Bebek Nasıl Yıkanır? Resimli Anlatım

0
Advertisement

Yenidoğan bebeğe banyo nasıl yaptırılır? Bebekleri yıkarken dikkat edilmesi gereken noktalar. Bebeğin yıkanması resimli anlatım.

Bebek Nasıl Yıkanır?

Kaygan, küçücük bir bedeni bir banyo küveti içinde tutmak, deneyimli bir anneyi bile ürkütebilir. Ama cesaretinizi toplar, birkaç teknik öğrenirseniz, banyo zamanı, her ikiniz için de eğlence dolu dakikalara dönüşecektir.

olmuş bir kadını, yanında yardım edecek biri de yoksa, gözyaşları içinde bırakabilir.

BANYO ZAMANI SİNİRLİLİĞİ

Her şeyden önce, küçük bir bebeği yıkamanın, deneyimli annelerde bile biraz sinirliliğe
yolaçtığını unutmayın. Bebeklerin bedeninin, son derece uyum yapabilecek esneklikte olduğunu aklınızdan çıkarmamanız, bu konuda içinizi rahatlatacaktır.

Her şeyden önce, sakın “üstün anne” unvanını kazanma çabasına girişmeyin. Bu işi zorlanmadan ele almanız akıllıca olur; dolayısıyla kendinize, üstesinden gelinmez standartlar yüklemeyin. Küçük bebeklerin mutlaka her gün yıkanmaları gerekmez; bebeğinizin yüzünü, ellerini ve poposunu her gün temizlediğiniz sürece, iki ya da üç günde bir banyo yaptırmanız yeterli olur.

Advertisement

Bebeği normal kontrolü için doktora götürmeden önce yıkamak ya da beklediğiniz konuklara onu yeni yıkanmış, dolayısıyla da tertemiz, pespembe göstermek, akıl çelici bir şey olmakla birlikte, işleriniz zaten başınızdan aşkın olduğu için, yapmanız gereken bir sürü ertelenmesi olanaksız işiniz olduğu için, üstünüzde ek bir stres yaratacağını unutmayın. Bebeğinizi yıkamayı, kendinizi biraz dinlenmiş hissedeceğiniz dakikalara bırakın. Gerçekte, bebeğin “temizliği”, gündelik işlerin bir parçasıdır ve bu işe özel olarak ayrılmış bir zamanın bulunması gerekir. Gereksinme duyabileceğiniz her şeyi hazır edin ve olanak varsa, banyo zamanını, babasının da size yardım edebileceği akşam saatlerine ayırın;! Siz bebeği yıkarken, gerekli malzemenin hemen elinize ulaşmasını sağlayabilir.

Bebeği yıkama

BANYO YAPTIRMA TEKNİĞİ

Bebeğinizi ilk kez yıkamaktan korkuyor olabilirsiniz. Aşağıda anlatılanları adım adım izlemeniz, güveninizi kazandırabilir.

Gerekli malzeme
Banyo saatinde şunları elinizin altında bulundurun:
• Dibine havlu ya da bez serilmiş bebek banyosu (ya da banyo küveti);
•büyük yumuşak bir havlu
•kaynamış su dolu birkap
•hidrofil pamuk;
•yumuşak sabunlama bezi;
•bebek şampuanı;
•yağ;
•alt bezlerini değiştirmek için gerekli donanım;
•temiz alt bezleri:
•temiz giysiler:
•su geçirmez önlük.

Bebeği, bir havluya rahatça sararak, gözlerini, kulaklarını ve burnunu temizleyin. Yeni doğmuş bebeklerin temizliği için, küçük bir kabın içinde kaynatılıp, ılınmaya bırakılmış ılık su ve birkaç hidrofil pamuk parçası gereklidir. Sonraları kaynamamış ılık su da olur.

Önce, bebeğinizin gözlerini ıslak hidrofil pamukla silin; her göz için yeni bir pamuk parçası kullanın. Burun kemerinden dışa doğru, çok bastırmadan silin. Sonra bebeğinizin kulaklarının dış bölümünü ve kulak arkalarını nemli hidrofil pamukla silin. Küçük hidrofil pamuk parçalarını hiçbir zaman iç bölümlere (burun delikleri, kulak içleri) sokmayın. Sonra bebeğin bütün yüzünü ıslatılmış hidrofil pamukla silin; burun deliklerinin ve ağzının çevresindeki kurumuş süt izlerini -varsa- temizleyin.

