Büyükbaba Paradoksu Nedir? Zamanda Yolculuk İşleri Karıştırıyor Çözün Bakalım

0
Advertisement

Büyükbaba Paradoksu nedir? Zamanda geri yolculuk etmekle başlayan ünlü Büyükbaba paradoksu nedir ve nasıl çözülür? Bilim adamları ne diyor?

Büyükbaba Paradoksu; Bu bir paradoks çünkü bize çelişkili bir kavram veriyor. Geçmişinize gittiğinizi ve büyükbabanızı öldürdüğünüzü hayal edin, bu, babanızın doğmadığı ve siz de olmadığınız anlamına gelir, ama yaşıyorsunuz ve nefes alıyorsunuz. Ona Büyükbaba paradoksu denmesinin nedeni budur.

büyükbaba paradoksu

Size bu paradoksun çözümlerini anlatmaya başlamadan önce, zaman yolculuğuna dalalım. Bilim adamlarının çoğu zaman yolculuğunun mümkün olduğuna inanırken, hala bir soru olarak kalmaya devam ediyor. Albert Einstein’ın Özel Görelilik Teorisi, zaman ve uzayın uzay-zaman eğrileri olarak birbirine bağlı olduğunu ve hiçbir şeyin ışıktan daha hızlı gidemeyeceğini belirtti. Uzay-zaman eğri bir koordinat oluşturur ve yerçekimi içindeki bir çukurdan başka bir şey değildir.

Ama ışık hızından 3 × 108 m / sn daha hızlı seyahat edersek geçmişimize geri dönebilir. Ve daha önce hiç tanışmadığımız birini görebiliriz. Ama bu o kadar kolay olamaz değil mi? Önce ışık hızına ulaşmak başlı başına bir meydan okumadır ve sonra insan vücudu bu hıza dayanamaz, bu hızda kütle sıfır olur. Bir röportaj sırasında Stephen Hawking, “zamanda yolculuk çok ciddi bir sorudur” dedi ve buna bilimsel olarak yaklaşılabilir, bir iyimser olarak cevap olarak evet kabul edeceğim.

Kesinlikle inanıyorum ki, zaman yolculuğunu öğrendikten sonra Büyükbaba Paradoksu’nun çözümlerinde yutulabiliriz. Çoğu bilim insanı, eğer siz veya ben geçmişimize gidip büyükbabamızı öldürürsek, büyükbabamızın artık var olmadığı bir paralel evren yaratacağımız, ancak gerçek dünyada her şeyin aynı şekilde devam edeceği ve yeterli bilimsel makale olduğu teorisine sahiptir.

Advertisement

Stephen Hawking, son araştırma makalesinde çoklu evreni tartıştı. Bu terim ilk olarak Hugh Everett tarafından Many-Worlds Interpretations teorisinde icat edildi, eski bilim adamı sonsuz evren olabileceği ve bununla birlikte sonsuz bir olasılık olabileceği teorisini önerdi. Örneğin, bizimki gibi bazı gezegenler, yeryüzündeki gibi bazı yaratıklar veya bizim benzeyenlerimiz.

Büyükbaba Paradoksu

Kendi kendine tutarlılık ilkesi

Bu ne? Ve neden size bunları anlatıyorum? Novikov tarafından verilmişti, ona göre zamanda geri dönersek, fiziksel bir engel büyükbabamızı öldürmemizi engelleyecekti, yani büyükbaba paradoksu yaratmak imkansız.

Büyükbabanı zehirlemek istiyorsan, bunu bir şekilde beceremeyecek ya da ahlaki zorlamadan dolayı artık onu öldürmeye istekli olmayacaksın ya da görme yeteneğin zarar görecek gibi fiziksel engeller olabilir. İyi bir çözüm sağlasa da prensibin işlemesi için bazı ek mekanizmalar gerektirmektedir.

Kapalı zaman benzeri eğriler

Zaman yolculuğu spekülasyonunun kaynağı, en iyi fiziksel teorilerimizin zamanda geriye doğru yolculuk yapma konusunda hiçbir yasak içermediği gerçeğinde yatmaktadır. Başarı, Einstein’ın yerçekimini uzay-zamanın enerji ve madde tarafından çarpıtılması olarak tanımlayan genel görelilik teorisine dayalı olarak mümkün olmalıdır. Dönen bir kara delik tarafından üretilenler gibi son derece güçlü bir kütleçekim alanı, prensipte varoluşun dokusunu derinden bükebilir, böylece uzay-zaman kendi üzerine eğilebilir. Bu, zamanda geriye gitmek için geçilebilen bir döngü olan “kapalı zaman benzeri bir eğri” veya CTC oluşturacaktır.

Hawking ve diğer birçok fizikçi CTC’leri iğrenç buluyor. Çünkü birinin içinden geçen herhangi bir makroskopik nesne, kaçınılmaz olarak neden ve etkinin bozulduğu paradokslar yaratacaktır. Ancak teorisyen David Deutsch tarafından 1991’de önerilen bir modelde, CTC’lerin yarattığı paradokslardan kuantum ölçeğinde kaçınılabilir. Çünkü temel parçacıkların katı determinizmden ziyade bulanık olasılık kurallarını izleyen davranışlarıdır. Queensland Üniversitesi’nden fizikçi Tim Ralph, “Bu paradoksları öngören genel göreliliğinizin olması ilginç, ama sonra onları kuantum mekaniği terimleriyle değerlendirirsiniz ve paradokslar ortadan kalkar” diyor. “Genel göreliliği kuantum mekaniği ile birleştiren bir teoriyi formüle etmek açısından bunun önemli olup olmadığını merak ediyorsunuz.”

Advertisement


Leave A Reply