Çim Kayağı Tarihçesi

0
Advertisement

Çim Kayağı sporunun doğuşu, tarihsel gelişimi, tarihçesi hakkında bilgi. Çim Kayağının dünyada ve Türkiye’de gelişimi hakkında bilgi.

Çim Kayağı Tarihçesi

DÜNYADA ÇİM KAYAĞI

Kayak sporu yapanların yaz mevsimini boş geçirmemesi amacıyla, 1968 yılında Josef Kaiser isimli Geisingen’li bir Alman tasarımcı tarafından geliştirilmiştir. 1970’li yıllarda birkaç istisna dışında Alp disiplini yarışma kurallarını aynen çim kayağına uygulayan birlik üyelerinin Uluslar Arası Kayak Federasyonu (FIS) ile başlayan yakınlaşması, 1981 yılında yapılan 33. FIS Kongresi’nden itibaren kendini göstermeye başlamıştır. 1983’te Avusturya’da çim kayağı için “tekerlekli kayak ayakkabısı” ismiyle bir patent çıkartılmıştır. Bununla beraber bu ekipman ve ismi çok çabuk unutulmuştur. 1985 Vancouver FIS Kongresi’nde çim kayağı, yapılan uzun tartışmalar sonucu üyeliğe kabul edilmiştir.

FIS gözetiminde yapılan ilk şampiyona, 1987’de Japonya’nın Nobeyama şehrinde yapılan 5. Çim Kayağı Dünya Şampiyonası’dır. 1989 yılında yapılan şampiyonada ise, ilk defa Süper G Yarışı yer almış, 632 m uzunluğunda ve 130 m düşey düşülü pistte 21 kapıyla yarışılmıştır. Bu yarışın komitece yeni bir disiplin olarak kabul edilmesi üzerine Dünya Şampiyonası’nda yer almış ve dereceler büyük slâlom (GSL), slâlom (SL), süper G (SG) ve kombine yarışlar olarak dağıtılmıştır. Çim kayağı günümüzde Avusturya, Belçika, Almanya, Fransa, Macaristan, İtalya, İsviçre, Tayvan ve Japonya başta olmak üzere yirmiden fazla ülkede yapılmaktadır.

TÜRKİYE’DE ÇİM KAYAĞI

Çim kayağı Türkiye’ye DSİ Nilüferspor’un başkanı Erdem Saker’in çabaları sonucu 1986 yılında girmiştir. Macar Kayak Federasyonunun yaptığı teknik yardımlar doğrultusunda başlayan çalışmalar sonucu, Bursa’ya 15 km mesafede Demirtaş Pisti yapılmıştır. 1988 yılında çim kayağı Kayak Federasyonu bünyesine alınmış, aynı yıl Uluslar Arası Kayak Federasyonu (FlS)’nun İstanbul’da yapılan 36. Büyük Kongresi’nde Erdem Saker teknik komiteye resmi üye seçilmiştir.

Advertisement

Mayıs 1990’da FIS Kongresi’nde alınan kararlarla 7. Çim Kayağı Dünya Şampiyonası yarışı, 6-8 Eylül 1991’de dünyanın en iyi iki pistinden biri olan Bursa DSİ Demirtaş Pisti’nde gerçekleştirilmiştir. Bu şampiyonaya 14 ülkeden, 88’i erkek, 27’si bayan olmak üzere 115 sporcu katılmıştır. 1993, 1994 ve 1995 yıllarında Çim Kayağı Avrupa Kupası’nın ilk ayağı Bursa’da düzenlenmiştir. Daha sonra Trabzon ve Gümüşhane illeri arasında kalan Zigana Dağı’nda da çim kayağı çalışmaları, Gümüşhane Gençlik ve Spor il Müdürlüğü tarafından oluşturulan 20 kişilik bir grupla, yaklaşık 250 m’lik bir pistte başlatılmıştır. Ayrıca İstanbul’da, Polonezköy Green Park Tesisleri’nde de İstanbul’un ilk çim kayağı tesisleri açılmıştır. Günümüzde özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde bulunan dağ ve yaylalarda yazın çim kayağı yapılması gittikçe yaygınlaşmaktadır. Çim kayağı ülkemizde gün geçtikçe popülerleşmesine rağmen dünyanın en iyi ikinci pisti olarak kabul edilen Bursa Demirtaş Pisti bakımsızlık yüzünden kullanılamaz hâle gelmiştir. Buna rağmen Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerindeki dağlarda kışın kayak yapılmasının yanında yazın da aynı pistlerde çim kayağı yapma imkânı vardır.


Leave A Reply