Basketbolun Ünlü Oyuncuların Hayatları Biyografileri, Ünlü Basketbolcular

0
Advertisement

Basketbol alanında Dünya tarihinde iz bırakmış ünlü sporcular ve kısaca hayatları. Basketbolun ünlü isimleri, hayatları, başarıları

basketbol

Basketbolun Ünlü Oyuncuları ve Hayatları

ABDÜLCABBAR, Karem

1947 yılında New York’ta doğdu. Basketbola Power Memorial High School’da başladı. 1969’da başlayıp 1989’da sona eren profesyonel basketbol yaşamı boyunca biri Milwaukee Bucks’la, beşi de Los Angeles Lakers’la olmak üzere altı şampiyonluk yaşadı. 2.18 m boyundaki basketbolcu altı kez NBA’in en değerli oyuncusu seçildi. Kendine özgü çengel atışıyla (skyhole) basketbola yeni bir tarz getirdi. Amerikan Profesyonel Ligi NBA’de bütün zamanların en çok sayı yapan oyuncusu unvanına sahiptir.

AKAGÜN, Faruk

1949 yılında istanbul’da doğdu. 1963 yılında Modaspor’da basketbola başladı. Kadıköy ve PTT Spor’da oynadı. 1970’te basketbolu bıraktı. Kadıköyspor’u, Altınyurt’u, Fenerbahçe’yi ve Efes Pilsen’i çalıştırdı. 1980 yılında 6 ay İsviçre’de seminerlere katılarak basketbol öğreticiliğini pekiştirdi. Daha sonra Taçspor, Eczacıbaşı ve Galatasaray olmak üzere çeşitli kulüplerde antrenörlük görevi yaptı. 1978-79 sezonunda Efes Pilsen’i, 1989-90 sezonunda Galatasaray’ı 1. Lig Şampiyonu yaptı. Ayrıca Akagün’ün yayımlanmış “Basketbol” isimli bir kitabı vardır.

ALP, Hüseyin

1935 yılında Sivas’ın Kangal ilçesinde doğdu. Teknik Üniversite ve Altınordu’da basketbol oynadı. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en uzun sporcularından birisiydi (2.15 m). 73 kez milli takımda oynadı. 1983 yılında öldü.

ANADOL, Ertan

1932’de İstanbul’da doğdu. 25 yıl sahalarımızda hakemlik yaptı. FIBA kokartı aldı ve 70’in üzerinde uluslar arası maç yönetti. MHK üyeliğinde bulundu.

Advertisement

ATAKOL, Turgut

1915’te İstanbul’da doğdu. 1958 ve 1964 yılları arasında Basketbol Federasyonu Başkanlığı yaptı. Basketbol hakemi olarak 79 millî maç yönetti ve uluslar arası ün elde etti. FIBA’da teknik komite üyeliğinde bulundu. Bu dönemde yazdığı “Basketbol Hakem Tekniği” isimli kitabı FIBA tarafından dünya basketbol hakemleri için rehber kitap olarak kabul edildi. 1971 yılında İzmir’deki 6. Akdeniz Oyunları’nın kısa bir sürede organizasyonunu sağladı. TMOK başkanlığı görevinde bulundu. Türk Spor Vakfı’nın da kurucusu olan Atakol 1988 yılında vefat etti.

ATAMAN, Ergin

1966 yılında İstanbul’da doğdu. 1997’de Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazanan ve Türkiye Ligi’nde final oynayan Türk Telekom’un başantrenörüydü. Daha sonra tecrübe kazanmak için bir yıl ABD’de kaldı. Türkiye’ye döndüğünde önce Karşıyaka’yı, sonra aynı yıl Eurolig’de dörtlü finale kalan ve 3. olan Efes Pilsen’i çalıştırdı. 2001-2002 sezonunda çalıştırdığı Montepaschi di Siena’ya Saporta Kupası’nı kazandırdı ve dörtlü finale taşıdı. 2003’te Ülkerspor’un başına geçti.

ARIBOĞAN, Lütfi

1961 yılında Adana’da doğdu. Çukobirlik, Ankara DSİ, Efes Pilsen ve Ülker takımlarında oynadı. Hırslı basketboluyla dikkat çeken ve 1.98 m boyundaki Arıboğan 75 kez milli oldu. Daha sonra Ülkerspor’da menajer olarak çalıştı.

AYDAN, Efe

1955’te Ankara’da doğdu. Basketbola 16 yaşında Galatasaray’da başladı. Eczacıbaşı, Efes Pilsen, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Tofaş takımlarında oynadı. Basketbol yaşamı boyunca 6 kez Türkiye şampiyonluğu, 2 kez Balkan şampiyonluğu, 1 kez İslâm Oyunları şampiyonluğu, 1 kez Akdeniz Oyunları ikinciliği ile Avrupa Gençler Turnuvası’nda ikincilik yaşadı. 1981 yılında Avrupa karmasına seçildi ve böylece ancak Avrupa’nın en seçkin basketbolcularının katılabildiği karmada yer alan ilk Türk basketbolcu oldu. Aydan, bu arada Juventus takımına karşı oynayan karmada başarılı oyunuyla dikkatleri çekti. Aydan, Türk milli basketbol takımında en fazla oynayan (217) ve en fazla (89 kez) kaptanlık yapan sporcu unvanına sahiptir.

AYDIN, Volkan

1969 yılında İstanbul’da doğdu. Basketbola Efes Pilsen’de başladı. 1.98 cm boyundaki ünlü basketbolcu defalarca yıldız milli ve A millî basketbol takımının formasını giydi. Efes Pilsen’in 1993-94 Avrupa kupalarındaki başarılarında pay sahibi oldu.

BARAS, Ferhan

1942 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Fenerbahçe’nin ve Türk basketbolünün yıldızlarından biri olarak tanındı. A millî takımın değişmez oyuncuları arasında yer aldı. Kırk dört kez milli oldu.

Advertisement

BAROKAS, Avram

1925 yılında İstanbul’da doğdu. A milli takımda 25 kez oynadı, ilk basketbolculardan ve uluslararası alanda oynayan öncü oyunculardandır.

BATURALP, Mehmet

1936 yılında İstanbul’da doğdu. Fenerbahçe’de yetişti ve parladı. Milli takımda 72 kez yer aldı ve 16 kez milli takım kaptanlığı yaptı. Basketbolü bıraktıktan sonra antrenörlüğe başladı. İTÜ, Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve ayrıca milli takımda antrenörlük yaparak bu takımların başarısında pay sahibi oldu.