Advertisement

Bebeğinizin başına biraz bebek şampuanı sürüp, sonra yumuşak bir bebek fırçasıyla çok bastırmadan fırçalarsanız, başında konak oluşmasını önlemenize yardımcı olabilir. Başında konak oluşursa, biraz bebek yağı sürüp bir gece bırakın. Böylece kabuklar yumuşar; sonra da kolayca yıkanabilir. Asla kaşımayın ya da kazımayın. Bebeğinizin derisi çok kurumuşsa, banyoya bir iki damla yağ damlatmanız iyi olur. Badem yağı bu iş için ideal yağdır; eczaneden reçetesiz olarak çok ucuza alınabilir.

Bebeğin bedenini suya batırmak, banyo yaptırmanın anneleri en çok ürküten bölümüdür; ama bebeğinizi güvenli biçimde tutabileceğiniz bir teknik geliştirirseniz, korkularınızdan kurtulursunuz. Bebeği havludan çıkarırken, sol kolunuzu onun omuzlarının altına koyun ve bebeği baş parmağınız omuzlarının üstünde, öbür parmaklarınızla koltukaltına doğru kavramış biçimde tutun. Sağ elinizi bebeğin bacaklarının altından geçirip karşı yandaki uyluğunu tutun. Sonra onu yavaşça suya indirin. Onunla konuşarak, tatlı sözler söyleyerek içini yatıştırın ve daha az kaygı duymasını sağlayın.

Bebeğinizin başını ve omuzlarını yukarıda tutup, bedeninin alt yanını suyun içine batırın. Sağlam bir biçimde omuzlarından tutmayı sürdürerek, serbest kalan elinizle yıkayın. İlk haftalar, bebekler derilerindeki doğal yağlara gereksinme duyduklarından, sabun kullanmayın. Yaklaşık altıncı haftada, geleneksel kalıp halinde bebek sabunu mu, yoksa suya katılan bir sıvı banyo sabunu mu kullanacağınıza karar verirsiniz. Sıvı sabun, çocuğu daha az kaygan hale getirir ve başa çıkmanız gereken bir sorunla daha karşılaşmanızı önler.

Bebeğinizi banyoda çok uzun süre tutmayın; çünkü çok küçük bebeklerin bedeni, ısısını çok iyi ayarlayamaz ve kolayca üşütür. Onu banyodan çıkarmak için serbest elinizi poposunun altında geçirerek kaldırın ve yavaşça havlusuna yatırın. Havluyla iyice sarmalayıp, kucağınıza alın ve her yerini iyice kurulayın. Deriyi ovarak aşındıracağı ve çok dikkatsizce serpildiği zaman çocukları öksürtebileceği için, talk pudrası kullanmayın.

BANYO KÜVETİ Mi, BEBEK BANYOSU MU?

Bebeklerin mutlaka ailenin yıkandığı banyoda yıkanması gerekmez. Bebeğinizi evin sıcak ve rahat .herhangi bir yerinde yıkayabilirsiniz. Bazı annelere, büyük banyo küvetinin üstüne uyacak biçimde hazırlanmış bir bebek banyosu kullanmak daha rahat gelir. Bununla birlikte, bebeklerin yıkanması için çok az su gerekli olduğundan, su doldurarak evin daha geniş herhangi bir odasına taşıyabileceğiniz alışılmış bir bebek banyosu, çok daha kullanışlı olabilir.

Özel olarak tasarımlanmış, büyüklerin banyo küvetinin üstüne oturtulacak bir bebek banyosu kullanacaksanız, parçalarının birbirine iyice oturmasına, dikkat edin. Bazı bebek banyoları, birbirine geçme bir birimin bir paçasını oluşturur; bunlardan birini kullanıyorsanız, kapağının iyice kalkar ya da bütünüyle yana kayar durumda ve bebeğin içinde bulunduğu sırada üstüne düşmeyecek bir durumda olmasına dikkat edin.

