Beyin Ödemi (Serebral Ödem) Nedir? Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Beyin Ödemi (Serebral Ödem) nedir, neden olur? Beyin ödemi belirtileri nelerdir, ne kadar tehlikelidir? Beyin Ödemi (Serebral Ödem) tedavisi

beyin tarama

Kaynak: pexels.com

Serebral ödem aynı zamanda beyin şişmesi olarak da bilinir. Beyindeki sıvının gelişmesine neden olan hayatı tehdit eden bir durumdur.

Bu sıvı kafatasının içindeki basıncı arttırır – daha çok kafa içi basınç olarak adlandırılır. Artan kafa içi basınç, beyin kan akışını azaltabilir ve beyninizin aldığı oksijeni azaltabilir. Beynin düzgün çalışması için kesintisiz oksijen akışına ihtiyacı vardır.

Şişme, vücudun yaralanmaya verdiği yanıttır. Bazen ilaç ve dinlenme ile tedavi edilebilir.

Beyin şişmesinin tedavisi çok zor olabilir. Ayrıca geri dönüşü olmayan hasara neden olabilir. Şişlik beyin boyunca veya belirli bölgelerde ortaya çıkabilir. Tedavi edilmezse, serebral ödem ölümcül olabilir.

Semptomlar neler?

Serebral ödem, doktorların uygun testler ve kapsamlı bir değerlendirme olmadan teşhis edilmesi zor olabilir.

Advertisement

Şişmeyi gösterebilecek bir yaralanma veya enfeksiyondan sonra aranacak bazı semptomlar vardır. Serebral ödemin bazı belirtileri şunlardır:

  • baş ağrısı
  • baş dönmesi
  • mide bulantısı
  • Koordinasyon eksikliği
  • uyuşma

Daha ciddi serebral ödem vakalarında aşağıdakiler de dahil olmak üzere semptomlarla karşılaşabilirsiniz:

  • ruh hali değişiklikleri
  • hafıza kaybı
  • konuşma zorluğu
  • idrar tutamama
  • bilinç değişikliği
  • nöbetler
  • zayıflık

Serebral ödem neden olur?

Beyin şişmesine neden olabilecek çeşitli faktörler vardır. İçerirler:

Travmatik beyin hasarı (TBI). Bir TBI beyne zarar verir. Fiziksel temas ve düşmeler beynin şişmesine neden olabilir. Daha ciddi vakalarda, bir TBI kafatasını çatlatabilir ve kafatasının parçaları beyindeki kan damarlarını parçalayabilir ve şişmeye neden olabilir.

İnme. Bazı inme vakaları beyin şişmesine, özellikle iskemik inmeye neden olabilir. Beynin yakınında kan pıhtısı olduğunda, beynin kan ve oksijen almasını önleyen bir iskemik inme meydana gelir. Bu, beyin hücrelerinin ölmesine ve beynin yaralanmaya yanıt olarak şişmesine neden olabilir.

Enfeksiyon. Bazı bakteriler, özellikle tedavi edilmezse, beyin iltihabı ve şişmesine yol açan hastalıklara ve bozukluklara neden olabilir.

Advertisement

Tümörler. Beyin tümörleri, beynin bölgelerine baskı ekleyerek çevredeki beynin şişmesine neden olabilir.

beyin

Kaynak: pixabay.com

Beyin şişmesinin diğer nedenleri şunlardır:

  • yüksek irtifa
  • sağlıksız ilaç kullanımı
  • viral enfeksiyonlar
  • karbonmonoksit zehirlenmesi
  • zehirli hayvanların, sürüngenlerin ve bazı deniz hayvanlarının ısırıkları

Nasıl teşhis edilir?

Serebral ödem, doktorların uygun testler yapmadan teşhis etmesi zor bir durumdur. Tanınız semptomlarınıza ve altta yatan nedene bağlı olacaktır.

Doktorların beyin şişmesini teşhis etmek için kullandıkları bazı yaygın prosedürler şunlardır:

  • ağrı, rahatsızlık veya anormallikleri tespit etmek için fizik muayene
  • Şişliğin yerini belirlemek için BT taraması
  • şişliğin yerini belirlemek için kafa MRG
  • beyin şişmesinin nedenini belirlemek için kan testleri

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Beyin şişmesi hayatı tehdit eden bir durum olabilir. Derhal tedavi edilmelidir. Tedavi seçenekleri, şişmeyi azaltırken beyne kan akışını ve oksijeni geri kazandırmak içindir.

Daha fazla hasarı önlemek için altta yatan nedeni tedavi etmek de önemlidir.

Altı yaygın tedavi seçeneği vardır.

1. İlaç

Durumunuzun ciddiyetine ve altta yatan nedene bağlı olarak, doktorlar şişmeyi azaltmak ve kan pıhtılarını önlemek için size ilaç reçete edebilir.

2. Osmoterapi

Beyniniz şiştiğinde fazla sıvı birikir. Osmoterapi, suyu beyinden çıkarmak için kullanılan bir tekniktir. Bu, mannitol veya yüksek tuzlu salin gibi ozmotik ajanlar kullanılarak yapılır. Ozmotik tedavi ayrıca kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur. Bu kafatasındaki şişliği ve kafa içi basıncı azaltmaya yardımcı olacaktır.

3. Hiperventilasyon

Bazı doktorlar kafa içi basıncı düşürmenize yardımcı olmak için kontrollü bir hiperventilasyon yapabilirler. Hiperventilasyon, nefes aldığınızdan daha fazla nefes vermenize ve kan dolaşımınızdaki karbondioksit miktarını azaltmanıza neden olur. Beyninizdeki uygun kan akışı karbondioksite bağlıdır. Bu işlemi kontrol etmek beyninizdeki kan akışını ve kafa içi basıncı azaltır.

4. Hipotermi

Başka bir tedavi yöntemi, hipotermiyi indüklemeyi içerir. Vücut sıcaklığını düşürmek beyindeki metabolizmayı azaltır ve ayrıca şişliği de azaltabilir.

Advertisement

Bu yöntemle ilgili bazı başarı öyküleri olmasına rağmen, kontrollü hipotermi hala araştırılmaktadır.

5. Ventrikülostomi

Bu, beyinden sıvının boşaltılmasını içeren daha invaziv bir prosedürdür. Bir doktor kafatasında küçük bir kesi yapacak ve drenaj olarak bir tüp yerleştirecektir. Bu yöntem kafa içi basıncını azaltacaktır.

6. Cerrahi

Daha ciddi serebral ödem vakalarında, kafa içi basıncı hafifletmek için ameliyat gerekebilir. Bu ameliyat, kafatasının bir kısmının çıkarılması veya bir tümör durumunda olduğu gibi şişmenin kaynağının çıkarılması anlamına gelebilir.

Uzun vadeli görünüm nedir?

Beyin şişmesi, belleğinizde uzun süreli hasara neden olabilecek ve düşünme yeteneğine etki edebilecek ciddi bir durumdur. Çok geç tedavi edilirse ölümcül olabilir. Düşme, kaza veya enfeksiyonla savaşırken yan etkiler yaşamaya başlarsanız, derhal bir doktora gidin.


Leave A Reply