Charles Richter Kimdir? Richter Ölçeğini Geliştiren Sismoloğun Hayatı

0
Advertisement

Charles Francis Richter Kimdir ve neyi bulmuştur? Charles Richter hayatı, biyografisi, çalışmaları, buluşları ile ilgili bilgi.

Charles Francis Richter

Charles Richter

Charles F. Richter (1900-1985), depremlerin büyüklüğünü ölçmek için kullanılan Richter Ölçeği’nin geliştiricilerinden biriydi.

Charles F. Richter, her deprem olduğunda hatırlanır. Richter, Almanya doğumlu sismolog Beno Gutenberg ile kendi adını taşıyan ve depremlerin büyüklüğünü ölçen ölçeği geliştirdi. Richter, depremlerin büyüklüğü ve yeri ile ilgili verilerin az olduğu bir zamanda sismolojik araştırmalarda öncüydü. Alanında hala referans olarak kullanılan ve birçok bilim adamı tarafından en büyük katkısı olarak kabul edilen ve daha popüler olan Richter ölçeğini aşan iki ders kitabı yazdı. Hayatı boyunca kendini işine adamış olan Richter, bir zamanlar oturma odasına bir sismograf yerleştirmiş ve her saat depremlerle ilgili soruları memnuniyetle karşılamıştır.

Hayatı

Charles Francis Richter (1900 — 1985), deprem büyüklüğünü ölçmek için Richter ölçeğini geliştiren Amerikalı fizikçi ve sismologdur.

Ohio’da bir çiftlikte doğan Richter, 1916’da annesiyle birlikte Los Angeles’a taşındı. Güney Kaliforniya Üniversitesi’ne (1916–17) katıldı ve ardından Stanford Üniversitesi’nde (A.B., 1920) ve California Teknoloji Enstitüsü’nde (Ph. D., 1928). Richter, Washington, Pasadena, California’daki (1927-36) Carnegie Enstitüsü’nün Sismolojik Laboratuvarı’nın kadrosundaydı ve ardından Caltech’te (1937-70) hem fizik hem de sismoloji öğretti ve Sismolojik Laboratuvarı’nda (1936’da kuruldu) çalıştı. .

Advertisement

Almanya doğumlu bir Caltech profesörü olan Beno Gutenberg (1889–1960) ile 1935’te adıyla ilişkilendirilecek olan büyüklük ölçeğini geliştirdi. Yer hareketinin araçsal kaydına dayanarak, deprem büyüklüğünün niceliksel bir ölçüsünü sağladı ve bir depremin bildirilen şiddetine dayanan eski Mercalli ölçeğini tamamladı. Richter ayrıca, deprem tahmini girişimlerini küçümsemesine rağmen, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki depreme eğilimli bölgelerin haritasını çıkardı. (Beno Gutenberg ile birlikte) Dünyanın Sismikliği ve İlişkili Fenomenler (1949) ve Elementary Sismology (1958) yazdı. Ayrıca Encyclopædia Britannica’nın (ilk kez 1974’te yayınlandı) 15. baskısı için “Depremler” makalesini yazdı.

Kaynak 2

Charles Francis Richter ABD’li jeofizikçi ve sismologdur. 1900 yılında Ohio’da Butler County, Hamilton’da doğdu. 1985 yılında Kaliforniya Pasadeno’da hayata veda etmiştir.

1920’de Stanford Üniversitesi’nin fizik bölümünden mezun oldu. 1928’de Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden kuramsal fizik doktoru unvanını aldı. 1942’de Caltech’te sismoloji profesörlüğüne getirildi. 1970′ de emekli olmasına karşın aynı yerde emeritus profesör olarak çalıştı. Jeofizik alanındaki en önemli çalışması 1935’te Reno Gutenberg ile birlikte deprem üzerindedir.

Richter ölçeği olarak adlandırılan bu ölçümlerde, depremlerin doğrudan doğruya şiddetleri ölçülür. 0’dan 9’a kadar olan bu şiddetler şöyle açıklanır:
1 derecelik şiddet hemen hemen hiç hissedilmez.
2.5 derecelik şiddet ancak yakın çevreden hissedilir.
4.5-5 derecelik şiddet yöresel bazı zararlar verebilir.
6 derecelik şiddet yıkıcı olabilir.
7 derecelik ve daha yukarısı çok yıkıcıdır.

Şimdiye kadar Richter ölçeğiyle saptanan en şiddetli deprem 8.2 şiddetinde Çin’in Tangşan Eyaleti’nde 28 Temmuz 1976′ da oldu ve 800 binden fazla insan yaşamını yitirdi.

Başlıca eserleri: Seismicity of the Earth (Dünyanın Sismik Yapısı) B. Gutenberg ile 1941, Elementary Seismology (Temel Sismoloji) 1958.

Advertisement


Leave A Reply