Çimlenme Nasıl Olur?

0
Advertisement

Çimlenme nedir ve nasıl meydana gelir? Kısaca çimlenme nasıl oluşur, hakkında bilgi.

cimlenme ÇİMLENME NASIL OLUR?

Tohum başlıca iki bölümden meydana gelmiştir: 1) Oğulcuk (embriyon); 2) Yedek besin deposu (endosperm).

• Oğulcuk tohumun yeni bitkinin meydana gelmesini sağlayan bölümüdür.

• Yedek besin deposu ise, bitki kök salıp toprakta tutununcaya kadar, onun beslenmesini sağlar.

• Tohumun uç verip yeşermesine çimlenme denir.

Advertisement

Toprağa düşen tohumun canlanabilmesi, oğulcuğunun gelişmeye başlayabilmesi için, belli bir ısı, yeteri kadar hava ile su gereklidir. Tohum istediği ısıyı, nemi, havayı bulunca uyanır, şişmeye başlar; sonra çatlar. Şimdi oğulcuk, yedek besin deposundaki besinlerle beslenmeye başlamıştır. Çatlayan yerden önce kökçük çıkar, toprağa tutunur. Çimlenmenin asıl amacı da, oğulcuğun kökler aracılığıyla toprağa tutunmasıdır. Derken, ilk çenek yapraklar, sonra da tümürcük belirir. Tümürcük, genç bitkinin gövdesiyle ilk yapraklarının taslağıdır. Kök ile çenek yapraklar arasında kalan bölüme sapçık denir. Genç bitki geliştikçe, sapçık uzar, sonunda toprağı delip yüze çıkar; tepesindeki çenek yapraklar yeşerir; bitkinin ilk yeşil yaprakları haline gelerek, görevlerini yapmaya başlarlar, işte bütün bu olaylar dizisine “çimlenme” adı verilir. Yeni bitki, toprakta tutunduktan sonra da, kökleriyle topraktaki suyu, besinleri emerek, gelişmesini sürdürür.

Çimlenme süresi, her bitkiye göre değişir. örneğin, otsu bitkilerin çoğunda, tohum toprağa düşer düşmez çimlenmeye başlar. Buna karşılık, Asya’da yetişen aknilüfer (lotus) bitkisinin tohumu toprağa düştükten ancak 100 yıl sonra çimlenebilir.

Toprağa düşen tohumun çimlenmesi birçok koşullara bağlıdır. Tohumun durumu, toprağın yapısı, ısı, hava, nem, ekimin uygun zamanda yapılması, atılacak tohum miktarı çimlenme olayında büyük önem taşır.


Leave A Reply