Ülkeler Rehberi Barbados – Barbados ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi
Barbados;
- Yüzölçümü: 431 km2.
- Başkenti: Bridgetown.
- Dil: İngilizce, Kreol dili (Bajan).
- Din: Hristiyan (% 70 Anglikan), Müslüman, Musevi, Hindu, çeşitli (% 30).
- Para birimi: 1 Barbados doları=100 cent.
- Başlıca kentleri: Speightstown, Holetown.
Orta Amerika’da, Küçük Antiller’de, ada devletidir. Atlas Okyanusu’nda, Küçük Antiller’de 59°37′ batı boylamı, 13°44′ kuzey enlemi arasında, Karaibler’in doğu ucunda, kasırgaların izlediği yolun güneyinde uzanır. Üçgene benzeyen (uzunluğu 33.7 km, en geniş noktası 22.52 km) adanın, batısında St. Vincent, güneyinde 400 km uzaklıkta Güney Amerika Kıtası vardır.
Yüzey Şekilleri;
Büyük bölümü düz ve kireçli mercan kayalıklarıyla kaplı olan en yüksek noktası, kuzeyde Hillaby Tepesi’dir (335.5 m). Batı ve güney kıyıları, palmiye ağaçlarıyla çevrili, turizm açısından önemli geniş kumsallarla başlar. Doğu kıyıları denizden dik bir biçimde yükselen kayalıklarla kaplıdır. Gözenekli toprak, yağmuru hemen emdiği için önemli sayılabilecek ırmak yoktur.
İklim;
Tropikal kuşakta ılıman iklim gözlenir. Coğrafya konumu ve aralıktan hazirana kadar etkili olan alizeler iklimi yumuşatır. Sıcaklığın 22-30°C arasında değiştiği (ortalama sıcaklık 26°C) adada, zaman zaman ısı 20°C’ nin altına düşebilir. Yağış ortalaması adanın yüksek orta kesimlerinde 1.875 mm, kimi kıyı bölgelerindeyse 1.250 mm’dir.
Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;
Çeşitli meyve ağaçları, palmiye türünden süs bitkileri, banyan ağacı vb, gibi ilgi çekici bitkilerin yetişmesine karşın, alanının yarısını şekerkamışı ekimine ayrılması nedeniyle, özgün tropikal bitki örtüsü önemli ölçüde ortadan kalkmıştır. Kırmızı çiçekli bir çalı olan flamboyant ağacı, günümüzde de yetiştirilmektedir. Tarım alanlarına zarar veren yabanıl maymun, rakun ve firavun faresi vb başlıca yaban hayvanlardır. Ülkeyi çevreleyen sularda yunus, barakuda, çipura, çaça balığı ve uçan kefal gibi pek çok balık türü yaşar.
Ekonomisi;
17. yüzyıldan başlayarak İngiliz egemenliğine giren Barbados’ un ekonomisi, uzun süre köle emeği kullanan şeker plantasyonlarına dayandı. 1834’te kölelik kaldırıldıysa da şekerkamışı, ülke ekonomisinde önemli bir yer tutmayı sürdürdü. 1966’daki bağımsızlıktan sonra üretimi çeşitlendirmek için yoğun bir çaba harcandı. Günümüzde turizm ve hizmetler kesimi ulusal gelirin % 74’ünü oluştururken, tarımın payı % 6’ya düştü. Madencilik ve endüstri sektörünün payı % 30, inşaatın payıysa % 10 oldu. İklimin bütün yıl turizme uygun olması bu kesimden sağlanan geliri yükseltti.
Barbados Hakkında Bilgi
Barbados, Batı Hint Adalarında, İngiliz Uluslar Topluluğu içinde yer alan bağımsız ada. Atlas Okyanusunun batısında, Rüzgârüstü Adalarının 160 km doğusunda, Venezuela’nın 435 km kuzeybatısında yer alır. Yüzölçümü 430 kilometrekaredir. Başkenti, adanın tek limanı olan Bridgetown’dır. Üçgen biçimindeki adanın, en geniş yerleri kuzeybatıdan güneydoğuya 34 km, doğudan batıya 24 km’dir.
Barbados, jeolojik olarak, tortul kayaçları kaplayan ve kalınlığı 90 m’ye ulaşan mercan birikintilerden oluşmuştur. En yüksek noktası olan Hillaby Tepesinin (340 m) bulunduğu kuzey kesimi dışında, genellikle alçak ve düzdür. Batıda bir dizi sekiyle alçalan ada, doğu ve güneyde dik bir biçimde denize iner. Kıyılarının büyük bölümü mercan resifleriyle çevrilidir.
Yüzey suları oldukça azdır; az sayıdaki doğal su kaynakları, kireçtaşı yataklarında toplanan yeraltı sularıyla beslenir. Tropik iklimin egemen olduğu adada kuru (aralık-mayıs) ve yağışlı (haziran-kasım) geçen iki mevsim görülür. Ortalama sıcaklık 24°C (şubat) ile 28°C (eylül) arasında değişir. Yaklaşık 1.525 mm olan ortalama yağış miktarı, kıyı bölgelerde 1.016 mm iken, iç kesimlerdeki tepelik bölgelerde 2.286 mm’ye ulaşır. Antiller kasırga (hurricane) alanının güney sınırında yer alan Barbados’ta 1780, 1831, 1898 ve 1955’teki kasırgalar büyük yıkımlara yol açmıştır.
Maun, palmiye, demirağacı, hintyasemini gibi tropik ağaçların bulunduğu adanın büyük bölümü çiçekli fundalıklar (yabangülü, karanfil, zambak ve çeşitli kaktüs türleri) ile kaplıdır. Toplam ekili arazinin sekizde yedisi şekerkamışı üretimine ayrılmıştır. Bahçelerde mango, avokado, turunçgiller ve guava yetiştirilir. Adada bulunan yabanıl hayvanlar tavşan, kuyruksüren, maymun ve kolibri ile serçe ve kumru gibi bazı kuş türleridir. Güneydoğuda pek zengin olmayan doğal gaz ve petrol yatakları vardır; ayrıca kil, kireçtaşı ve kum çıkarılır.
Çifliklerin çoğu büyük toprak sahiplerinin ya da işletmelerin elinde olduğundan, adanın yerleşme dokusunda köyler ve malikaneler çevresinde, kiracıların oturduğu ahşap evler önemli bir yer tutar.