6 Aydan Sonra Bebeklere Ne Verilir? Evde Bebek Maması Ek Gıda Tarifleri

0
Advertisement

6 aydan büyük bebekler için ek gıda olarak hazırlayabileceğiniz mamalar nelerdir, neler verilebilir? 6 aydan itibaren bebek maması tarifleri.

bebek yemek yiyor

6 Aydan İtibaren Bebeğin Beslenmesi

Bebek maması, 6 aylık yaşantısını doldurmuş bebeklerde artık kendilerine besin takviyesi olarak verilebilecek ürünlerin tamamını ifade etmektedir. Bir bebek dünyaya geldiğinde, hiç bir engel tanımaksızın mutlaka ilk 6 ay boyunca anne sütüyle beslenmelidir. Anne sütünün içeriğinde yer alan ürünlerin tamamının bulunduğu herhangi bir bebek maması üretilememiştir. Bebeğin metabolizmasının ihtiyaç duyduğu enzimler, mineraller, vitaminler ve büyüyüp gelişmek için ihtiyaç duyduğu öğelerin hepsi anne sütünde mevcuttur. Üstelik anne sütü her daim hazır olan bir gıda türüdür. Bebeğiniz ne zaman acıkırsa ve ne kadar süt içmek isterse direk bedensel temas kurarak sütünü istediği gibi içebilir.

Eğer sizin metabolizmanızda sütünüz az geliyorsa ya da göğüslerinizde süt üretilemiyorsa hemen anında bir uzmana görünüp bu durum için bir önlem almanız gerekmektedir. Çünkü yeterli derecede anne sütüyle beslenemeyen çocuklarda mutlak suretle sağlık problemleri ve gelişim problemleri meydana gelebilmektedir. Anne sütünü isterseniz bu iş için geliştirilen makinelerle sağabilir, bebeğinizin yemek saatlerinde kendisini biberonla da emzirebilirsiniz. İşte tüm bu süreçlerin eksiksiz olarak tamamlandığı 6 aydan sonra nihayet bebeklerinize mama şeklinde besin takviyeleri yedirmeniz mümkün hale gelmektedir. Bu ek besinlere geçilmesinin en büyük avantajı bebeklerin vücudunda oluşan ve dışarıdan farklı kaynaklarla almaya ihtiyaç duymaya başladıkları demir gibi minerallerin eksikliğinin yaşanmamasıdır. Her şeyden önce bebeğinizin vücuduna artık başka maddeler ve çok nadir katı gıdalar da girmelidir ki metabolizmada sindirim sistemi yavaş yavaş bu düzene de alışmalıdır. Ancak bu tip süreçlere girildiğinde bir takım sıkıntıların da ortaya çıkması mümkündür.

Seyrek de olsa bazı bebeklerin metabolizması ilk günlerde katı mamaya alışamadığı için sürekli kusma durumları meydana gelebilmekte ya da bugüne kadar hiç tatmadıkları yiyecekler olduğundan tatlarını beğenmeyip tatlarını reddedebilmektedirler. Üstelik piyasadaki hazır mamaların neredeyse hepsinde gıda kimyasalları bulunmakta ve bu bebeklerinizin metabolizması için çok zararlı olabilmektedir. Bu yüzden bebeğiniz için en uygun ek gıda türü evinizde doğal ürünlerle hazırlayacağınız hazır mamalardır. Bu mamalarda kullanabileceğiniz başlıca gıda ürünleri; yeşil renkteki sebzeler, arpa, patates, şeftali, havuç, armut, bal kabağı, avokado, muz, yulaf, elma, şeftali, ve pirinçtir. Bu gıdalarla evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz bebek mamaları hem çocuğunuz için daha sağlıklı hem de daha yararlı olacaklardır.

Yemek Yiyen Bebek

Advertisement

Bebek maması tarifleri

Şeftalili Bebek Maması Tarifi

Şeftalili Bebek Maması Malzemeleri:

3 adet şeftali
1 bardak süt
1 paket Petit Beurre Bisküvi (Peti Bör)

Şeftalili Bebek Maması Yapılışı

Çok kolay yapılan çok kolay olduğu kadar oldukça da lezzetli olan ve büyüklerinde büyük bir keyifle yedikleri şeftalili bebek maması yapmak için öncelikle sulu şeftalilerimizi iyice yıkıyoruz. Daha sonra ikiye bölüp çekirdeklerini atıyoruz. Kalan kısımları bir rende yardımı ile sadece kabukları elimizde kalacak şekilde rendeliyoruz.