BELOV, Aleksandr

1951 yılında doğdu. Münih Olimpiyatları’nda şampiyon olan Sovyetler Birliği takımının aslarındandı. 1978 yılında öldü.

BELOV, Sergei

1944 yılında doğdu. Münih Olimpiyatları’nda birinci, Meksika, Montreal ve Moskova olimpiyatlarında üçüncü olan SSCB basketbol takımının en önemli oyuncularındandı. Üç kez Avrupa ve iki kez dünya şampiyonu olan takımda görev yaptı.

BEŞOK, Hüseyin

1975’te İzmir’de doğdu. Basketbol hayatına Manisa Vestel’de başladı. Sonra Karşıyaka’ya transfer oldu. A takıma çıktığı sene 1. ligde oynadığı maçlarda iyi performans göstererek Efes Pilsen’in dikkatini çekti ve transfer oldu. Daha sonra da İsrail’in Maccabi Tel Aviv takımına transfer oldu. 133 kez milli forma giydi.

BIRD, Larry

1956 yılında doğdu. Indiana State Üniversitesinde öğrenimini yaptı. Okulunun Amerikan Kolejler Ligi (NCAA)’nde final oynamasında en büyük rolü oynadı. Boston Celtios formasıyla profesyonel olduğu 1979’dan sonra üç NBA şampiyonluğu yaşadı, defalarca final oynadı, 2 kez NBA’in en değerli oyuncusu seçildi. 2.02 m boyu ve oldukça ağır görünümüne rağmen hırsı ve mükemmel şut yüzdesi ile her zaman dikkatleri üzerinde topladı.

BUDANUR, Hüdai

1936’da İstanbul’da doğdu. Basketbola Darüşşafaka’da başlayıp Beşiktaş’a geçti. 1957’de 110-56 biten Beşiktaş-İstanbul Karagücü maçında, Beşiktaş’ın tüm sayılarını atarak, erişilmesi güç bir rekora ulaştı. 1958’de basketbolü Darüşşafaka’da bıraktı.

BÜYÜKAYCAN, Ünal

1937’de İzmir’de doğdu. Basketbola Karşıyaka Kulübü’nde başladı. Daha sonra Galatasaray’a geçti. Buradan da Belçika’nın Standart Liege takımına transfer oldu. Dönüşünde Beşiktaş’a geçti ve takımının 2. ligden 1. lige çıkmasında büyük rol oynadı. 54 kez milli formayı giydi. Eczacıbaşı basketbol takımında antrenörlük, Beşiktaş takımında ise antrenörlük ve menajerlik yaptı.

CHAMBERLAIN, Wilt

1936 yılında doğdu. 7 yıl üst üste NBA sayı kralı olmuş ve üç yıl, arka arkaya da “en değerli oyuncu” unvanını almıştır.

DAĞLI, Halil

1943 yılında Konya’da doğdu. Fenerbahçe’de parladı. Altınordu ve Kolej takımlarında oynadı. En uzun süre basketbol oynayan oyuncu olarak tanındı. 50 kez milli takımda yer aldı.

DEMİREL, Turgay

1957 yılında İstanbul’da doğdu. Basketbola 1972 yılında Galatasaray’da başladı. 1979-83 yıllarında İstanbul Bankası Yenişehir forması giydi. Daha sonra yeniden Galatasaray’a transfer oldu. 1.93 m boyunda olan Demirel, 1988’de basketbolü bıraktı. 41 kez yıldız genç ve A millî takım formasını giydi. 1992 yılında Basketbol Federasyonu başkanlığına getirildi. 1994 yılında FIBA yönetim kuruluna seçildi.

Advertisement

DİDİN, Murat

1955’te Erzurum’da doğdu. Basketbola 1968 yılında başladı. 1969 yılından itibaren de çalıştırıcılık yaptı. Yıldız takımındayken minikleri çalıştırdı, İstanbul Bankası Yenişehir, Galatasaray ve Fenerbahçe başta olmak üzere çeşitli kulüplerde teknik sorumlu olarak görev yaptı.

DİNÇER, Altan

1932 yılında İstanbul’da doğdu. Basketbola Vefa Lisesinde başladı. Fenerbahçe ve Modaspor’la devam etti. “Yenilmez Armada” lâkaplı Galatasaray’ı yenen Fenerbahçe kadrosunda yer aldı. 13 kez milli Takım kaptanlığı yaptı ve 64 kez milli oldu.Daha sonra Hürgün Gazetesi’nde basketbol yazarlığı da yapan Dinçer, Türk basketbolünün önemli basketbolcu ve yöneticilerindendir.

DİNÇER, Kemal

1963 yılında İstanbul’da doğdu. BÜ Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdi. Basketbola 1978 yılında Eczacıbaşı’nda başladı. 1982 yılında geçtiği Fenerbahçe’den sonra sırasıyla Paşabahçe, Sümerbank, Çukurova ve tekrar Fenerbahçe’de oynadı. 1992-93 sezonunda aktif sporculuğu bıraktı. Sporculuk döneminde 2 kez lig şampiyonluğu ve 2 kez de Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı kazandı. Oyunculuktan sonra Fenerbahçe’de menajer olarak basketbola hizmet etmeyi sürdürdü.

DÖĞÜŞKEN, Mehmet

1956’da doğdu. Basketbola lisede başladı. 2.04 m boyuyla Eczacıbaşı ve Efes Pilsen’in şampiyonluklarında rol oynadı. 147 kez milli formayı giydi. 1981 yılında Balkan şampiyonu olan, Avrupa Şampiyonası’nda ikinci olan ve 1982’de Balkan ikinciliğini kazanan milli takımın değişmez oyuncularındandı. Kara Mehmet lâkabıyla tanındı. Aktif spor yaşamını noktaladıktan sonra Çukurova Kulübü’nde yönetici olarak görev yaptı.

DURUSEL, Battal

1945 yılında İstanbul’da doğdu. Basketbola 1960 yılında Pendik Lisesinde başladı. Lisanslı spor yaşamına Modaspor’la geçen Durusel, daha sonra Beşiktaş takımına transfer oldu. 1974-75 sezonunda lig şampiyonluğu yaşadı. 76 kez milli formayı giydi. Altınordu, Taçspor takımlarında oynadı. 1982 yılında düzenlenen bir jübileyle basketbolü bırakan Durusel, Beşiktaş Kulübü’nde yöneticilik, antrenörlük, menajerlik yaptı.

