Beden Eğitimi Derslerinin Uygulanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

0
Advertisement

Beden eğitimi derslerinin uygulanmasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Beden eğitimi çalışmalarında dikkat edilecekler maddeler halinde.

Beden Eğitimi

Kaynak: pixabay.com

Beden Eğitimi Derslerinin Uygulanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler;

  1. Beden eğitimi derslerine ve spora başlamadan önce bütün öğrenciler ve sporcular mutlaka sağlık kontrolünden geçirilir. Böylece çocukların ve gençlerin spor yapmaya engel bir durumları olup olmadığı öğrenilir.
  2. Yaptırılacak hareketler çocukların ve sporcuların beden gelişimlerine uygun olarak seçilir.
  3. ilk yapılacak hareketlerin özellikle oyun formunda olması ve çocukların ilgi ve isteklerine cevap vermesi gerekir.
  4. Öğretmen yaptıracağı hareketi önce kendisi yapar, öğrencilerin anlayacağı şekilde anlatır, daha sonra yaptırır.
  5. Hareketler verilirken öğrencilerin zevk alacağı ritimlerde müzikten yararlanılır.
  6. Hareketle taklit ve dramatizasyona yer verilerek çocukların ilgileri daha kolay çekilir (tavşan gibi kaç, ördek gibi sıçra vb.).
  7. Hareketler sırasında çocuklara mevsime uygun, yumuşak, esnek ve terletmeyen giyecekler ve lâstik ayakkabılar giydirilir.
  8. Eşli gruplarla koşma, yürüme, sıçrama gibi çalışmalar yaptırılır ve birlikte hareket etmeleri sağlanır (sosyal gelişme).
  9. Hareketler sırasında dans, müzikli hareketler, rantlara yer verilir ve grup çalışmaları özendirilir.
  10. Sportif programlarla kendilerine güven duygusu kazandırılır ve aktivite zevki geliştirilir.
  11. Sporda yarışmanın ötesinde centilmenlik, dostluk, arkadaşlık vb. duyguların ön plâna çıkması sağlanır.
  12. Öğretmen sporun gerektirdiği kuralları tam ve doğru öğrenmek yerinde ve zamanında kullanmasını bilmek, kısacası dürüst oyun alışkanlıkları geliştirmek ve yerleştirmek zorundadır.
  13. Tüm bunların sonucunda sağlıklı bir yaşam İçin gerekli alışkanlıklar kazandırılır.

Yukarıda sıralananlardan da anlaşılacağı gibi anaokulları, ana sınıfları ve ilkokullarda öğretmenler, lise ve dengi okullarda ise beden eğitimi öğretmenleri öncelikle ve özellikle çocuklara verecekleri etkinliklerde, oyun seviyelerine göre kurallı hareketlere geçmelerine dikkat eder.

Hareketler basitten zora doğru, bilinenlerden bilinmeyenlere doğru düzenlenir. Öğrencilerin bildiği hareketlerden başlanması, onların ilgi ve isteklerini artırır ve başarılı olmalarını kolaylaştırır. Aşırı derecede kuvvet ve kondisyon gerektiren çok kurallı hareketlerin verilmesi, onların ilgi ve isteklerini azaltabilir ve başarılı olmalarını güçleştirebilir. Çocukların hareketlerinden sonra başarıları ödüllendirilir. Bu daha çok sözlü olarak yapılır (yaşa, aferin, çok güzel, bravo vb.). En önemlisi yapılan çalışmalarda öğrencilere mutlaka eşit ağırlıkta zaman verilir, bazı öğrencilere toleranslı davranışlarda bulunmamaya özen gösterilir.


Leave A Reply