Pek çok anne, bebeği alışılmış portatif bir bebek banyosunda yıkamayı daha kolay bulur. Böyle bir banyo kullanıyorsanız, üstüne yerleştireceğiniz masa, vb. yüzeyin, rahat çalışmanıza olanak sağlayacak yükseklikte olmasına dikkat edin. Dibi kaygansa, bebeğin kaymaması için, dibine bir havlu serin.

SUYUN SICAKLIĞI

Bebeğin banyosuna su dolduracağınız zaman, banyo tabanının çok ısınmaması için, önce soğuk su musluğunu açın. Sıcak ve soğuk suyun aynı musluktan geldiği bir lavabodan su alıyorsanız, suyun çok sıcak olmamasını sağlamak için, sonunda soğuk su akıtın. Su, “kan sıcaklığında, yani aşağı yukarı, 29,5 °C sıcaklıkta olmalıdır. Bebeği banyoya yerleştirmeden önce, suyun sıcaklığını dirseğinizle ya da el bileğinizin iç yanıyla yoklayın: Ne çok sıcak, ne çok soğuk, tam kararında olmasına dikkat edin. Dirseğinize güvenemiyorsanız, bu iş için, bir banyo derecesi kullanabilirsiniz.

Advertisement

Bebekler kolayca üşüttükleri için, banyonun dışında çırılçıplak bulunduğu süreyi, elden geldiğince kısa tutun. Açıkta kalan bölümlerini silerek temizlediğiniz sırada, zıbınını üstünden çıkarmayın; çıkardığınızda da, bebeğinizi yumuşak bir havluya sarın: Böylece hem kendini güvensiz bir durumda hissetmez, hem de üşütmez.

GÖBEK VE TIRNAKLAR

Hastane personeli ya da doktoru, yeni doğmuş bebeğinizin göbeği iyileşirken, pansuman yapmanız için, bazı tamponlar vermiş olabilir. Ama bu, bebeğinizi, göbeği iyileşinceye kadar yıkayamayacağınız anlamına gelmez. Yalnız, banyolardan sonra, göbeğini iyice kurulamaya özen göstermeniz gerekir.

Pek çok anne, küçük bebeğinin minik tırnaklarını kesmekten korku duyar; bebeğiniz kendini tırmalamadıkça, ilk birkaç hafta için tırnaklarını kesmek gerçekten gerekli değildir. Tırnakların kesilmesi gerekli duruma geldiği zaman, bu iş en kolay, bebeği yıkadıktan sonra, tırnakları yumuşamış durumda oldukları sırada yapılır. Yuvarlak uçlu küçük bebek makasları kullanın; tırnakları parmakucu çizgileri hizasından kesin. Bu ustalık isteyen işi, bebek uyurken yapmak daha da güvenli olabilir: Bebeğinizin uykusu derinse, kollarını, bacaklarını oynatmaz; siz de onun etini keserim diye kaygıya düşmezsiniz. Bebeğiniz uyanıkken tırnaklarını kesecekseniz, yanınızda onun dikkatini şarkılar ya da oyuncaklarla başka yana çekecek birini bulundurmanız da iyi bir çözümdür.

BANYO SEÇENEĞİ

Bebeğinizi üşütme ya da kaygan bedenini elinizden kaçırabileceğiniz korkusu olmaksızın temizlemek için bir seçenek, “tepeden tırnağa” temizlemenizdir. Tepeden tırnağa temizlemek için bebeğinizin üstünde bir tek zıbını ve alt bezleri kalacak biçimde, giysilerini çıkarın; size rahat gelen yükseklikte, altı sertçe bir yere, arka üstü düz yatırın. Ona banyo yaptırmaya başlamadan önce yaptığınız gibi, kaynatıldıktan sonra ılınmaya bırakılmış suya batıracağınız bir hidrofil pamukla gözlerini, kulaklarını ve yüzünü silin. Yeni bir pamuk parçasıyla da ellerini silip, yumuşak bir havluyla çok bastırmadan kurulayın.

Sonra alt bezlerini çıkarıp, bezlerin örttüğü yerleri -bebek yalnızca altını ıslatmışsa- ıslatılmış yumuşak bir bezle temizleyin (bu iş için ideal olan, doğal süngerlerdir; ama biraz pahalıdır). Altını kirletmişse, temizlemek için bebek losyonu ile hidrofil pamuk kullanın.


Leave A Reply