ELVERDİ, Osman

1955 yılında doğdu. Yükseliş Lisesini ve İTÜ Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi. ODTÜ basketbol takımında oynadı, antrenörlük ve bir süre hakemlik yaptı. Daha sonra Çukurova basketbol takımını çalıştırmaya başladı. 1985 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

ENE, Orhun

1967 yılında Erzurum’da doğdu. Sırasıyla Ortaköy, Eczacıbaşı, Efes Pilsen, Fenerbahçe takımlarında guard ve point quard (oyun kurucu) mevkilerinde başarılı maçlar çıkardı. 101 kez milli formayı giyen 1.87 m boyundaki Orhun Ene 1993 yılında Ülkerspor’a, 1997 yılında Galatasaray’a geçti.

ERDEM, Hikmet

1932 yılında doğdu. Sporda basketbol hakemi olarak görev yaptı. Milli hakem niteliğini 1962 yılında kazandı. 1968’de ise FIBA kokartı taktı. Basketbol ligleri ve Avrupa kupalarında uzun yıllar başarılı maçlar yönetti. FIBA şeref hakemi ve Basketbol Federasyonu Merkez Hakem Komitesi başkanlığı da yapan Erdem, 1993 yılında öldü.

ERDENAY, Harun

Türk basketbolünün önemli isimlerinden Kemal Erdenay’ın oğlu olan Harun, 1968’de Ankara’da doğdu. Basketbola 1978’de İTÜ’de başladı. 1.90 m boyunda forvet özellikleri olan ve başarılı bir oyun kurucu olan Harun Erdenay, sırasıyla İTÜ, Efes Pilsen, İTÜ, Fenerbahçe ve son olarak Ülker’de oynadı. Milli takımda çıkardığı başarılı oyunlarıyla da kendinden söz ettirdi.

ERDENAY, Kemal

1944 yılında İstanbul’da doğdu. Basketbola beden eğitimi öğretmeninin desteklemesiyle başladı. Döneminin basketbolcuları arasında tekniğiyle dikkati çekti. Doğanspor, Şekerspor ve Muhafızgücü’nde oynadığı hâlde İTÜ’nün sembol basketbolcularından biri oldu. Milli forma altında 156 kez görev yaptı.

GENCER, Nur

1948 yılında İstanbul’da doğdu. Öğrenimini Kadıköy Maarif Kolejinde 1967 yılında tamamladı. Çeşitli dönemlerde Galatasaray, Eczacıbaşı, Tofaş takımlarının menajerliğini üstlendi (1967-1985). 1992-1995 yılları arasında Türkiye Basketbol Federasyonu Genel Koordinatörü, FIBA Teknik Komiseri ve Uluslar Arası Organizasyon Komitesi üyesi olarak hizmet verdi.

Advertisement

GERMEN, Nur

1948 yılında Ankara’da doğdu. Basketbola Ankara Kolejinde başladı. Galatasaray, Muhafızgücü, Tofaş Sas, Yenişehir Meysu’da oynadı. 25 kez millî oldu. Basketbolü bıraktıktan sonra başta milli takım olmak üzere Galatasaray, Karşıyaka, Nasaş gibi çeşitli kulüplerde antrenör olarak görev aldı.

GÖKAY, Faik

1916’da Ankara’da doğdu. Öğrenim yıllarında başladığı futbolda önemli başarıları oldu. Daha sonra basketbola geçti ve 14 yıl federasyon başkanlığı yaptı. Basketbolcuları teşvik amacıyla 50’den fazla milli olanlara altın madalya verilmesini sağladı. Futbol ve basketbol camialarının önemli kişilerindendir.

GÖNÜL, Gülseren

1950 yılında doğdu. Bayan basketbolcular arasında, gelmiş geçmiş en uzun boylu (2.04 m) basketbolcu unvanına sahiptir. 13 yaşında ilk kez sahaya çıktı. Takımına her maçta ortalama 30 sayı kazandırdı. 1971’deki Türkiye Şampiyonası’nda 4 maçta 183 sayı attı. 14 yıl oynadığı tüm takımlarda şampiyonluk yaşayan Gönül Avrupa’ya transfer olan ilk bayan basketbolcumuzdur.

GÖREÇ, Samim

1924’te Bursa’da dünyaya geldi. Öğrenimini Robert Kolejinde 1940-1945 tarihleri arasında yaptı. Basketbol yaşamına 1944’te Galatasaray Kulübü’nde başladı. Basketbol milli takım kaptanlığını 5 kez yaptı. Döneminin basketbol yıldızlarından biri oldu. 1961-62 tarihlerinde Amerika Birleşik Devletleri’nin Kentucky ve Ohio Ünivesiteleri’nde ihtisas yaptı.1945-51 yılları arasında Galatasaray’ın, 1951-64 tarihlerinde Fenerbahçe’nin, 1951-60 tarihlerinde millî takımın ve 1968-69 tarihlerinde de Altınordu’nun antrenörlüğünü yaptı. Türk basketbolünün öncülerinden ve eğitmenlerinden biri olarak kabul edildi.

GRANİT, Yalçın

1932’de İstanbul’da doğdu. Darüşşafaka’da basketbola başladı. Daha sonra Galatasaray’a geçti. 68 kez milli takıma seçilen Granit, Fransız Racing takımına transfer olarak Avrupa’ya transfer olan İlk Türk basketbolcu unvanını aldı. Basketbolü bıraktıktan sonra başta Galatasaray olmak üzere çeşitli kulüplerde antrenörlük yaptı.

GÜLÇELİK, Sadi

1930 yılında İstanbul’da doğdu. Spora 1945 yılında G.S.de voleybol oynayarak başladı. Şişli Halk Evi’nde basketbola başladı.1955 yılına kadar G.S.nin hem voleybol, hem basketbol takımlarında yer aldı. 1955’te Karagücü’nde oynadı. Modaspor’a transfer oldu. Basketbolda 45 kez milli oldu. Milli takımda 206 sayı yaptı. 1960-65 yılları arasında İTÜ basketbol takımında yöneticilik yaptı. 1972-74 yıllarında İstanbul Yüzme ihtisas Kulübü başkanlığı ve Milli Olimpiyat Komitesi’nde icra kurulu üyeliği yaptı. Şarık Tara ile ENKA’nın temellerini attı. 1980 yılında bir uçak kazasında hayatını kaybetti. Anısına Sadi Gülçelik Spor Tesisi kuruldu.

