Charles Darwin’in 10 Özelliği, Ünlü Doğa Bilimcinin Hayatı ve Günümüze Etkileri

0

Evrim ve doğal seçilim teorisini geliştiren ünlü doğa bilimci ve biyolog Charles Darwin’in tanımlayıcı 10 özelliğini keşfedin. Hayatı, mirası ve onu bilim camiasında bu kadar dikkate değer bir figür yapan şeyin ne olduğu hakkında bilgi edinin.

Charles Darwin

Charles Darwin, 1809’da doğup 1882’de ölen İngiliz bir doğa bilimciydi ve doğal seçilim yoluyla biyolojik evrim kavramını ilk kez (Alfred Russel Wallace ile aynı anda ve bağımsız olarak) ortaya attığı için zamanının en etkili bilim adamlarından biri olarak kabul edildi. .

Bu fikir, Darwin’in 1859’da yayınlanan Türlerin Kökeni adlı eserinde geliştirilmiş ve kendi bakış açısını doğa gözlemlerinden alınan örneklerle gerekçelendirmiştir. Yaşamın kökenine ilişkin bu teori, bilimsel alanda devrim yaratacak ve modern evrim sentezinin temel açıklaması olan evrim fikrini yerleştirecektir.

Teorilerinin ve gözlemlerinin bilimsel ve kültürel önemi o kadar fazladır ki, kendisi Birleşik Krallık’ta devlet cenazesi alan ve Westminster Abbey’de Isaac Newton ve John Hershel’in yanına gömülen 19. yüzyılda kraliyet dışı beş vatandaştan biriydi.

1. Eğitim

Zengin bir ailede doğan Darwin, Tıp Fakültesi’nde olmasına rağmen Edinburgh Üniversitesi’nde geliştirdiği Doğa Bilimlerine olan eğilimini erkenden gösterdi. John Herschel ve Alexander von Humboldt’un çalışmaları onun tıp bilimlerini bırakmasında ve doğa bilimci olma kararlılığında belirleyici oldu.

2. Beagle’da Seyahat

Darwin, on sekiz yaşındayken Beagle gemisine Kaptan Robert Fitzroy’un refakatçisi olarak beş yıllık bir kartografik gözlem ve deniz akıntıları gezisine davet edildi.

Bu deneyim onun hayatında belirleyici olacaktı çünkü bu ona Kanarya Adaları, Azor Adaları, Yeşil Burun Adaları, Brezilya, Uruguay, Falkland Adaları, Galapagos Adaları, Avustralya gibi farklı bölgelerin fauna ve florasını kapsamlı bir şekilde gözlemleme olanağı sağlayacaktı. ve Cape Şehri (Güney Afrika).

3. Seyahat günlüğü

Bu gezi sırasında Darwin, üniversiteye göndereceği sık sık jeolojik, zoolojik, botanik ve paleolojik notlar yazacak, aynı zamanda diğer kültürlerle karşılaşmasını anlattığı Bir Doğa Bilimcisinin Dünya Turunun Günlüğü adlı yapraklı bir seyahat günlüğü de yazacak. ve gezegendeki hayata olan takdiri. Galapagos Adaları’ndan geçişi önemli olacak ve o kadar meşhur olacak ki günümüzde turistik bir cazibe merkezi haline gelecektir (“Darwin rotası”).

4. Türlerin kökeni

Ancak başyapıtı 1859’da yayınlanacak ve başlığı Doğal seçilim yoluyla türlerin kökeni veya yaşam mücadelesinde ayrıcalıklı ırkların korunması başlığını taşıyacak. Orada Darwin, yaşamın kökenine ilişkin teorisinin iki teorik blokta tanımlanabilen kilit noktalarını açıklayacak ve gerekçelendirecektir:

Bireylerin modifikasyonu ile yavrular.
Bireylerin doğal seçilimi.

