Brezilya Nerededir? Brezilya Başkenti, Yaşam, Coğrafi ve Ekonomik Özellikleri

0
Advertisement

Brezilya nerededir? Brezilya’nın başkenti, para birimi, coğrafi ve ekonomik özellikleri, yaşam şartları ve tarihi hakkında bilgi.

Brezilya Bayrağı

Kaynak: pixabay.com

BREZİLYA

Brezilya, Güney Amerika kıtasının en büyük ülkesidir ve toprakları, kıtanın yarıya yakınını kaplar. Aynı zamanda; kıtanın en zengin ve en fazla nüfusa sahip ülkesidir.

  • Yüzölçümü: 8.511.965 kilometrekare
  • Nüfusu: 176.029.560
  • Başkenti: Brasilia
  • Dili: Portekizce
  • Para Birimi: Real

Brezilya’nın üçte ikisi, dünyanın en büyük yağmur ormanlarına sahip Amazon nehri havzası ile kaplıdır. 6.437 km uzunluğundaki Amazon nehri, ülkenin kuzeybatısı boyunca akar ve dünya nehir suyunun beşte birini taşır.

brezilya haritasi

Kaynak: pixabay.com

Brezilya Ekonomisi

  • Başlıca Endüstrileri: tekstil, ayakkabı, kimyasallar, çimento, kereste, demir cevheri, teneke, çelik, uçak, motorlu taşıtlar ve parçalar, diğer makine ve ekipmanlar
  • Tarım Ürünleri: kahve, soya fasulyesi, buğday, pirinç, mısır, şeker kamışı, kakao narenciye; Sığır Eti
  • Doğal Kaynakları: boksit, altın, demir cevheri, manganez, nikel, fosfatlar, platin, kalay, uranyum, petrol, hidroelektrik, kereste
  • Başlıca İhracat: ulaşım ekipmanları, demir cevheri, soya fasulyesi, ayakkabı, kahve, otomobil ve nakliye ekipmanları, kimyasal ürünler, petrol

İklim

Brezilya tropikal bir ülke olmakla beraber yer yer çeşitli iklim özellikleri gösterir. Bunun başlıca sebebi memleketin bir kısmının deniz ikliminden etki görmesi bir kısmının da yükseklik bakımından başka bölgelerden farklı olmasıdır. Ekvator Brezilya’nın kuzeyinden geçer. Bu kesimde mevsim değişikliği olmaz. Sıcaklık ortalama 33 derecedir. Ekvatordan uzaklığı 2.000 km. yi geçen güney kesimlerde ise zaman zaman soğuk dalgaları görülür bazen kar da yağar. Memleketin bazı şehirlerine ise yılın her günü yağmur düşer.

EKVATOR ÜLKESİ

Brezilya yılın her bölümünde sıcaktır ve sıcaklığın 20 santigrat derecenin altına düştüğü pek görülmez. Çünkü; Ekvator ülkenin kuzeyinde bulunur. En fazla yağmur ülkenin iç kısımlarına düşer. En nemli ay olan Ocak ayındaki yağış miktarı 280 mm’den daha fazladır.

caracol brezilya

Kaynak: pixabay.com

YAĞMUR ORMANLARINDA YAŞAM

Amazon yağmur ormanları sıktır ve buharla doludur. Bu ormanlarda 40.000 bitki çeşidi, binlerce değişik böcek, yabani kuşlar ve Amerika papağanları, maymunlar, jaguarlar, tembel hayvanlar, armadillolar, piranalarve anakondalar gibi vahşi hayvanlar yaşar. Ancak; vahşi yaşam ve küçük bir grup oluşturan yerlilerin yaşam biçimleri tehlikededir. Çünkü; kesilen ağaçların sayısı hızla artmaktadır. Çiftçilik ve kerestecilik bölgeyi tehdit etmektedir. Yağmur ormanlarını koruma çabaları sürdürülmektedir.

Advertisement

TOPRAĞI İŞLEMEK

Brezilya’nın zenginliğinin büyük bir bölümü dağlarda yetiştirilen ürünlerden gelmektedir. Kahve ülkenin en fazla ihraç ettiği üründür. Brezilya, 1 dünya kahve ihtiyacının yaklaşık %15’ini üretmektedir. Diğer ihraç ürünleri arasında, portakal suyu, soya fasulyesi, pirinç, şekerkamışı ve pamuk yer almaktadır. Maun gibi değerli ağaçlar, kabuklu kuru yemişler, kauçuk ve ilaçlar ormanlardan elde edilen ürünlerdir

SANAYİ VE MADENCİLİK

Büyük şehirlerin etrafında bulunan fabrikalar araba, uçak, çimento ve kimyasal maddeler üretirler. Brezilya’nın büyük maden zenginlikleri arasında; demir, kurşun, bakır, magnezyum, uranyum, altın ve elmas bulunur. Brezilya enerjisinin büyük bir bölümünü barajlardan sağlar.

