Berberin Nedir? Sağlığa İnanılmaz Faydaları Kullanım Şekli ve Yan Etkileri

0
Advertisement

Berberin nedir, ne işe yarar? Berberinin kullanım şekli, dozu ve sağlık için faydaları nelerdir? Berberin takviyesi almak için sebepler, yan etkileri.

Berberin adı verilen bir bileşik, mevcut en etkili doğal takviyelerden biridir. Etkileyici sağlık yararları vardır ve vücudunuzu moleküler düzeyde etkiler. Berberinin kan şekerini düşürdüğü, kilo kaybına neden olduğu ve kalp sağlığını iyileştirdiği gösterilmiştir.

berberin

Farmasötik bir ilaç kadar etkili olduğu gösterilen birkaç takviyeden biridir.

Bu berberin ve sağlık etkilerinin ayrıntılı bir incelemesidir.

Berberin Nedir?

Berberin, Berberis adı verilen bir grup çalı da dahil olmak üzere birkaç farklı bitkiden ekstrakte edilebilen biyoaktif bir bileşiktir. Teknik olarak, alkaloidler adı verilen bir bileşik sınıfına aittir. Sarı bir renge sahiptir ve genellikle boya olarak kullanılır. Berberin, çeşitli rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanıldığı geleneksel Çin tıbbında uzun bir kullanım geçmişine sahiptir.

Advertisement

Modern bilim, birkaç farklı sağlık problemine etkileyici faydaları olduğunu doğrulamıştır.

Ne İşe Yarar?

Berberin yüzlerce farklı çalışmada test edilmiştir. Birçok farklı biyolojik sistem üzerinde güçlü etkileri olduğu gösterilmiştir.

Berberini yuttuktan sonra, vücut tarafından alınır ve kan dolaşımına taşınır. Sonra vücudun hücrelerine gider. Hücrelerin içinde birkaç farklı “moleküler hedef” e bağlanır ve işlevlerini değiştirir. Bu, farmasötik ilaçların çalışma şekline benzer.

Burada fazla ayrıntıya girmeyeceğim, çünkü biyolojik mekanizmalar karmaşık ve çeşitlidir.

Bununla birlikte, berberinin ana etkilerinden biri, AMP ile aktifleştirilmiş protein kinaz (AMPK) adı verilen hücrelerin içindeki bir enzimi aktive etmektir. Bu enzime bazen “metabolik ana şalter” denir.

Beyin, kas, böbrek, kalp ve karaciğer dahil olmak üzere çeşitli organların hücrelerinde bulunur. Bu enzim metabolizmanın düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Berberine ayrıca hücrelerin içindeki diğer çeşitli molekülleri etkiler ve genleri bile etkileyebilir.

Advertisement

berberin

Kan Şekeri Düzeylerinde Önemli Bir Azalışa Neden Olur

Tip 2 diyabet, son yıllarda inanılmaz derecede yaygın hale gelen ve her yıl milyonlarca ölüme neden olan ciddi bir hastalıktır. İnsülin direncinden veya insülin eksikliğinden kaynaklanan yüksek kan şekeri (glikoz) seviyeleri ile karakterizedir. Zamanla, yüksek kan şekeri seviyeleri vücudun dokularına ve organlarına zarar verebilir, bu da çeşitli sağlık sorunlarına ve daha kısa bir ömre neden olabilir.

Birçok çalışma, berberinin tip 2 diyabetli bireylerde kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde azaltabildiğini göstermektedir. Aslında, etkinliği popüler diyabet ilacı metformin (Glukofaj) ile karşılaştırılabilir.

Birden fazla farklı mekanizma ile çalışıyor gibi görünüyor:

  • İnsülin direncini azaltır, kan şekeri düşürücü hormon insülini daha etkili hale getirir.
  • Glikolizi artırır, vücudun hücrelerin içindeki şekerleri parçalamasına yardımcı olur.
  • Karaciğerdeki şeker üretimini azaltır.
  • Bağırsaktaki karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatır.
  • Bağırsaktaki yararlı bakteri sayısını arttırır.

116 diyabetik hastayı içeren bir çalışmada, günde 1 gram berberin, açlık kan şekerini % 20, 7,0 ila 5,6 mmol / L (126 ila 101 mg / dL) veya diyabetikten normal seviyelere düşürdü.

Ayrıca hemoglobin A1c’yi % 12 düşürdü (uzun süreli kan şekeri seviyeleri için bir belirteç) ve ayrıca kolesterol ve trigliseritler gibi kan lipitlerini iyileştirdi.

14 çalışmanın büyük bir incelemesine göre, berberin, metformin, glipizid ve rosiglitazon da dahil olmak üzere oral diyabet ilaçları kadar etkilidir. Yaşam tarzı değişiklikleri ile çok iyi çalışır ve diğer kan şekeri düşürücü ilaçlarla birlikte uygulandığında ek etkilere sahiptir.

Berberin Kilo Vermenize Yardımcı Olabilir

Berberin ayrıca bir kilo kaybı takviyesi olarak etkili olabilir. Şimdiye kadar, iki çalışma vücut ağırlığı üzerindeki etkileri incelemiştir.

