Boğaz Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?

0
Advertisement

Boğaz Kanseri nedir? Boğaz kanseri belirtileri, türleri ve risk faktörleri nelerdir? Boğaz kanseri teşhis ve tedavi yolları nelerdir?

Boğaz kanseri nedir?

Kanser, anormal hücrelerin vücutta kontrolsüz bir şekilde çoğaldığı ve bölündüğü bir hastalık sınıfıdır. Bu anormal hücreler, tümör olarak adlandırılan malign büyümeler oluşturur.

Boğaz kanseri, ses telleri ve bademcikler ve orofarenks gibi boğazın kısımlarını ifade eder. Boğaz kanseri genellikle iki kategoriye ayrılır: faringeal kanser ve laringeal kanser.

boğaz kanseri

Boğaz kanseri türleri

Tüm boğaz kanserleri anormal hücrelerin gelişimini ve büyümesini içerse de, doktorunuz en etkili tedavi planını belirlemek için spesifik tipinizi tanımlamak zorundadır.

İki temel boğaz kanseri türü vardır:

Advertisement
  • Skuamöz hücre karsinoması. Bu tip boğaz kanseri boğazı kaplayan düz hücreleri etkiler.
  • Adenokarsinom. Bu tip boğaz kanseri glandüler hücreleri etkiler ve nadirdir.

Boğaz kanseri kategorileri:

Faringeal kanser. Bu kanser, burnunuzun arkasından nefes borunuzun üst kısmına kadar uzanan içi boş tüp olan farenkste gelişir. Boyun ve boğazda gelişen faringeal kanserler şunları içerir:

  • nazofarenks kanseri (boğazın üst kısmı)
  • orofarinks kanseri (boğazın orta kısmı)
  • hipofarenks kanseri (boğazın alt kısmı)
  • Larenks kanseri. Bu kanser, ses tellerinde olan gırtlakta oluşur.

Boğaz kanseri potansiyel belirtilerini tanıma

Boğaz kanserini erken evrelerinde tespit etmek zor olabilir. Boğaz kanserinin yaygın belirtileri ve semptomları şunlardır:

  • seste değişiklik
  • yutma zorluğu (yutma güçlüğü)
  • kilo kaybı
  • boğaz ağrısı
  • sürekli boğazı temizleme ihtiyacı
  • kalıcı öksürük (kan öksürebilir)
  • boyunda şişmiş lenf düğümleri
  • hırıltı
  • kulak ağrısı
  • ses kısıklığı

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz ve iki ila üç hafta sonra düzelmezse bir doktor randevusu alın.

Boğaz kanseri için nedenler ve risk faktörleri

Erkeklerin boğaz kanseri gelişme olasılığı kadınlardan daha fazladır.

Bazı yaşam tarzı alışkanlıkları, aşağıdakiler dahil olmak üzere boğaz kanseri gelişme riskini artırır:

  • sigara içmek
  • aşırı alkol tüketimi
  • kötü beslenme
  • asbest maruziyeti
  • zayıf diş hijyeni
  • genetik sendromlar

Boğaz kanseri ayrıca belirli insan papilloma virüsü enfeksiyonları (HPV) ile ilişkilidir. HPV cinsel yolla bulaşan bir virüstür. HPV enfeksiyonu bazı orofaringeal kanserler için bir risk faktörüdür.

Advertisement

Boğaz kanseri de diğer kanser türleriyle bağlantılıdır. Aslında, boğaz kanseri teşhisi konan bazı insanlara aynı zamanda özofagus, akciğer veya mesane kanseri teşhisi konur. Bunun nedeni, bu kanserlerin aynı risk faktörlerinden bazılarına sahip olması olabilir.

Boğaz kanseri teşhisi

Randevunuzda doktorunuz belirtilerinizi ve tıbbi geçmişinizi soracaktır. Boğaz ağrısı, ses kısıklığı ve sürekli öksürük gibi belirtiler yaşıyorsanız, boğaz kanserinden şüphelenebilirler.

Boğaz kanserini kontrol etmek için doktorunuz doğrudan veya dolaylı bir laringoskopi yapacak veya sizi prosedür için bir uzmana yönlendirecektir.

Laringoskopi doktorunuza boğazınızı daha yakından görmesini sağlar. Bu test anormallikleri ortaya çıkarsa, doktorunuz boğazınızdan bir doku örneği (biyopsi adı verilir) alabilir ve örneği kanser için test edebilir.

Doktorunuz aşağıdaki biyopsilerden birini önerebilir:

Geleneksel biyopsi. Bu prosedür için doktorunuz bir kesi yapar ve örnek bir doku parçasını çıkarır. Bu tip biyopsi genel anestezi altında ameliyathanede yapılır.