GÜLER, Necati

1956’da Kayseri’de doğdu. Basketbola Tarsus Amerikan Kolejinde okurken başladı. Basketbolümüzün en iyi oyun kurucuları arasında sayılan Güler, Eczacıbaşı takımının 5 lig şampiyonluğunda ve Avrupa Kupa Galipleri Kupası’nda çeyrek final oynamasında pay sahibi oldu. 137 kez milli formayı giydi.

GÜNDÜZ, Yılmaz

1939’da Tarsus’ta doğdu. Galatasaray Lisesinde başladığı basketbola Galatasaray Kulübü’nde devam etti. Mülkiyeliler Birliği ve Ankaragücü’nde bir süre oynadıktan sonra Fenerbahçe’ye geçti. Bu takımın en teknik elemanlarından biri oldu. 48 kez milli formayı giydi ve 1966 yılında öldü.

GÜRKAN, Aytek

1957 yılında doğdu. Döneminin başarılı oyun kurucu basketbolcularındandır. 100’den fazla milli formayı giydi.

HAKYEMEZ, Doğan

1950 yılında Ankara’da doğdu. 15 yaşında basketbola başladı. DSİ, Galatasaray, Eczacıbaşı, Efes Pilsen ve Karşıyaka’da basketbol oynadı. 174 kez millî oldu. Nasaş, Fenerbahçe, Ülker, Efes Pilsen, Galatasaray ve millî takımda menajerlik yaptı.

JOHNSON, Earvin (Magic)

1959’da Lansing’de doğdu. 2.05 m boyunda olmasına karşın topa olan yatkınlığı ve kusursuz pas yeteneği ile basketbola “uzun oyun kurucu” kavramını yerleştirdi. 1979 yılında okuduğu Michigan State Üniversitesinin Amerikan Kolejler Ligi (NCAA) şampiyonu olmasında büyük rol oynadı. Los Angeles Lakers takımında profesyonel oldu. Takımı Lakers ile birlikte 5 kez NBA Şampiyonluğu yaşadı. Mükemmel pas ve oyun zekâsı ile takımını organize etmesi sayesinde “Magic” lakabıyla anıldı.

Advertisement

JORDAN, Michael

Basketbolün en büyük adı kabul edilen Jordan 1963’te ABD’de doğdu. Amerikan Kolejler Ligi’nde sivrildi. 1984 Los Angeles Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Amerikan millî takımının en etkili oyuncusuydu. Hemen ardından Chicago Bulls ile mukavele imzaladı ve takımının altı kez NBA şampiyonu olmasında büyük pay sahibi oldu. Dört kez sayı kralı ve bir kez en değerli oyuncu seçildi. 1998’de basketbolü bırakıp golf sporuna geçti. 2001 sezonunda Washington Wizards formasıyla basketbola geri döndü ama performasını yeterli bulmadığından iki sezon sonunda basketbolü kesin olarak bıraktı.

KAPLANOĞLU, Şengün

1936’da Ankara’da doğdu. Basketbola Yenişehir takımında başladı. Mülkiye ve Modaspor’da oynadı. Galatasaray’a transfer oldu ve 14 yıl oynadı. Millî formayı 115 kez giydi ve 62 maçta milli takım kaptanlığı yaptı. Basketbolü bıraktıktan sonra yönetici olarak çalışmalarını sürdürdü.

KAYALI, Afif

1930’da İstanbul’da doğdu. Modaspor Kulübü’nde basketbol oynadı. 25 yılı aşkın bir süre hakemlik yaptı. Uluslar arası karşılaşmalarda başarılı yönetim gösterdi. 1986’da aktif hakemliği bıraktı ve MHK’da görev aldı.

KERMEN, Osman

1916 yılında Selanik’te doğdu. Basketbol takımlarında antrenörlük, 1958-1981 tarihleri arasında Basketbol Federasyonu asbaşkanlığı yaptı. “Basketbol Hakemliği”, “Basketbolda Hücum ve Müdafaa Sistemleri” gibi sporla ilgili beş kitabı vardır. 1954 yılında Günlük Spor adlı bir spor gazetesi ve 1983’te aylık Yaşamspor Dergisi’ni yayımladı. Kermen Türk sporunun en önemli yöneticilerinden biridir.

KOBANER, Tuncer

1934’te Adana’da doğdu.Vefa ve Fenerbahçe’de oynadı. Türk basketbolünün en başarılı oyuncularından olan Kobaner “Baba Tuncer” lakabıyla anıldı. 47 kez milli takımda yer aldı.

KORAY, Feridun Vasfi

1915’te İstanbul’da doğdu. Basketbola Galatasaray Lisesinde başladı. 1934’ten 1938’e kadar Galatasaray’da basketbol oynadı. Basketbola antrenör ve uluslararası hakem olarak hizmet verdi. 1967-69 yılları arasında Basketbol Federasyonu başkanlığı yaptı. 1978’de öldü.

KORAY, Turhan

1959’da doğdu. Basketbola Eczacıbaşı’nda 1973’te başladı. 1977 yılında Taçspor’a transfer oldu. Sırasıyla Eczacıbaşı (1980) ve Beşiktaş (1982)’ta oynadı. 40 kez milli oldu. Döneminin en başarılı basketbolcularındandır.

KORUCU, Taner

1963’te Ankara’da doğdu. Basketbola 1972’de Ankara DSİ Spor’da başladı. Efes Pilsen’e transfer oldu ve basketbol kariyerinin tümünü, Tofaş’ta geçirdiği bir yıl dışında Efes Pilsen’de tamamladı. 1.94 m boyundaki basketbolcu 1993’te final oynayan ve 1994’te Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası play off turuna yükselen Efes Pilsen’in kaptanlığını yaptı. 17 kez milli oldu. 1995 yılında jübileyle basketbolü bıraktı.

