Dünyanın en ünlü suikastçisi olarak kabul edilen ve bir çok edebi esere de konu olmuş Sezar’ın yakın dostu Brütüs hakkında kısa bilgi.
Tam adı Marcus Junius Brutus’dür. Tarihin en ünlü suikastçisi olarak bilinmektedir. M.Ö 85 yılında bir Haziran ayında doğduğu bilinmektedir. Ölümü ise M.Ö. 23 Ekim 42 yılında gerçekleşmiştir.
Roma İmparatorluğumun en tanınmış komutanları ile bir olup, Sezar’a karşı yapılan iç’savaşa katıldı. Pompeius kuvvetleri M. Ö. 48’de General Pompeius Pharsalus’ta yenilince Sezar, Brutus’u affederek M.Ö. 46’da onu Cisalpine Gaul’a vali yaptı. Bir süre sonra «pretor» mevkiine kadar yükseltilen1 Brutus, Sezar’ın bu iyiliklerini göz önünde bulundurmayarak, onun diktatoryasına son vermek üzere hazırlanan suikaste katıldı ve onu öldürenlerden biri oldu. Arkadaşını suikastçıların arasında gören Sezar’ın: «Sen de mi, Brutus?» sözü meşhurdur.
Sezar’ın cenaze töreninde bir nutuk veren Marcus Antonius, Brutus’un hatalarını belirttikten sonra: «Ama, Brutus şerefli bir adamdır» diye onu iğnelemiş, halkı onun aleyhine çevirmiştir.
Bundan sonra ordusu ile doğuya doğru yola çıkan Brutus Makedonya’yı aldı. M.Ö. 42 yılında Antonius’la Gaius Octavius’un ordularına karşı Philippi’de çarpıştı. Buradaki yenilgisine üzülen Brutus kılıcının üzerine atılarak kendini öldürdü.
Shakespeare «Julius Caesar» adlı piyesinde Brutus’u olduğundan daha iyi göstermiştir. Piyeste, Brutus’un, Sezar’ı niçin öldürdüklerini açıklayan konuşması, Shakespear’in dünyaca meşhur, en önemli yazılarından biridir. Brutus, piyeste, şöyle der:
«Bütün esirlerin ölmesi pahasına Sezar’ın yaşamasını, Sezar’ın ölüp de insanların hür yaşayabilmelerine tercih mi ederdiniz? Sezar beni sevmişse bugün arkasından ağlarım; mesut olmuşsa saadetine katılırım; cesursa cesaretini takdir ederim; ama, ihtiras sahibiyse onu öldürmek vazifemdir. O, sevgisi için göz yaşları, saadeti için sevinç, cesareti için takdir, nihayet ihtirası için ölüm buldu.»