İnce iğne aspirasyonu (FNA). Bu biyopsi için doktorunuz örnek hücreleri çıkarmak için doğrudan bir tümöre ince bir iğne sokar.

Endoskopik biyopsi. Bir endoskop kullanarak bir doku örneğini çıkarmak için doktorunuz ağzınıza, burnunuza veya bir kesi içine ince, uzun bir tüp yerleştirir.

Boğaz kanseri evrelemesi

Doktorunuz boğazınızda kanserli hücreler bulursa, kanserinizin evresini veya derecesini belirlemek için ek testler isteyecektir. Aşamalar 0 ila 4 arasındadır:

  • Aşama 0: Tümör sadece boğazın etkilenen kısmının üst hücre tabakasındadır.
  • Aşama 1: Tümör 2 cm’den azdır ve boğazın başladığı kısmı ile sınırlıdır.
  • Aşama 2: Tümör 2 ila 4 cm arasındadır veya yakındaki bir alana büyümüş olabilir.
  • Aşama 3: Tümör 4 cm’den büyük veya boğazdaki diğer yapılara dönüşür veya bir lenf noduna yayılır.
  • Aşama 4: Tümör lenf düğümlerine veya uzak organlara yayılır.

Görüntüleme testleri

Doktorunuz boğaz kanserinizi düzenlemek için çeşitli testler kullanabilir. Göğüs, boyun ve başın görüntüleme testleri, hastalığın ilerlemesinin daha iyi bir resmini sağlayabilir. Bu testler aşağıdakileri içerebilir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI)

Bu görüntüleme testi, boynunuzun içinin detaylı resimlerini oluşturmak için radyo dalgaları ve güçlü mıknatıslar kullanır. Bir MRI tümörleri arar ve kanserin vücudun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını belirleyebilir.

Advertisement

Makine görüntüler oluştururken dar bir tüpün içinde kalacaksınız. Testin uzunluğu değişir, ancak genellikle bir saatten fazla sürmez.

pet

Pozitron emisyon tomografisi (PET taraması)

PET taraması, kana bir tür radyoaktif boya enjekte edilmesini içerir. Tarama vücudunuzdaki radyoaktivite alanlarının görüntülerini oluşturur. Bu tip görüntüleme testi ileri kanser vakalarında kullanılabilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT taraması)

Bu görüntüleme testi, vücudunuzun kesitsel bir resmini oluşturmak için X-ışınlarını kullanır. BT taraması ayrıca yumuşak doku ve organların görüntülerini üretir.

Bu tarama doktorunuzun bir tümörün boyutunu belirlemesine yardımcı olur. Ayrıca tümörün lenf düğümleri ve akciğerler gibi farklı alanlara yayılıp yayılmadığını belirlemelerine yardımcı olur.

Baryum yutmak

Yutmada zorluk yaşıyorsanız doktorunuz bir baryum yutmasını önerebilir. Boğazınızı ve yemek borunuzu kaplamak için kalın bir sıvı içeceksiniz. Bu test boğazınızın ve yemek borunuzun X-ışını görüntülerini oluşturur.

Göğüs röntgeni

Doktorunuz kanserin akciğerlerinize yayıldığından şüpheleniyorsa, anormallikleri kontrol etmek için bir göğüs röntgenine ihtiyacınız olacaktır.

Boğaz kanseri için tedavi seçenekleri

Tedavi boyunca çeşitli uzmanlarla yakın çalışacaksınız. Bu uzmanlar şunları içerir:

  • tümörlerin çıkarılması gibi cerrahi prosedürler gerçekleştiren bir onkolog
  • radyasyon tedavisi kullanarak kanserinizi tedavi eden bir radyasyon onkoloğu
  • biyopsinizdeki doku örneklerini inceleyen bir patolog

Biyopsi veya ameliyatınız varsa, işlem sırasında anestezi uygulayan ve durumunuzu izleyen bir anestezi uzmanınız da olacaktır.

Boğaz kanseri için tedavi seçenekleri arasında ameliyat, radyasyon tedavisi ve kemoterapi bulunur. Doktorunuz tarafından önerilen tedavi yöntemi, diğer faktörlerin yanı sıra hastalığınızın derecesine bağlı olacaktır.

Cerrahi

Boğazınızdaki tümör küçükse, doktorunuz tümörü cerrahi olarak çıkarabilir. Bu ameliyat sedasyon sırasında hastanede yapılır. Doktorunuz aşağıdaki cerrahi prosedürlerden birini önerebilir:

Advertisement

Endoskopik cerrahi. Bu prosedür, erken evre kanserleri tedavi etmek için cerrahi aletlerin veya lazerlerin geçebileceği bir endoskop (sonunda ışık ve kamera ile uzun ince bir tüp) kullanır.