KOZLUCA, Hüseyin

1938’de İzmit’te doğdu. Basketbola Fenerbahçe’de başladı. Daha sonra Galatasaray’a, arkasından yeniden Fenerbahçe’ye geçti. 86 kez milli oldu. 1972 yılında basketbolü bırakarak spor yazarlığı yaptı.

KUNTER, Erman

1956 yılında İstanbul’da doğdu. Basketbola İTÜ’de başladı. 202 kez milli oldu. Türk basketbol milli takımının Balkan şampiyonu olmasında büyük pay sahibi oldu. Beşiktaş, Eczacıbaşı, Fenerbahçe takımlarında oynadı. Bir maçta 153 sayı, tek devrede 81 sayı kaydederek rekor kırdı. Aktif sporu bıraktıktan sonra Darüşşafaka’nın ve 1997-2000 yılları arasında Türkiye A milli basketbol takımının çalıştırıcılığını yaptı.

KURT, Ahmet

1954’te İstanbul’da doğdu. Basketbola 1969’da Kadıköyspor’da başladı. Beşiktaş (1973-83) ve Fenerbahçe’de oynadı. 16 kez milli oldu. Basket Spor Dergisi’ni yayımladı.

Advertisement

KURT, Ali

1952 yılında İstanbul’da doğdu. İ.Ü. iktisat Fakültesini bitirdi. Basketbola Kadıköyspor’da başladı. Daha sonra sırasıyla Eczacıbaşı, Galatasaray ve İTÜ’de oynadı. Eczacıbaşı’nın ilk lig şampiyonu olduğu takımda yer aldı (1976). 1974 Balkan Gençler Şampiyonası’nda en iyi oyuncu seçildi. 30 kez millî oldu.

KUTLUAY, İbrahim

1973’te İstanbul’da doğdu. 1,98 m boyundadır. Oynadığı takımlar; Fenerbahçe (1986-1998), Efes Pilsen (1999), AEK-Yunanistan (2000-2001), Panathinaikos-Yunanistan (2001-2002), Ülkerspor. Mükemmel bir forvet ve skorerdir. Türk milli takımı oyuncusudur.

KÜCE, Barış

1946 yılında Gelibolu’da doğdu. Basketbola Kolej’de başladı, İstanbul’da Fenerbahçe ve İTÜ’de oynadı. Ankara’nın Muhafızgücü ve Kolej takımlarında yer aldı. 1973 yılında Ankaragücü’ne geçti. Yetmiş altı kez milli oldu ve üç kez milli takım kaptanlığı yaptı. Sonrasında tekstilciliğe soyundu. Döneminin en başarılı oyuncularından biri olarak kabul edildi.

MORAN, Naili

1908 yılında İstanbul’da doğdu. Basketbola Galatasaray’da başladı. 3 kez milli takıma seçildi ve takımın ilk kaptanı oldu. 481 maçta oynadı, 432 maçta hakemlik yaptı. 1948 Londra Olimpiyatları’nda basketbol finalini de yöneten Moran 1929’da Balzac Beden Terbiyesi Okulunu, daha sonra da Chicago Üniversitesi Beden Terbiyesi Enstitüsünü bitirdi. 1968’de vefat etti.

NAISMITH, James

1861 yılında ABD’de doğdu. Basketbolün babası olarak kabul edilir. YMCA Okulunda spor öğretmenliği yaparken Christoph Colombe’un Amerika’yı keşfinden önce Güney Amerika’da yaşayan Mayalar’ın bugünkü basketbola benzeyen spor eğlenceleri düzenlediklerini ortaya çıkardı. Bu oyunu öğrencilerine denettikten sonra 13 maddelik kural kitapçığı hazırladı. Yeni kurallarla oyun ilk kez 20 ocak 1892 tarihinde Springfield YMCA Okulunda oynadı ve “Sepet Topu” anlamında “Basketbol” adıyla dünyaya tanıtıldı. Naismith, basketbol hakkındaki tek makalesini Türkler’e bu oyunu tanıtmak amacıyla yazdı ve eser Ahmet Robenson tarafından Türkçe’ye çevrildi. 1939 yılında kalp yetmezliğinden öldü.

NAUMOSKİ, Petar

1968 yılında Makedonya’nın başkenti Üsküp’te doğdu. Basketbola bu kentin takımı Rabotniçki’de başladı. Daha sonra Hırvatistan’ın Pop 84 takımında yer aldı. Yugoslavya’da iç savaş çıkınca Makedonya’ya döndü ve Rabotniçki’de 1 yıl oynadıktan sonra 1992-93 sezonunda Efes Pilsen’e transfer oldu. 1994-95 sezonunda İtalya’nın Benetton Trevisko takımında oynayan Naumoski 1995-96 sezonunda yeniden Efes Pilsen’e döndü. Sonrasında Avrupa’da birkaç takımın formasını giyen Naumoski 2004 başında Ülkerspor formasıyla Türkiye Ligi’ne döndü.

OCAK, Kamil

1914 yılında Gaziantep’te doğdu. Basketbola Robert Kolejde başladı, daha sonra Galatasaray’a geçti. 1934-1937 yılları arasında basketbol hayatının en verimli yıllarını yaşadı. 1936 Olimpiyatları’nda millî takımda yer aldı. 1965’te Adalet Partisi döneminde Spor Bakanı olarak atandı. Gaziantep’te gençliği spora teşvik etmek amacıyla çalışmalar yaptı. 1969 yılında öldü.

OKAN, Önder

1944’te Biga’da doğdu. Darüşşafaka, Muhafızgücü, Eczacıbaşı ve Fenerbahçe’de oynadı. Döneminin yıldız basketbolcularından biri oldu. Tofaş, Eczacıbaşı ve Fenerbahçe’yi çalıştırdı. 14 kez milli oldu. 1987’de vefat etti.

OKUR, Mehmet

1979’da doğdu. Boyu 2.10’dur. Oyak Renault, Tofaş ve Efes Pilsen’de oynadı. 1994 yılında Oyak Renault Spor Kulübü’nde basketbola başlayan Mehmet Okur, 102 kez millî oldu. Mehmet Okur’un A milli takım ile Avrupa 2.liği, Ümit milli takım ile Avrupa 3.lüğü, bir kez Avrupa Ligi 3.lüğü, bir de Türkiye Kupası şampiyonluğu bulunuyor. Mehmet Okur NBA’e giden 3. temsilcimiz oldu. Detroit Pistons’ta oynayan milli oyuncumuz 2003-04 sezonunda NBA şampiyonluğu sevinci yaşadı.