Şeftalili Bebek Maması

Sütü bir yayvan tabağa boşaltalım. Daha sonra bisküvilerimzi süte bandırıp şeftali rendesini üzerine atın. Yeteri kadar (göz kararı kendizni rahatlıkla karar verebilirsiniz) süt ile ıslanmış bisküviyi şeftali rendesine attıkttan sonra bir yemek kaşığı marifeti ile bisküvileri ezerek karıştırın. Bir bulamaç haline gelene kadar karışımı karıştırın. İşte bu kadar mama hazır.

Şeftalili Bebek Maması

Advertisement

Açıkçası mama olmasına rağmen biz evde tüm ev halkı olarak bunu yiyoruz. Fazlalık olan kısmı alüminyum folyo ile üzerini kapatıp buzdolabında bekletin. En fazla 1 gün buzdolabında kalabilir. Artan olursa hemen atın yemeye devam etmeyin.

Şeftalili Bebek Maması

Şeftalili Bebek Maması


Bal kabağı ve ya havuç püresiyle hazırlanan mama tarifi

Malzemeler

  • 1 su bardağı miktarında su
  • 200 gram miktarında havuç ve bal kabağı

Hazırlanışı

  • Havucu ya da bal kabağını sirke döktüğümüz suyun içerisinde 10 dakika beklettikten sonra yıkayarak dışındaki kabuklarını iyice soyun.
  • Hangi malzemeyi kullanıyorsanız havucu ya da bal kabağını küp küp doğrayarak buhar tenceresinin içerisine koyup 15 dakikalık süreçte pişirin. Eğer böyle bir pişirme koşuluna sahip değilseniz normal bir tencerede sebzelerin üzerini örtecek şekilde su ekleyerek aynı sürede bu sebzeleri pişirin ve sebzelerin saldığı suyu saklayın.
  • Malzemeleri bir kabın içerisine aldıktan sonra yumuşamış sebzeleri tahta kaşıkla ezin ve üzerine sebzelerin suyunu da ekleyerek iyice yumuşamalarını sağlayın.

Yeşil sebzeler ve patatesle hazırlanan mama tarifi

Malzemeler

  • 1 adet küçük boylarda patates
  • 1 su bardağı miktarında su
  • 50 gram miktarında bezelye ya da fasulye

Hazırlanışı

  • Hangi sebzeyi kullanmayı tercih ettiyseniz o sebzeyi sirkeli suda 10 dakika beklettikten sonra durulayın. Eğer ki tercih olarak fasulyeyi kullandıysanız fasulyenin uç kısımlarını ve kılçık dediğimiz kısımlarını temizleyerek parmak kalınlığında kesin
  • Ya buhar tenceresine koyarak ya da normal bir tencerede üzerlerini örtecek şekilde su ekleyerek 10 dakikalık bir süreçte bu sebzeyi pişirin.
  • Patatesleri yıkadıktan sonra güzelce kabuklarını soyun, yine yıkadıktan sonra küp şekilde doğrayın.
  • Daha sonra hali hazırda pişmekte olan sebzelerin üzerine patatesi de ekleyerek bir 10 dakikalık süreçte daha pişirmeye devam edin.
  • Pişen sebzeleri, pişirilme sularıyla iyice püre haline getirerek bebeğinize yedirin.

Beyaz pirinçle hazırlanan mama tarifi

Malzemeler

  • 1 kahve fincanı miktarında beyaz pirinç
  • 4 kahve fincanı miktarında su

Hazırlanışı

  • Elinizdeki pirinci bol suyla yıkadıktan sonra içerisine çok az damla sirke döktüğümüz kaynar suyun içerisine yıkadığınız pirinci süzerek ekleyin. 1 saatlik süreçle bu pirinci bekletin.
  • 1 saat süreç dolduktan sonra küçük bir tencerede dört fincan kaynar suyla birlikte pirinci kısık ateşte yaklaşık 20 dakika boyunca pişirin.
  • Pişen pirinci blender aletiyle ya da tel süzgeçle püre kıvamına getirerek piştiği suyu üzerine ekleyin.


Leave A Reply