Böbrek Kanseri (Tümörü) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

0
Advertisement

Böbrek kanseri nasıl bir hastalıktır? Böbrek kanseri belirtileri ile risk faktörleri nelerdir? Teşhis ve tedavisi böbrek kanserinin nasıl yapılmaktadır?

Böbreklerde oluşan kanser türü olan böbrek kanseri, tehlikeli bir kanser türüdür. Yumruk büyüklüğünde olan böbrekler, kanda oluşan atıkları ve suyu süzerek idrarı oluşturur. İdrar üretra adı verilen bir kanal ile böbreklerden atılır. Bu nedenle böbrek sağlığı vücudumuz için çok önemlidir. İşte, böbrek kanseri hakkında bilinmesi gerekenler ;

Böbrek Kanseri

Vücudumuz sürekli olarak yeni hücreler üretir. Eski hücreler zamanla ölür ve yerine yeni hücreler alır. Bazen bu döngü bozulur ve eski hücreler ölmez birikmeye başlar. Biriken eski hücreler tümörleri oluşturur. Böbreklerde oluşan tümörler, zamanla yayılma eğilimi gösterebilir. Lenf damarları ile diğer dokulara ulaşabilirler. Kan damarları ile akciğer, kemik ve karaciğere ulaşabilirler.

Böbrek kanseri risk faktörleri nelerdir?

Sigara içenlerde sigara içmeyenlere oranla böbrek kanseri daha sık görülmektedir. Şişmanlık yani obezite, uzun süre yüksek kan basıncı olanlar, aile içinde 1. Derece yakınında böbrek kanseri hikayesi olanlar, VHL hastalığı olanlar(kalıtımsal bir hastalıktır. Bu gene sahip olanlarda böbrek kanseri riski yüksektir.

Böbrek kanseri belirtileri nelerdir?

İdrarda kan olması, sırtta sol ve sağ tarafta geçmeyen ağrılar, yan tarafta veya karında kitleleşme, normalden fazla kilo vermek, yüksek ateş, aşırı yorgunluk hissi böbrek kanseri belirtisidir.

Advertisement

Böbrek kanseri teşhisi nasıl yapılır?

İdrar analizi, kan testleri, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans, IVP, biyopsi, cerrahi ile teşhis koyulur. Doktor bu testlerin bazılarını veya hepsini hastaya uygulayabilir. Testlerin yapılmasının amacı, kanserin ne kadar yayıldığını anlamaktır. Etraf dokulara ne kadar yayıldığını anlamak tedavi için çok önemlidir.

Böbrek kanseri tedavisi nasıl yapılır?

Kemoterapi ve radyoterapi tedavileri böbrek kanserinde etkisi olan tedaviler değildir. Tedavide ana yol cerrahi uygulamadır. Hasta için tedavi, özel seçilir. Bu noktada tümör büyüklüğü, tümörün dokulara yayılıp yayılmadığı, vücudun başka kısımlarına yayılması, hastanın genel durumu ve yaşına göre karar verilir. Hastaya tedaviye karar vermek için, üroloji, üroonkolog beraber karar verir.

Cerrahi uygulamada böbreğin tamamı alınabilir. Tüm böbrek dokusu yanı sıra böbrek üstü bezleri ve lenf bezleri cerrahın arzuna bağlı olarak komple temizlenebilir. Bazen de böbreğin sadece bir kısmı alınabilir. Bu işleme Parsiyel Nefrektomi ismi verilir. Ameliyatlar laparoskopik ya da açık ameliyat tarzında olabilir. Tümör küçük ve çevreye yayılmamışsa genelde kapalı ameliyat uygulanır. Bazen de tümör çok küçük olduğunda tümör dokusuna iletilen özel aletler ile iletilen ısı ile tümör dokusu yok edilir. Bu işleme Radyofrekans Ablosyon, hastanın böbreğine yerleşen bir cihaz ile tümörün donmasına Cryo Surgery ismi verilir.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply