Bebeklerde Biberon Kullanımı Hakkında Her Annenin Bilmesi Gerekenler

0
Advertisement

Bebeklerde biberon kullanımı nasıl yapılır? Biberonla beslemek yanlış mıdır? Bebekleri beslemek ve gaz çıkarmak ile ilgili bilinmesi gerekenler.

Bebeklerde Biberon Kullanımı

Tıpkı meme emzirmede olduğu gibi, biberonla beslemede de, küçük bir alışma süresinin geçmesi gereklidir. Bununla birlikte, bir düzen kurup, ne yapıp ne yapmamayı öğrendiğiniz zaman, siz de, eşiniz de mama saatlerinden gerçekten zevk alabilir ve çocuğunuzla daha yakın bir ilişki kurabilirsiniz.

Bebekleri anne sütüyle beslemenin delerinin gün geçtikçe anlaşılmasına ve doktorların her anneyi elden geldiğince uzun süre bebeğini emzirmeye teşvik etmelerine karşın, birçok anne, bebeğini biberonda hazırlanan mamalarla beslemektedir. Bunun temel nedenlerinden biri, yeterince sütleri olmamasıdır. Ayrıca birçok anne de, sütü olduğu, ama yeterli olmadığı ya da doğumdan kısa süre sonra çalışma yaşamına dönmek zorunda olduğu için, karma bir yöntem kullanmakta, bebeğini bazı öğünlerde emzirerek, bazı öğünlerde de biberonda hazırlanan mamayla beslemektedir. Biberonun, bir de, baba açısından üstünlüğü vardır: Bebeğin beslenmesine katılmasına, dolayısıyla da bebekle yaklaşmasına, daha sıkı bir bağ kurmasına olanak sağlar.

BESLEMEK NEDİR?

Bütün bebekler, yaşamlarının ilk dört ya da altı ayında, tek besinleri olarak süte muhtaçtır. Günümüzdeki aşağı yukarı her anne gibi, bebeğinizi elden geldiğince kendi sütünüzle beslemeniz, yani emzirmeniz gerektiğini bildiğiniz için sütünüzün olmadığını görünce, paniğe kapılmanız gerekmez. Biberonda hazırlanan mamalarla besleyebilirsiniz. Ayrıca birçok anne de, başlangıçta bebeklerini kendileri emzirseler de, belirli bir süreden sonra, sütleri büyümekte olan bebeğe yetmeyeceği için biberona geçmek zorunda kalırlar. Biberonda verilen hazır mamalar, küçük bebeklere verilmek için özel olarak hazırlanmıştır. İnek sütünde, bir bebeğin nazik sindirim sisteminin sindireceğinden daha fazla mineral, tuz ve protein bulunur. Bebeklere 1 yaşına kadar verilmemesi önerilir.

Biberonla verilmek için hazırlanan bebek mamalarının birleşimleri anne sütünden farklı olduğundan, ilk aydan başlayarak hangi hazır mamayı bebeğinize vermeniz gerektiğini -hazır mama kutularının üstünde yazsa da- bir çocuk doktoruyla konuşmanız yerinde olur.

Advertisement

MİKROPTAN ARINDIRMA

Biberonların emzik, şişe, kapak gibi bütün parçalarını, bebeğinizin enfeksiyondan korunmasını sağlamak için, mikroptan arındırmanız (sterilize etmeniz) gerekir. Bunu özel hazırlanmış mikroptan arındırıcı biberon setleriyle ya da büyük bir plastik kap içindeki suya, eczaneden alacağınız mikroptan arındırıcı bir sıvıyı damlatarak yapabilirsiniz. Sonra da, mikroptan arındırıcı sıvıdan hiç iz kalmaması için, bütün parçaları kaynatılmış suyla iyice durulamanız gerekir.

Bebeğinize günde verdiğiniz biberon “öğünü” sayısında biberon alıp, her gün tümünü birden mikroptan arındırmanız, sizi ya da eşinizi her biberon saatinde mikroptan arındırma işleminden kurtarır.

BİBERONUN HAZIRLANMASI

Hazır bebek maması üreticileri, bebeğinize dengeli bir beslenme sağlayacak mamayı hazırlamaya, büyük özen gösterirler. Çok sulu hazırlarsanız, bu denge altüst olacağından, doktorun belirlediği ya da mama kutusunun üstündeki kullanma talimatına bağlı kalmanız son derece önemlidir. Ayrıca, hazır mamaya belirlenen oranda sudan başka hiçbir besin ve şeker katmayın. İkinci bir önemli nokta, suyu biberonun yanındaki çizgilere bakarak, doktorun belirttiği miktarda kullanmak, mama kaşıklarını da tepeleme doldurmamaya dikkat etmektir. Sonra mamanın iyice karışması, pütürler kalmaması için, biberonu iyice sallayıp, biberon ısıtıcıda ya da kaynar su dolu kapta, 37 °C’a ısıtmak gerekir. “Doktorunuzun vereceği mama-su oranının ne anlama geldiğini merak ediyorsanız, bir bebeğin, aşağı yukarı her 24 saatte, bedeninin her 1 kg’ı için yaklaşık 150 ml süte gereksinme duyduğunu söyleyebiliriz.

