Brusella Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Bulaşma Yolları Tedavisi

0
Advertisement

Bruselloz (Brusella) nedir, nasıl bir hastalıktır? Bruselloz (Brusella) belirtileri, bulaşma yöntemleri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgi.

süt

Kaynak: pixabay.com

Bruselloz (Brusella) nedir?

Bruselloz, Brucella cinsindeki bakterilerin neden olduğu enfeksiyöz hastalıktır. Brucella aerobik, gram-negatif kokobasildir. Bruselloz zoonoz bir enfeksiyondur (hastalık çoğunlukla hayvanlarda görülür, ancak bazen insanlara bulaşır). Brucellosis, Akdeniz ateşi, Malta ateşi, Kırım ateşi, Bang hastalığı ve mide ateşi gibi çeşitli isimler tarafından bilinmektedir. Bruselloz Kuzey Amerika vahşi hayvanlarında (bizon) bulunur ve bazen evcil hayvanlarda da (sığır, domuz, koyun ve keçiler) bulunabilir. Hastalığa neden olan Brucella cinsinin başlıca türleri B. melitensis, B. suis, B. abortus ve B. canis; Bunlar sırasıyla koyun, domuz, sığır ve köpeklerle ilişkilidir. En patojenik (hastalığa neden olması muhtemel) türler B. melitensis ve B. suis’dir.

Brusellozun tarihçesi

Bruselloz’un, ilk olarak 2000 yıldan uzun bir süre önce Hipokrat ve Romalılar tarafından tanımlandığı düşünülmüştür. 1887’de Dr. David Bruce, Malta adasında yaşayan hastalardan organizmaları izole etti. Hastalık bu sebepten Dr. Bruce (bruselloz) adını almıştır. Hastalık dünya çapında tanındı ve yüksek riskli bölgeler arasında Akdeniz ülkeleri, Güney ve Orta Amerika, Doğu Avrupa, Afrika, Asya, Orta Doğu ve Karayipler yer alıyor.

Brusellozun sebepleri nelerdir?

Brusellozun nedeni bakteridir. Brucella bakterileri insan vücuduna mukoza zarlarından girebilir, deride, solunum yollarında, gastrointestinal kanalda ve hatta konjonktivada bulunabilir. Ne yazık ki, bu organizmalar farklı hücre tipleri de dahil olmak üzere vücudun hücreleri içinde makul ölçüde iyi bir şekilde yaşayabilirler. Bu bakteriler, insan hücreleri içinde lenfatik sistem yoluyla veya kan dolaşımından diğer organlara geçebilir. Hem lokalize hem de sistemik (vücut çapında) enfeksiyonlar oluşabilir. Bakteriler ayrıca konak hücrelerin içinde çoğalabilir ve sonra hücre öldüğünde serbest kalabilir. Bu bakteriler, enfeksiyonu diğer hücrelere yaymaya devam eder.

Bruselloz için risk faktörleri nelerdir?

Bruselloz için risk faktörleri arasında pastörize edilmemiş süt veya peynir tüketilmesi, kötü pişirilmiş veya çiğ etlerin tüketilmesi veya organizmaları barındırabilen yabani hayvanların tüketilmesi yer alır. Veteriner hekimler, koyun yetiştiricileri, avcılar ve çiftçiler, diğerlerine göre daha fazla risk altındadır.

Bruselloz bulaşıcı mıdır? Nasıl Bulaşır?

İnsanlar hastalığı pastörize edilmemiş veya çiğ süt ürünlerini tüketmekten veya içmekten kolayca alabilir ve hatta aerosol haline getirilmiş bakterileri teneffüs ederek veya ciltten veya mukoza zarından vücuda girerek enfekte olabilirler.

Advertisement

Bruselloz bakterileri, evcil ve yabani hayvanlarda ve / veya süt ürünleri dahil olmak üzere salgılarında bulunduğu durumlarda bulaşıcıdır. Ek olarak, bakterilerin uygun koşullarda (karanlık, soğuk hava ve göreceli olarak yüksek CO2 konsantrasyonları) iki yıldan uzun bir süre hayatta kalabilecekleri belgelenmiştir.

süt

Kaynak: pixabay.com

Bruselloz için kuluçka dönemi nedir?

Bruselloz için kuluçka dönemi (enfeksiyon ve hastalık gelişimi arasındaki süre), beş gün ila beş ay arasında değişebilir. Ortalama inkübasyon süresi yaklaşık iki ila dört haftadır.

Bruselloz insanlara nasıl bulaşır?

Bireylerin bruselloz ile enfekte olmalarının en yaygın yolu, pastörize edilmemiş veya çiğ süt ürünlerini tüketmektir. Koyun, keçiler, inekler veya develer gibi hayvanların Brucella ile enfekte olması durumunda ürettikleri süt bakterilerle kirlenir. Brusellozun insanlara yayılmasının başka bir yolu da bakterilerin solunmasıdır. Bu risk, genellikle Brucella organizmalarını inceleyen laboratuvarlarda çalışan kişilerle ilişkili olsa da, et işleme alanlarındaki insanların, kontamine etlerden (sığır, koyun) gelen damlacıkların solunmasıyla bakterilere maruz kalmaları olasıdır. Bakteriler ayrıca insan vücuduna deriden veya mukoza zarlarından girebilir. Brusellozun kişiden kişiye geçişi nadirdir, ancak cinsel ilişki, kan nakli, transplasental transfer veya hatta adet kanıyla temas sırasında bulaşabilir.

Bruselloz belirtileri nelerdir?

Bruselloz çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Bazı belirtiler erken görülürken, diğerleri uzun bir süre sonra gelişebilir. İlk veya erken belirtiler arasında şunlar olabilir

  • ateş,
  • yorgunluk,
  • terlemek,
  • kaslarda, eklemlerde ve / veya karında ağrı,
  • sırtta ağrı,
  • iştah kaybı,
  • kilo kaybı,
  • öksürük,
  • baş ağrısı ve / veya
  • şişmiş lenf düğümleri.

Zamanla, ateşler gece terlemeleriyle tekrarlanabilir, eklem ağrısı kötüleşebilir ve testisler, karaciğer ve / veya dalakta organ şişmesi oluşabilir ve bu organların işleyişinin azalmasıyla sonuçlanır. Bazı insanlar ciltte deri döküntüsü ve / veya mikro apseler (deri altı granülomları) geliştirir. Ek olarak, hastalar kronik yorgunluk, depresyon ve nörolojik semptomlara sahip olabilirler. Çoğu kişinin semptom göstermeye başlaması için ilk maruziyetten sonra yaklaşık iki ila dört hafta (latent dönem) geçmesi gerekir.

Doktorlar brusellozu nasıl teşhis eder?

Bruselloz, hastanın Brucella bakterisinin muhtemel kaynaklarına ve hastanın klinik semptomlarına maruz kalma öyküsü ile ön tanısı konur. Teşhis onayı, hastadan Brucella bakterisinin kültürlenmesiyle yapılır. Ek olarak, hastanın kan örneklerinde yapılan organizmalar için serolojik testler vardır. Bu testler, bakterilere karşı yöneltilen IgM veya IgG antikorlarını arar.

Advertisement

Bruselloz tedavileri nelerdir?

Enfekte olan hastalar, tedavi için en az altı ila sekiz hafta boyunca doktor tarafından verilen antibiyotikleri kullanırlar. Bu uzun tedavi süresi organizmanın insan hücreleri içinde hayatta kalma yeteneğinden kaynaklanır; Sonuç olarak, uzun süreli antibiyotik tedavisi başlanmadan önce kesin tanı konulması gerekir. İmmünsüprese olan ve gebe hastalar, çoğu durumda, bir enfeksiyöz hastalık uzmanı ile istişare edilerek tedavi edilmelidir.

Brusellozu önlemek mümkün mü? Bruselloz aşısı var mı?

Bruselloz gelişme olasılığını önlemek veya azaltmak mümkündür. Bilinen enfekte hayvanların önlenmesi, pastörize edilmemiş sütlerin hiç kullanılmaması ve potansiyel olarak enfekte hayvanlarla beraberken, eldiven ve / veya maske kullanılması gibi basit yöntemler enfeksiyon olasılığını azaltır.

Bruselloz esas olarak çiftlik hayvanları içeren bir hastalık olduğundan, sığır, koyun ve keçiler için etkili olan aşılar geliştirilmiştir. Ne yazık ki, insanlarda kullanım için herhangi bir aşı mevcut değildir.


Leave A Reply