5. Bireylerin modifikasyonu ile soy teorisi

Darwin bu teoride şunları öne sürüyor:

Tüm canlılar az çok basit varlıklardan evrimleşmiştir.
Tüm türler önceden var olan türlerden gelir.
Yeni türler yavaş yavaş ortaya çıkıyor ve oluşması zaman alıyor.
Canlı varlıkların daha yüksek sınıflandırmaları (taksa), bireysel varlıklarla aynı mekanizmalar yoluyla gelişir.
Canlıların yok olması türler arasındaki rekabetin bir sonucudur.
Türün fosil kayıtları eksiktir. Ara geçiş türlerinin (eksik halkalar) kaybolması gerekiyor.

Darwin'in Evrim İle İlgili Görüşleri

6. Doğal seçilim teorisi

Bu teoride Darwin aşağıdaki önermeleri desteklemektedir:

Belirli bir popülasyondaki bireylerin sayısı geometrik olarak artar.

Ancak çevresel kaynakların sınırlı olması nedeniyle bu birey sayısı sabit kalıyor ve bu nedenle hepsinin hayatta kalması ve başarılı bir şekilde çoğalması mümkün değil.

Hayatta kalan ve üreyen bireyler, önceki bireylerden miras alınan varyasyonlarla yok olanlardan farklıdır.

Hayatta kalma ve üreme olasılığı, hangi kalıtsal varyasyonların sonraki nesillere aktarılacağını belirleyecektir.

Doğal seçilim, bireylerin ve türlerin hayatta kalması ve yok olması yoluyla, olumlu karakterlerin olumsuz karakterler üzerinde birikmesini belirler.

7. Etki

Darwin’in teorileri, insanın yaşamın kökenine, özellikle de kendi kökenine ilişkin anlayışında ileriye doğru devasa bir sıçrama anlamına geliyordu. Bizim türümüz ile bazı yüksek primatlar arasındaki benzerliklerin kanıtı, onların teorileştirmeleri ışığında açık bir şekilde ortaya çıktı ve bu sayede “insan maymundan gelir” şeklindeki basmakalıp düşünce ortaya çıktı. Aslında doğru sonuç, insanla maymunun evrimsel olarak akraba olduğudur.

8. Resepsiyon

Darwin’in teorileri, aşamalıcılık gibi pek çok terimini sorgulayan ve bunu dini yaratılışçılık teorisine bir saldırı olarak gören dindar kesim tarafından sorgulanan bilim camiası tarafından büyük bir ihtiyatla kabul edildi. Darwin’in, insanın kökenine ilişkin çıkarımlarıyla alay eden, maymun olarak çizildiği karikatürü meşhurdur.

9. Biyolojik olmayan uygulamalar

Darwin’in bazı türlerin (çevreye uyum sağlamaya en uygun olanlar) diğerlerine göre yaygınlığına ilişkin teorileri, bağlamlarından çıkarılmış ve ekonomi ve politika gibi yaşamın diğer alanlarına uygulanmıştır.

Alman Nazizminin önerdiği gibi sosyal Darwinizm rejimleri için de durum aynıdır: Darwinizm’in, güçlü (uygun) insanların zayıflara (daha az uygun) uyguladığı baskıyı, bu sonuncuların olması gerektiği inancına dayanarak, güya meşrulaştıracağı iddia edilir. güçlendirilir ve özgürleştirilir veya söndürülür.

10. Darwin’e Saygılar

Çeşitli botanik türlerin (örneğin A. darwinii, M. darwinianus, P. darwinianum) bilimsel adı için soyadının kullanılmasının yanı sıra, bir ay kraterine, bir Mars kraterine ve bir Mars kraterine isim vermek için Darwin’e saygı duruşunda bulunulmuştur. bilim adamının gezisi sırasında durduğu varsayılan Galapagos’taki Darwin Adası’na ek olarak bir asteroit uzaysal (1991).


Leave A Reply