Beyin Omirilik Sıvısı Analizi (CSF) Nasıl Yapılır?

0
Advertisement

CSF, Beyin omurilik sıvısı nedir? Beyin omurilik sıvısı analizi hangi hastalıkları teşhis etmekte ve nası yapılır, hakkında bilgi.

Beyin Omirilik Sıvısı Analizi (CSF) Nasıl Yapılır?

Beyin Omurilik Sıvısı (CSF) Analizi Nedir?

Beyin omurilik sıvısı (CSF) beyninizde ve omuriliğinizde bulunan berrak, renksiz bir sıvıdır. Beyin ve omurilik, merkezi sinir sisteminizi oluşturur. Merkezi sinir sisteminiz, kas hareketi, organ fonksiyonu ve hatta karmaşık düşünme ve planlama dahil, yaptığınız her şeyi kontrol eder ve koordine eder. CSF, ani darbeye veya beyin veya omurilikte yaralanmaya karşı bir yastık gibi davranarak bu sistemin korunmasına yardımcı olur. CSF ayrıca atık ürünleri beyinden uzaklaştırır ve merkezi sinir sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olur.

CSF analizi beyin ve omuriliği etkileyen hastalıkların ve durumların teşhisine yardımcı olmak için beyin omurilik sıvınıza bakan bir test grubudur.

CSF Analizi Neden Yapılır?

CSF analizi, aşağıdakileri teşhis edilemek amacı güder:

***Menenjit ve ensefalit dahil olmak üzere beyin ve omurilikte bulaşıcı hastalıklar. Enfeksiyonlar için CSF testleri beyaz kan hücrelerine, bakterilere ve beyin omurilik sıvısındaki diğer maddelere bakar
***Guillain-Barre Sendromu ve multipl skleroz (MS) gibi otoimmün bozukluklar. Bu bozukluklar için CSF testleri beyin omurilik sıvısında yüksek seviyelerde belirli proteinleri arar. Bu testlere albümin proteini ve igG / albümin denir.
***Beyinde kanama

Advertisement

Beyin veya omurilik enfeksiyonu veya multipl skleroz (MS) gibi otoimmün bir hastalığın belirtileri varsa, bir CSF analizine ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bir beyin veya omurilik enfeksiyonu belirtileri şunlardır:

Ateş
Şiddetli başağrısı
Nöbetler
Boyun Tutulması
Mide bulantısı ve kusma
Işığa duyarlılık
Çift görme
Davranıştaki değişiklikler
Kafa karışıklığı

MS belirtileri şunlardır:

Bulanık veya çift görme
Kollarda, bacaklarda veya yüzde karıncalanma
Kas spazmları
Zayıf kaslar
Baş dönmesi
Mesane kontrolü sorunları

Guillain-Barre sendromunun belirtileri bacaklarda, kollarda ve üst gövdede zayıflık ve karıncalanmadır.

Beyninize veya omuriliğinize zarar vermişseniz veya beyine veya omuriliğe yayılmış kanser teşhisi konmuşsa, bir CSF analizine de ihtiyacınız olabilir.

CSF Analizi Nasıl Yapılır?

Beyin omurilik sıvınız, lomber ponksiyon olarak da bilinen bir spinal tap denilen bir prosedürle toplanacaktır. Genellikle bir hastanede spinal tap yapılır. İşlem sırasında:

Advertisement

Uzanırsınız.
Bir doktor sırtınızı temizler ve cildinize anestezi enjekte eder, böylece işlem sırasında ağrı hissetmezsiniz. Doktorunuz, bu enjeksiyondan önce sırtınıza uyuşturucu krem sürebilir.
Sırtınızdaki alan tamamen uyuştuğunda, doktorunuz alt omurganızdaki iki omur arasına ince, içi boş bir iğne yerleştirir.
Doktorunuz test için az miktarda beyin omurilik sıvısı çekecektir. Bu yaklaşık beş dakika sürer.
Sıvı çekilirken çok hareketsiz kalmanız gerekecektir.
Doktorunuz işlemden bir veya iki saat sonra sırtüstü yatmanızı isteyebilir. Bu daha sonra başınızın ağrımasına engel olabilir.

CSF analizi için herhangi bir özel hazırlığa ihtiyacınız yoktur, ancak testten önce mesanenizi ve bağırsaklarınızı boşaltmanız istenebilir.

Testin herhangi bir riski var mı?

Spinal tap yaptırmanın riski çok azdır. İğne yerleştirildiğinde biraz baskı hissedebilirsiniz. Testten sonra, lomber sonrası baş ağrısı denen bir baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Yaklaşık her 10 kişiden biri lomber baş ağrısına maruz kalır. Bu, birkaç saat, bir hafta veya daha uzun sürebilir. Birkaç saatten fazla süren bir baş ağrınız varsa, doktorunuzla konuşun. Ağrıyı hafifletmek için tedavi sağlayabilir.

İğnenin yerleştirildiği bölgede bir ağrı veya hassasiyet hissedebilirsiniz. Ayrıca bölgede bir miktar kanama olabilir.

Sonuçlar ne anlama geliyor?

CSF analiz sonuçlarınız bir enfeksiyona, multipl skleroz gibi otoimmün bir bozukluğa veya beynin veya omuriliğin başka bir hastalığına sahip olduğunuzu gösterebilir. Doktorunuz, teşhisini doğrulamak için daha fazla test isteyecektir.

CSF analizi hakkında bilmem gereken başka bir şey var mı?

Bakterilerin neden olduğu menenjit gibi bazı enfeksiyonlar hayati tehlike arz eden acil durumlardır. Doktorunuz bakteriyel menenjit veya başka ciddi bir enfeksiyon geçirdiğinden şüpheleniyorsa, teşhisiniz onaylanmadan önce size ilaç verebilir.


Leave A Reply