En büyük barajlarından bir tanesi, Paraguay sınırında bulunan Parana nehri üzerinde kurulmuş Itaipu barajıdır.

brezilya

Kaynak: pixabay.com

RİO KARNAVALI

Brezilya karnavalı beş gün sürer ve paskalyadan önce gelen büyük perhizin hemen öncesi (Lent) sona erer. Karnaval özellikle Rio de Janeiro’da muhteşemdir.

İNSANLAR NERELERDE YAŞAR?

Brezilyalıların %80’i Atlantik sahillerinde yer alan şehirlerde ya da güneyde yaşar. En iyi çiftlikler ve maden alanları, en büyük iki şehir olan Sao Paulo ve Rio de Janeiro’da bulunur.

KÜLTÜREL KARIŞIM

Brezilyalıların yaklaşık %75’i Avrupa kökenlidir ve bunların da çoğunun ataları Portekizlidir. Geriye kalanlar ise yerli, Avrupalı ve Afrika karışımıdır. Yerli kabileleri binlerce yıldır Brezilya’da yaşamaktadır, buna karşılık; Portekizliler 1500’lü yıllarda ülkeye gelmişler ve beraberlerinde Afrikalı köleleri getirmişlerdir.

Advertisement

Brezilya 1822 yılında, Portekiz’e karşı bağımsızlığını ilan etmiştir.

GÜNÜMÜZ BREZİLYASI

Bugün Brezilya’da, her biri kendi yerel hükümetine sahip, 27 eyalet vardır. Ülkenin başkenti, 1950 yılında ülkenin iç kesimlerinin kalkınmasını teşvik için merkezi bir planlama ile kurulan, Brasilia’dır. 1950’den bu yana Brezilya’nın dünya ekonomisi içindeki konumu, kaynaklarının büyük bir bölümünün harcanması pahasına, güçlenmektedir. Brezilyalıların üçte biri 15 yaşın altındadır ve nüfus, yüzyılın ortasına kıyasla ikiye katlanmıştır. Önemli olan nokta; ekonomik büyümenin devamı; nüfusun barındırılması, eğitilmesi ve iş olanaklarına kavuşturulması ile mümkün olabilecektir.

Kısa Tarihi

Portekizli Pedro Alvarez Cabral, Brezilya’yı ilk keşfeden denizci olarak kabul edilir. Cabral, 1500 ilkbaharında Brezilya’da karaya çıkmıştı. İlk yerleşme hareketi 1510 yılında başladı. O tarihte Engizisyonlar dolayısı ile Avrupa’dan sürülen Yahudiler’in birçoğu buraya gelmişlerdi. XVII. yüzyılın sonlarına doğru yerlileri esir etme yolunda bazı teşebbüslere girişildiyse de bazı rahipler buna engel oldular. Bunun üzerine Afrika’dan zenci köleler getirilmeye başlandı. 1871’de köleliğin kaldırılmasına kadar zencilerin getirilmesine devam edildi.

İspanyol kral hanedanı 1580-1640 tarihlerinde aynı zamanda Portekiz’de de hükümran olduğu için bu tarihlerde Brezilya da İspanyollar tarafından idare edildi. Portekiz’in Fransızlar tarafından işgali üzerine Portekiz kraliyet ailesi 1807’de Brezilya’ya kaçtı. Rio de Janeiro, kralın Lizbon’a döndüğü 1821 yılına kadar 14 yıl Portekiz’in başkenti oldu. Kral dönerken oğlu I. Pedro’yu naip olarak Brezilya’da bırakmıştı. 1822’de bu büyük koloni bağımsızlığını ilan etti, I. Pedro’yu da imparator olarak seçti. 1840’ta tahta geçen II. Pedro 1889’da kansız bir ihtilalle devrildi. 1891’de yeni anayasa ilan edilerek cumhuriyet kuruldu. Brezilya I. ve II. Dünya Savaşlarına ismen katıldı. I. Dünya Savaşı’ndan sonra ülkede büyük bir kalkınma hareketi başladı.

1946 anayasasına göre Brezilya 20 devletten kurulu bir birleşik devlettir. Cumhurbaşkanı 5 yıl için halk tarafından seçilir.


Leave A Reply