Buluşların Hayatımızdaki Önemi Nedir?

0
Advertisement

Buluşların hayatımızdaki yeri ve önemi nedir? Buluşlar yaşamımızı nasıl etkiler, hakkında kısa bilgi, yazı.

Buluşların Hayatımızdaki Önemi Nedir?

YAŞAMIMIZI ETKİLEYEN BULUŞLAR

İnsanın mağaralarda yaşamasından günümüze kadar geçen zamanı düşünecek olursak pek çok buluşla hayatımızda nelerin değiştiğini daha iyi anlarız.Bu buluşlar insanın çevre ile uyumunu ve hayatını kolaylaştırmıştır. Buluşlar yıllar içinde gelişerek günümüze gelmiştir. Bu buluşlardan ilki ve belkide en önemlisi tekerlektir. Tekerlek ilk kez bir kaya parçasından yontularak elde edilmişti. Günümüzde her ihtiyaca göre değişen, lastikli ve farklı malzemelerden yapılan tekerlekleri düşünürsek gelişimi daha iyi anlarız.

Elektrik hayatımızı kolaylaştıran diğer buluştur. Hayatımızdaki elektrikle çalışan aletleri düşünün bir. İnsanın yaşantısı ne çok değişmiş. Elektriğin bir kaç günlüğüne kesildiğini düşünün. Neler aksar hayatımızda? Ulaşım, eğitim, eğlence,haberleşme, ısınma, beslenme, sağlık ve daha neler?

Bir başka çok gelişme kaydedilen alan tıp bilimidir. Eskiden çok basit hastalıkların sebepleri anlaşılamıyor ve insanlar bu yüzden ölüyordu. Günümüzde tıp o kadar ilerledi ki vücudumuzu çok iyi tanıyor ve nelere ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Hastalanınca da teşhis ve tedavi yöntemleri ile çabucak iyileşebiliyoruz.

Advertisement

Günümüzden 5000 yıl önce bulunan tekerlek sayesinde eşyalar ve insanlar bir yerden başka bir yere daha kolay taşınmaya başlamıştır. Bu bir devrimdir.

Buluşlar zaman içinde yenilenerek değişiyor. İlk keşfedildiği gün gibi kalmıyor. Özellikleri artıyor daha kullanışlı oluyor. İşte buna bir örnek;

OTOMATİK ÜTÜ

Otomatik ütü ilk kez 1930’da 31 Mart günü Amerika’da satışa sunulmuştur. Metal ütüler 17.yy.’ da kullanılmaya başlandı. 19.yüzyılda alttan ısıtılıp kullanılan, sonrada içine köz konularak kullanılan türleri çıkmıştır. İlk elektrikli ütü Amerikalı H.W.SEELY tarafından 1891 yılında yapıldı. 1930’lardaki ütüler ise belli bir sıcaklığa gelince kendiliğinden elektriği kesen modelleriydi.


Leave A Reply