Kordektomi. Bu prosedür ses tellerinizin tümünde veya bir kısmında uygulanır.

Larenjektomi. Bu prosedür, kanserin şiddetine bağlı olarak ses tellerinizin tamamını veya bir bölümü alınır. Bazı insanlar ameliyattan sonra normal konuşabilir. Bazıları sesli telleri olmadan nasıl konuşulacağını öğrenir.

Farenjektomi. Bu prosedür boğazınızın bir kısmını çıkarır.

Boyun diseksiyonu. Boğaz kanseri boynun içine yayılırsa, doktorunuz bazı lenf düğümleriniz çıkarılabilir.

Radyasyon tedavisi

Tümörün çıkarılmasından sonra doktorunuz radyasyon tedavisi önerebilir. Radyasyon tedavisi, malign kanser hücrelerini yok etmek için yüksek enerjili ışınlar kullanır. Tümörün geride bıraktığı kanserli hücreleri hedef alır. Radyasyon tedavisi türleri şunları içerir:

Yoğunluk ayarlı radyoterapi ve 3D-konformal radyasyon tedavisi. Her iki tedavide de radyasyon ışınları tümörün şekline göre uyarlanır. Bu, laringeal ve hipofaringeal kanser için radyasyonun en yaygın yoludur.

Brakiterapi. Radyoaktif tohumlar doğrudan tümörün içine veya tümöre yakın yerleştirilir. Bu tip radyasyon laringeal ve hipofaringeal kanser için kullanılabilse de nadirdir.

kemoterapi

Kemoterapi

Lenf düğümlerine ve diğer organlara veya dokulara yayılmış büyük tümörler için, doktorunuz kemoterapinin yanı sıra radyasyon önerebilir. Kemoterapi, malign hücrelerin büyümesini öldüren ve yavaşlatan bir ilaçtır.

Hedefli terapi

Hedefli tedaviler, tümör büyümesinden sorumlu spesifik moleküllere müdahale ederek kanser hücrelerinin yayılmasını ve büyümesini durduran ilaçlardır. Boğaz kanserini tedavi etmek için kullanılan bir tür hedefe yönelik tedavi, setuksimabdır (Erbitux).

Advertisement

Klinik çalışmalarda diğer hedefe yönelik tedavi türleri araştırılmaktadır. Doktorunuz bu tedaviyi standart kemoterapi ve radyasyon ile birlikte önerebilir.

Tedavi sonrası iyileşme

Boğaz kanseri olan bazı kişiler tedaviden sonra nasıl konuşulacağını öğrenmek için tedaviye ihtiyaç duyarlar. Bu, bir konuşma terapisti ve bir fizyoterapist ile çalışarak geliştirilebilir.

Ek olarak, boğaz kanseri olan bazı kişilerde komplikasyonlar yaşanır. Bunlar şunları içerebilir:

  • yutma güçlüğü
  • boyun veya yüzün şekil bozukluğu
  • konuşamama
  • nefes almada zorluk
  • boynun etrafında sertleşme

Mesleki terapistler yutma güçlüğüne yardımcı olabilir. Ameliyat sonrası yüz veya boyun şekil bozukluğunuz varsa, rekonstrüktif cerrahiyi doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Boğaz kanseri için uzun vadeli görünüm

Erken teşhis edilirse, boğaz kanseri yüksek bir sağkalım oranına sahiptir.

Boğaz kanseri, vücudun boyun ve başın ötesindeki bölgelerine yayılan malign hücreler tedavi edilemeyebilir. Bununla birlikte, teşhis edilenler yaşamlarını uzatmak ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak için tedaviye devam edebilir.

Boğaz kanserinin önlenmesi

Boğaz kanserini önlemenin kesin bir yolu yoktur, ancak riskinizi azaltmak için adımlar atabilirsiniz:

Sigara içmeyi bırakın. Sigarayı bırakmak için nikotin replasman ürünleri gibi reçetesiz ürünler kullanın veya bırakmanıza yardımcı olacak reçeteli ilaçlar hakkında doktorunuzla konuşun.

Alkol alımını azaltın. Erkekler günde ikiden fazla alkollü içecek tüketmemeli ve kadınlar günde birden fazla alkollü içecek tüketmemelidir.

Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürün. Bol meyve, sebze ve yağsız et yiyin. Yağ ve sodyum alımını azaltın ve fazla kiloları vermek için adımlar atın. Haftada en az 2,5 saat fiziksel aktiviteye katılın.

HPV riskinizi azaltın. Bu virüs boğaz kanseri ile bağlantılıdır. Kendinizi korumak için güvenli seks yapın. Ayrıca HPV aşısının faydaları hakkında doktorunuzla konuşun.

Advertisement


Leave A Reply