OYGUÇ, Tamer

1966 yılında Malatya’da doğdu. Basketbola 1981’de Eczacıbaşı Kulubü’nde başladı. Defalarca milli takım formasını giydi. 2.10 m boyundaki bu ünlü pivot basketbolcu, Efes Pilsen’in Avrupa kupalarındaki başarılarında pay sahibi oldu.

OZAN, Ömer

1947 yılında Ankara’da doğdu. Futbol hakemlerimizden Ziya Ozan’ın oğludur. Başkentte basketbol oynadı. 1969’da hakemliğe başladı. Türk basketbolünün en başarılı hakemlerinden biri olarak uzun yıllar müsabakalarda görev yaptı. 1994 yılında hakemliği bıraktı.

Advertisement

ÖRS, Aydın

1946 yılında Ankara’da Ankara İ.T.İ.A.yı bitirdi. Basketbola 1963 yılında başladı. Millî formayı 35 kez giydi. DSİ Spor, Şekerspor kulüplerinde oynadı. 1981 yılında antrenörlüğe başladı. 1983’te Efes Pilsen Kulübü’nün sorumluluğuna getirildi. Disiplini, çalışkanlığı, oyun zekâsı ve cesaretiyle kısa sürede Efes Pilsen’i Avrupa’nın da en güçlü takımları arasına soktu. Efes Pilsen’in 1993 yılında Kulüpler Kupası’nda final oynamasını, 1996’da Koraç Kupası’nı kazanmasını sağladı.

ÖZTÜRK, Hüseyin

1925’te Amerika’nın Pensilvanya eyaletinde doğdu. 19 yaşında geldiği Türkiye’de Galatasaray’da oynadı. Milli takım kaptanlığını yaptı. 1949’daki Aldo Mairano Kupası maçlarında Türk takımının en skorer oyuncusu olarak 250 sayının 106’sını kaydetti. 16 kez milli oldu ve Kahire’deki şampiyonada rekor sayısı olan 246’ya ulaştı. Kendisini Türkiye ve Avrupa sahalarında kanıtlamış ender sporculardandır.

PETROVİÇ, Drazen

1964 yılında doğdu. 1.98 m boyunda olan ve Yugoslav milli takımında birçok başarılara imzasını atan Petroviç, 1988-89 yıllarında Real Madrid formasını giydi. Daha sonra da sırasıyla NBA Ligi takımlarından Portland Trail Blazers’a ve New Jersey Net’e transfer oldu. Ünlü guard oyuncusu, 1993’ün Haziran ayında Almanya’da geçirdiği trafik kazası sonucu 28 yaşında öldü.

POYRAZOĞLU, Erdal

1940 yılında Ankara’da doğdu. Basketbola 1950 yılında, öğrenimini yaptığı Ankara Millî Eğitim Kolejinde başladı. Önce İTÜ’ye, 1960 yılında Fenerbahçe Kulübü’ne transfer oldu. 1967-1968 yıllarında Muhafızgücü, 1968-1969 yıllarında da Karagücü formalarını giydi. Eczacıbaşı’nda oynadı. Milli formayı 136 kez giydi ve basketbolu 1975 yılında bıraktı. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Bölümünde profesör olan Poyrazoğlu, basketbolu bıraktıktan sonra antrenörlük ve milli takımın teknik menajerliğini yaparak bu spora hizmet vermiştir.

ROBENSON, Ahmet

Türk basketbol tarihinin önemli simalarındandır. Galatasaray Lisesinde beden eğitimi öğretmeniyken öğrencilerine Türkiye’de basketbolu ilk defa oynatan kişi olarak bilinir. Fakat oyun henüz kurallara bağlanmadığı için oyuncuların sakatlanmalarına neden oldu ve devam ettirmedi. Türk takımının ve Galatasaray’ın ilk kalecilerinden olan Robenson pek çok ünlü sporcu yetiştirdi. 1930 yılında Amerika’ya gitti.

RUSSEL, Bill

1934 yılında doğdu. ABD milli takımının yıldız oyuncusudur. 11 kez NBA şampiyonluğu kazandı. Boston Celtics takımında oynadı. Milli takımıyla birlikte ülkesine 1956 Melbourne Olimpiyatları’nda altın madalya kazandırdı.

SABONİS, Arvidas

1964 yılında doğdu. SSCB milli takımının unutulmaz isimlerindendir. Basketbola Kaunas takımında başladı. Bu takımla iki kez Avrupa şampiyonluğunu kazandı. SSCB milli takımıyla birlikte birer kez Dünya şampiyonluğunu, Dünya Kupası şampiyonluğunu ve Seul Olimpiyatları şampiyonluğunu kazandı.

SADIKOĞLU, Fehmi

1945’te İstanbul’da doğdu. Öğrenimini Şişli Terakki Lisesi ve İDMMA Kimya Fakültesinde yaptı. Basketbola Beşiktaş Kulübü’nde 1964 yılında başladı. Bu kulüpte 1976 yılına kadar basketbol oynadı. Basketbol hayatı boyunca milli takımda 14 kez yer aldı. 1976-1985 yılları arasında Beşiktaş Kulübü’nü, daha sonra da Galatasaray’ı çalıştırdı.

SARICA, Ufuk

1972’de doğdu. 1983 yılında Efes Pilsen’de oynamaya başladı. 1.94 m boyundaki basketbolcu kısa sürede hem savunmadaki, hem de hücumdaki etkili oyunuyla ünlendi. 150 kez milli oldu ve son on yılın en skorer milli oyuncusu olarak kabul edildi. Ünlü İtalyan “Süper Basket” dergisince 6 kez ilk 5’e konarak erişilmesi zor bir başarı elde etti.

SAKALAK, Dionis

1910 yılında İstanbul’da doğdu. Kurulan ilk basketbol milli takımının başarılı oyuncularındandı. Beyoğlu Halk Evi Salonu’nda Yunanistan’la 24 Haziran 1936 tarihinde yapılan ilk maçta yer aldı. 3 kez milli olan Sakalak, Türk basketboluna önemli hizmetlerde bulundu.

SALNUR, Özer

1934 yılında İzmir’de doğdu. Basketbola öğrenimi sırasında başladı. Teknik basketbol anlayışı ile döneminin en başarılı isimlerinden biri oldu. Galatasaray’da oynadığı dönemde 4 kez milli takım kaptanlığı yaptı ve 49 kez A milli basketbol takımında forma giydi.

