Biyolojide Atavizm Nedir? Atavizm Örnekleri ve Nasıl Gerçekleşir?

0
Advertisement

Biyolojide atavanizm nedir, neden meydana gelir? Atavanizmin gerçekleşmesi ve atavanizme örnekler. Örneklerle atavanizm

atavanizm

Atavizm

Atavizm, bir organizmada fenotipik bir özelliğin bir yokluk döneminden sonra yeniden ortaya çıkması olgusudur. Atavizm, atalarında var olmasına rağmen bir bireyin hemen öncüllerinde bulunmayan bir özelliği ifade eder.

Bu, genlerin evrim süreci boyunca davranış biçiminden dolayı mümkündür. Doğal seçilim sürecinde fenotipik özellikler kaybolduğunda, onları kodlayan DNA’daki genetik bilgi mutlaka kaybolmaz ve bunun yerine pasif olabilir. Bu, birçok nesil uykuda kaldıktan sonra bile genlerin yeniden etkinleştirilebileceği anlamına gelir.

Atavizmalar körelmiş yapılardan farklıdır. Bunlar, bir türün tüm üyelerinde bulunan ve organizmanın evrimsel geçmişinde hayatta kalmak için gerekli olan, ancak modern bireylerde artık kullanılmayan veya işlevsel olmayan fenotipik özelliklerdir.

Atavizme Örnekleri

İnsan Kuyruğu

İnsan bebeklerinin “kuyruk uzantısı” adı verilen kıkırdak ve omurları içeren bir kuyrukla doğduğuna dair birçok bilimsel olay vardır.

Advertisement

Tüm insan bebekleri rahimde küçük bir doğum öncesi kuyrukla büyür – ağaçta yaşayan primatlar olarak evrimsel köklerimizin “gerileme” özelliği. Kuyruğun büyümesini kontrol eden genler, normal olarak gen düzenlemesinin bir sonucu olarak kapatılır ve kuyruk, embriyonun dokularına yeniden emilir. Bununla birlikte, bu gen düzenlemesinin arızalandığı ve kuyruğun embriyonik gelişim aşamasının ötesinde büyümeye devam ettiği durumlar vardır.

embriyo kuyruk

Resim, rahimdeki bir insan embriyosunu göstermektedir. Kuyruk görülebilir. Gelişimi kontrol eden genler genellikle gen regülasyonu ile devre dışı bırakılsa da bazen bu başarısız olur ve insan kuyruklu doğar.

Dişli Tavuklar

Bilim adamları, yumurtadan çıkmamış embriyoların gagalarını inceleyerek, diş oluşumuna dair kanıtlar sergileyen çeşitli tavuk embriyoları ve hatta tam takım gelişmiş dişlere sahip embriyo civcivleri keşfettiler! Daha da önemlisi, gelişen dişler, yaşayan en yakın akrabalarında bulunan dişlere benziyor… timsahlar!

Kuş, yaklaşık 80 milyon yıl önce diş yapma yeteneğini kaybetti, ancak modern tavuklar, gen uzun süredir devre dışı bırakılmış olmasına rağmen, odontogeneze (diş oluşumu) neden olan gene sahip. Bilim adamları bu geni Talpid2 olarak adlandırdı.

Talpid2 ölümcül olsa da, yani gen ekspresyonu civcivlerin asla başarılı bir şekilde yumurtadan çıkmamasına neden olur, keşif atavizm için destek sağladı. Hipotezi kanıtlamak için biyolog Matthew Harris, gen mutasyonunun moleküler sinyallerini taklit edebilecek bir virüs tasarladı. Normal sağlıklı tavuklara implante edildiklerinde, kısa bir süre için aynı koni şeklindeki timsah dişlerini geliştirdiler, ancak gaga dokusuna çabucak emildiler.

Advertisement

Bacaklı Yunuslar

2006 yılında, Japonya yakınlarında bir yunus yakalandı, bu yunus tüm yunusların sahip olduğu iki ön yüzgecin yanı sıra kuyruğuna daha yakın bir çift küçük ve simetrik pelvik yüzgeçlere sahipti.

Bu bir atavizm örneğidir; yüzgeçler arka ayakları andırıyor, bu yüzden karada yürüyebilen yunusların atalarından kalma bir “gerileme” fenotipi gibi görünüyorlar. Memeliler olarak, deniz memelilerinin evrimsel soyları, su aygırları gibi kara memelilerine kadar izlenebilir ve dört uzuvlu yunusun keşfi, uzuv büyümesini kodlayan genlerin hala mevcut olduğunu göstermektedir.


Leave A Reply