Obez bireylerde yapılan 12 haftalık bir çalışmada, günde üç kez alınan 500 mg ortalama olarak yaklaşık 5 kilo kilo kaybına neden oldu. Katılımcılar ayrıca vücut yağlarının % 3.6’sını kaybetmişlerdir.

Bir başka daha etkileyici çalışma, metabolik sendromlu 37 erkek ve kadın üzerinde gerçekleştirildi. Bu çalışma 3 ay sürdü ve katılımcılar günde 3 kez 300 mg aldı. Katılımcılar vücut kitle indeksi (VKİ) seviyelerini 31.5’ten 27.4’e ya da obezden aşırı kiloluya sadece 3 ayda düşürdüler. Ayrıca karın yağını da kaybetti ve birçok olumlu sağlık göstergesi geliştirdiler.

Araştırmacılar, kilo kaybının, insülin, adiponektin ve leptin gibi yağ düzenleyici hormonların gelişmiş fonksiyonundan kaynaklandığına inanıyorlar. Berberine ayrıca yağ hücrelerinin büyümesini moleküler düzeyde inhibe ediyor gibi görünmektedir. Bununla birlikte, berberinin kilo kaybı etkileri hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Advertisement

berberin

Kolesterolü Düşürür ve Kalp Hastalığı Riskinizi Azaltabilir

Kalp hastalığı şu anda dünyanın en yaygın erken ölüm nedenidir. Kanda ölçülebilen birçok faktör, artmış kalp hastalığı riski ile ilişkilidir. Berberinin bu faktörlerin çoğunu iyileştirdiği gösterilmiştir.

11 çalışmanın bir incelemesine göre:

  • Toplam kolesterolü 0.61 mmol / L (24 mg / dL) düşürür.
  • LDL kolesterolü 0.65 mmol / L (25 mg / dL) düşürür.
  • Kan trigliseritlerini 0,50 mmol / L (44 mg / dL) düşürür.
  • HDL kolesterolü 0.05 mmol / L (2 mg / dL) artırır.

Ayrıca çok önemli bir risk faktörü olan apolipoprotein B’yi% 13-15 oranında düşürdüğü gösterilmiştir. Bazı çalışmalara göre, berberin, PCSK9 adı verilen bir enzimi inhibe ederek çalışır. Bu, kan dolaşımından daha fazla LDL’nin çıkarılmasına yol açar.

Diyabetin, yüksek kan şekeri seviyelerinin ve obezitenin de bu ek ile birlikte iyileşmiş gibi görünen kalp hastalığı için önemli risk faktörleri olduğunu unutmayın.

Tüm bu risk faktörleri üzerindeki yararlı etkiler göz önüne alındığında, berberinin kalp hastalığı riskini önemli ölçüde azaltabileceği görülmektedir.

Diğer Sağlık Faydaları

Berberinin ayrıca başka birçok sağlık yararı vardır:

  • Depresyon: Sıçan çalışmaları, depresyonla savaşmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
  • Kanser: Test tüpü ve hayvan çalışmaları, çeşitli farklı kanser türlerinin büyümesini ve yayılmasını azaltabildiğini göstermiştir.
  • Antioksidan ve antienflamatuar: Bazı çalışmalarda güçlü antioksidan ve antienflamatuar etkilere sahip olduğu gösterilmiştir.
  • Enfeksiyonlar: Bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler dahil zararlı mikroorganizmalarla savaştığı gösterilmiştir.
  • Yağlı karaciğer: Karaciğerdeki yağ birikimini azaltabilir, bu da alkolsüz yağlı karaciğer hastalığına (NAFLD) karşı korunmaya yardımcı olmalıdır.
  • Kalp yetmezliği: Bir çalışma, kalp yetmezliği hastalarında semptomları önemli ölçüde iyileştirdiğini ve ölüm riskini azalttığını gösterdi.

Bu faydaların birçoğunun firma önerileri yapılmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyacı vardır, ancak mevcut kanıtlar umut vericidir.

Dozaj ve Yan Etkiler

Makalede belirtilen çalışmaların çoğunda günde 900 ila 1500 mg arasında dozlar kullanılmıştır. Yemeklerden önce günde 3 kez 500 mg almak yaygındır (günde toplam 1500 mg).

Berberin, birkaç saatlik bir yarı ömre sahiptir, bu nedenle kararlı kan seviyeleri elde etmek için dozajınızı günde birkaç kez yaymanız gerekir. Tıbbi bir durumunuz varsa veya herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, almadan önce doktorunuzla konuşmanız önerilir. Bu, şu anda kan şekeri düşürücü ilaçlar kullanıyorsanız özellikle önemlidir.

Genel olarak, berberin olağanüstü bir güvenlik profiline sahiptir. Ana yan etkiler sindirim ile ilgilidir ve kramp, ishal, şişkinlik, kabızlık ve mide ağrısı ile ilgili bazı raporlar vardır.

Advertisement

Özetle;

Berberin, bir ilaç kadar etkili olan çok az takviyeden biridir. Sağlığın çeşitli yönleri, özellikle kan şekeri kontrolü üzerinde güçlü etkileri vardır.

En fazla yarar sağlayan insanlar tip 2 diyabet ve metabolik sendromu olan kişilerdir. Bununla birlikte, kronik hastalığa karşı genel bir koruma ve aynı zamanda bir anti-aging takviyesi olarak da yararlı olabilir.


Leave A Reply