Advertisement

SEDEN, Önder

1939 yılında İstanbul’da doğdu. Avrupa’da açılan antrenörlük kurslarına katılarak FIBA antrenörü oldu. 1964 yılından itibaren Muhafızgücü, Modaspor, PTT (İstanbul), Fenerbahçe, Tofaş ve Paşabahçe kulüplerinde antrenörlük yaptı. 1970-1989 yılları arasında yıldız, genç, ümit ve A milli takımlarında başantrenörlük yapan Seden, 1978 yılından beri Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde (Spor Akademisi) basketbol öğretim üyeliği görevini ve 16 yıldır Basketbol Federasyonu Eğitim Bölümü sorumluluğunu sürdürmektedir. Seden, ayrıca Sabah Gazetesi ve Fotomaç’ta teknik yorumlarının yanı sıra eğitici yazılar yazdı.

SELDÜZ, Sacit

1927’de İstanbul’da doğdu. Spor hayatına Galatasaray’da voleybolla başlamışsa da Turgut Atakol’un önerisiyle basketbola geçti. Fenerbahçe 2. kümeden 1. kümeye geçtiğinde ve yenilmez armada Galatasaray’ı yenip şampiyon olduğunda kadroda bulundu. 48 kez milli oldu. 1957’de basketbolu bıraktı ve Fenerbahçe’de antrenörlük yaptı. Döneminin en başarılı oyuncularındandı.

SEMERCİYAN, Ruben

Robert Kolejde başladığı basketbolü geliştirme çabalarına ilk millî takımda antrenörlük yaparak devam etti. Türkiye’de basketbolün temelini ilk atanlardandır. Antrenörlük yanında hakemlik de yaptı. 1936 Olimpiyatları’na katılan Türk basketbol takımını çalıştırdı.

SEVİN, Cemil

1929 yılında Ankara’da doğdu. Öğrenimi sırasında başladığı basketbolda tekniği ve başarısıyla ünlendi. A milli takımda 33 kez oynadı. Uluslararası alanda başarılı olmuş basketbol oyuncularındandı. Uzun yıllar Dış işleri Bakanlığında görev yapmıştır.

SİYAVUŞ, Aydan

1947’de İstanbul’da doğdu. Basketbola Kadıköyspor’da başladı. Genç yaşta çalıştırıcı oldu. Balkan şampiyonu olan Genç milli takımın antrenörüydü. 1978’den itibaren çalıştırıcılığını yaptığı Türkiye milli takımını ve diğer kulüp takımlarını şampiyonluklara ulaştırmış başarılı Türk antrenörlerindendir.

SOLAKOĞLU, Osman

Spora Basketbol Federasyonu başkanı olarak hizmette bulundu. FIBA Gençler Komitesi üyeliği ve milli takım menajerliği yaptı. Başarılı federasyon başkanlarından biri olarak Deplâsmanlı 2. Türkiye Ligi’nin kuruluşuna, yıldız ve ümit milli takımlarının yeniden oluşturulmasına katkıda bulundu. Basketbol Federasyonu başkanlığını 23 yıl başarı ile sürdüren Osman Solakoğlu, 5 Mart 1992 tarihinde bu görevinden ayrıldı. Türk basketboluna, FIBA’da Türkiye temsilcisi ve Gençler Komisyonu başkanı olarak hizmet etmeyi sürdürdü.

SOMER, İzzettin

1921 yılında İstanbul’da doğdu. Basketbola Galatasaray Lisesinde başladı. Yüksek öğrenimi için gittiği İsviçre’den yurda döndükten sonra hakemliğe başladı, izzettin Somer pek çok uluslararası maç yönetti ve 1951 Avrupa Şampiyonası finalini idare etti. 1994’te öldü.

SÜREN, Faruk

1945 yılında İstanbul’da doğdu. Şişli İTİA işletme Fakültesini bitirdi. 1959-1961 tarihleri arasında Galatasaray’da basketbol oynadı. Lise»eğitimi için gittiği Almanya’da spor yaşamına çeşitli branşlarda devam etti. Değişik devrelerde Galatasaray Spor Kulübü’nde yönetim kurulu üyeliği yapan Süren, 1996’da bu kulübün başkanlığını da yaptı.

TANKUT, Haşim

1928 yılında İstanbul’da doğdu. Basketbola Modaspor’da başladı. 7 kez milli oldu. Uluslar arası alanda tanındı. Türk basketbolunun gelişmesine sporcu ve yönetici olarak katkıları oldu.

TOPSAKAL, Levent

1966 yılında İstanbul’da doğdu. Basketbola 1977 yılında başladı. Eczacıbaşı, İTÜ, Fenerbahçe ve Galatasaray’da oynadı. 1.88 m boyu ile başarılı charer’lerden biri oldu. Nisan 1983’te Türkiye ve İrlanda yıldızlar maçında 78 sayı kaydederek milli takım formasıyla bir maçta en çok sayı yapan oyuncumuz oldu.

TOPUZOĞLU, Hüsamettin

1928’de İstanbul’da doğdu. Harp Okulunda basketbol oynadı. 1954’te hakemliğe başladı. 1961’de FIBA kokartı aldı. 27 yıl hakemlik yaptı. Avrupa’nın en iyi hakemleri arasında yer aldı. Basketbol Federasyonu asbaşkanlığı yaptı.

Advertisement

TOSUN, Zeki

1948’de Üsküp’te doğdu. 1966 yılında İTÜ’de basketbola başladı. Beşiktaş’ta ve tekrar İTÜ’de basketbol oynadı. 150 kez milli formayı giydi. Uzun boylu olmasına (2.04 m) rağmen uzaktan attığı isabetli şutlarıyla tanındı.

