunu geçti.


Leave A Reply