Bu arada, bebeklerin iştahı, büyüdükçe artar ve bazıları, öbürlerinden daha iştahlıdır. Bu durumda, doktoruyla konuştuktan sonra biberonu, normal olarak önerilenden 30 ml fazla hazırlayabilirsiniz.

BİBERONU NASIL VERMELİ?

Bebeğinizin acıktığını belirttiği her an ona biberon vermeniz yanlış değildir; çok geçmeden emme düzenini anlayacaksınız. Başlangıçta, belki her üç ya da dört saatte bir biberon isteyecektir.

Bebeğe meme vermede önemli olan şeyler, sözgelimi emzirirken onunla konuşmak, ona gülümsemek, hoşlandığı sesler çıkarmak, okşamak, biberonla beslemede de geçerlidir. Bebeğiniz yüzünüzü -ya da babasının yüzünü-görebilir, sesinizi tanır ve çevresindeki dünyayı çabucak ayırt eder; bu nedenle, besleme süresini, onun için zevkli ve huzur verici bir deneyim haline getirin.

Advertisement

Sırtınızı rahatça dayayacağınız bir iskemle ya da koltuğa oturun ve bebeğinizi kolunuzun dirseğinin iç yanına alın; başını kolunuzla destekleyin. Bebeğiniz hafifçe dik oturur durumda olmalı ve sıkıca karnınıza yaslanmalıdır: Tam sırtüstü yatar durumda olmamasına dikkat edin.

TEKNİK

Biberonu, emzik hep mamayla dolu olacak biçimde tutarak ağzına, dilinin üstüne yerleştirin; çok geriye gitmemesine dikkat edin. Ara sıra hafifçe geri çekip, bebeğinizin dinlenmesine olanak verin.

Bebekler çoğunlukla biberonun emziğini eme eme yassıltırlar; bu da emziğin içinin havasız kalmasına neden olur ve mama gelmez. Böyle olursa, biberonu bebeğin ağzından çekip çıkarın, gene sokun. Birkaç emmeden sonra, bebeğiniz, biberonun emziğini ara sıra bırakmayı öğrenecektir.

Bebeklerin çoğu, istedikleri miktarı, yaklaşık 20 dakika içinde emerler. Bebeğiniz bundan çok daha yavaş emiyorsa, doktoruyla bu durumu konuşun.

Emzirmenin ortasında, bebeğinizi öbür kolunuza geçirin. Bu, hem bebeğinize yeni bir görüş alanı sağlayacak, hem de kolunuzu dinlendirecektir. Hava yutmuş olduğunu düşünüyorsanız, bebeğinizin gazını çıkartmak için de iyi bir zamandır.

Biberonu bebeğin ağzından çıkarmak için, emziğini dikkatle, ama sağlam bir biçimde çekin; bebeğiniz de şişeyi bırakacaktır. Emziği bırakmazsa, emmeyi kesmesi için, küçük parmağınızı ağzının kenarından içeri kaydırın.

BEBEĞİN GAZINI ÇIKARMA

Gazını çıkarma, bebeğin emme sırasında ya da biberon verilmeden önce ağlarken yutmuş olduğu havayı çıkarmasını sağlar. Çıkarılmayan hava, bebeğinizi rahatsız edip, sancılanmasına, ağlamasına yol açar.

Gazını çıkarırken, bebeğinizin sırtına elinizin içiyle hafif hafif vurun ya da sırtını hafif hafif bastırarak yukarıdan aşağı sıvazlayın. Bütün anne ve babaların yakından tanıdığı, sizin de kolayca öğreneceğiniz küçük “gurk” seslerinin çıkması, gazını çıkardığını gösterir.

BEBEĞİN AĞZINDAN MAMA GELMESİ

Gaz çıkarırlarken, bebeklerin çoğu bir ya da iki ağız dolusu mama çıkarırlar. Başlangıçta ürkütücü olmakla birlikte, bunun zararı yoktur. Bazı anneler bundan kaygılanırlar; çünkü çıkan mama, kesilmiş süt görünüşü ve kıvamındadır; ama bunun nedeni, sindirimin birinci aşamasında, mide asidinin mamayı etkilemiş olmasıdır.

Bebeğinizin ağzından sık sık ve fazla miktarda kesilmiş sütü andırır mama geliyorsa, emziğin deliğini kontrol edin. Çok büyükse, bebek gereğinden hızlı biçimde, fazla miktarda mama emiyordun çok darsa, zorlayarak emmek zorunda olduğu için, önemli ölçüde hava yutuyordur. Ağzından bir ya da iki ağız dolusundan fazlası geliyorsa ya da düzenli biçimde her beslemeden sonra geliyorsa, doktoruna danışın.

Advertisement


Leave A Reply