TURAM, Emir

1961 yılında İstanbul’da doğdu. Basketbola 1970’te lisanslı sporcu olarak Eczacıbaşı yıldız takımında başladı. 17 yaşında, Türkiye şampiyonluğunu kazanan Eczacıbaşı takımında yer aldı. 1982 yılında aldığı basketbol bursuyla Amerika’da bulunan Emir, Eansville takımında yer alarak NCAA play off’larında oynayan ilk Türk basketbolcu oldu. 1983 yılında Türkiye’ye dönen Emir Turam, Eczacıbaşı’nda 2 yıl oynadıktan sonra Efes Pilsen’e geçti. BÜ işletme Bölümünü bitirdi ve 1993 yılında doktorasını aldı. 1989’da Galatasaray’da ve daha sonra sırasıyla Çukurova, Nasaş ve Ortaköy takımlarında oynadı. 2.11 m boyundaki Emir, milli formayı 193 kez taşıdı. Balkan Avrupa ve Akdeniz Oyunları şampiyonlukları yaşadı. 1994 yılında “Medyanın Siyasi Hayata Etkileri” adlı kitabı yayımlandı.

TÜRKCAN, Mirsad

1976’da doğdu. Bosna Hersek doğumlu olan Türkcan, 15 yaşında Türkiye’ye geldi. 2.06 m boyundaki oyuncu, Efes Pilsen, Houston Rockets, Newyork Knicks, PSG Racing, CSKA Moskova takımlarında oynadı. Efes Pilsen’in Koraç Kupası kazanan kadrosunda yer aldı. 1998 yılında Houston Rockets takımında oynayan Mirsad, NBA’de forma giyen ilk Türk oyuncusu oldu.

TÜRKOĞLU, Hidayet

1979’da doğdu. Oyun kurucu ve forvet oynayan Türkoğlu’nun boyu 2.03 m’dir. Efes Pilsen’in Avrupa’da final four oynamasında katkısı büyüktür. Sacramento Kings tarafından 16. sırada draft edildi, 2000 yılında bu takımla ile anlaştı. Son 6 NBA draftinde 1. turda erken seçilen ilk 5 oyuncudan biridir. Türkoğlu 2003’te S. Antonio Spurs’a geçti. 2004 sezonu sonunda Orlando Magic kulübünden 39 milyon dolarlık transfer teklifi aldı.

URAS, Ali

1923’te Sinop’ta doğdu. Asıl mesleği doktorluk olmasına rağmen basketbolu seçti ve 1942’de Galatasaray’a girdi. 40 kez milli takımda oyunculuk, 20 kez kaptanlık yaptı. 1954’te basketbolu bıraktı. 1985’te Galatasaray Kulübü başkanı oldu. Bu arada asıl mesleğine devam etti ve Çapa Tıp Fakültesi Cerrahi Kürsüsü profesörü oldu. Uras, Futbol Federasyonu başkanlığı da yaptı.

USUOĞLU, Sadri

1906 yılında doğdu. Spor hayatı Rumelihisarı’nda futbolla başladı. 1936 Olimpiyatları’yla basketbola geçti ve 5 kez millî oldu. ilk milli takımın yıldız oyuncularındandı. “Arap Sadri” olarak da tanınan Usuoğlu, Beşiktaş’ta ve Adalet’te yöneticilik, daha sonra milli takım seçiciliği yaptı.

UYGUÇ, İlhan

1914 yılında İstanbul’da doğdu. 1945 yılında basketbol hakemliğine başladı ve başarılı yönetimiyle dikkat çekti. 31 yıllık hakemlik hayatında 4 Avrupa şampiyonası, 87 şampiyon kulüpler, 3 Akdeniz oyunları, 4 Avrupa gençler, 3 ordu milli maçını içeren üç binden fazla maç yönetti. 1974’te Galatasaray-Hapoel maçıyla hakemlikten ayrıldı ve bundan sonra basketbol hakemi öğretmenliği yaptı.

UYGUÇ, Nedret

1940’ta İstanbul’da doğdu. Basketbola, öğrenim gördüğü Darüşşafaka Lisesi yıldız takımında başladı. 1963’te Macar Honved takımına, Darüşşafaka forması altında 42 sayı atarak, takımının 80-73’lük galibiyetinde önemli bir rol oynadı. Aynı yıl Galatasaray basketbol takımına geçerek 9 yıl başarılı bir pivot olarak oynadı ve 1972’de basketbolu bıraktı. Spor yaşamında 59 kez A milli, 3 kez de genç milli takım formasını giydi. 1985’te öldü.

ÜNER, Halil

1958’de doğdu. Ankara Tıp Fakültesindeki eğitiminini basketbol için yarım bıraktı. Şekerspor’da profesyonel olarak futbol oynarken aynı takımda basketbol antrenörlüğüne başaladı. Sırasıyla Galatasaray, Fenerbahçe, Eczacıbaşı genç takımlarını ve Galatasaray, Çukurova, Efes Pilsen takımlarını çalıştırdı.

VEKİLOĞLU, Nadir

1949 yılında Amasya’da doğdu. Genç ve A millî takımlarında oynadı. 52 kez milli oldu. 27 kez genç millî takım kaptanlığı yaptı. Fiilî sporculuktan başka, değişik takımlarda teknik direktörlükler yaptı. Dönemin başarılı sporcularındandır.

YALIM, Mehmet Ali

1922’de Kars’ta doğdu. Basketbola Harp Okulunda başladı. Birçok spor dalını başarıyla yürüttü. Futbol (kalecilik), atletizm ve hentbol, basketbol dışında ilgilendiği diğer dallardır. Basketbol milli takım formasını 61 kez giydi, 24 kez kaptanlık yaptı. Milliyet Gazetesi’nde “Yalım” imzası ile yazıları yayınlandı. Ortadoğu Teknik Üniversitesinde spor direktörlüğü de yapan M. Ali Yalım 69 yaşında öldü.

Advertisement

YILMAZ, Çetin

1956’da Ankara’da doğdu. Basketbola ODTÜ’de başladı. 5 yıl Çukuroava’yı, daha sonra Sümerbank Beykoz, Fenerbahçe, ümit milli, A milli takımlarını, Ülkerspor ve Beşiktaş’ı çalıştırdı.

YÖRÜKOĞLU, Hakan

1967 yılında Burdur’da doğdu. Basketbola Yenişehir’de başladı. A milli takım formasını ilk kez 17 yaşında giydi ve 50 kez milli oldu. 1.90 boyunda olan Yörükoğlu daha sonra Galatasaray ve Tuborg’ta oynadı.

YÜCE, Rüştü

1939’da Simav’da doğdu. ODTÜ ve TED’de basketbol oynadı. Daha sonra çeşitli takımlarda teknik direktörlük yaptı. 1966’da öldü.


Leave A Reply