Claude Louis Berthollet Kimdir? Kimya Alanındaki Önemli Katkıları

0

Claude Louis Berthollet, kimya alanında önemli bir figürdü. Berthollet, kimyasal denge teorisine katkıda bulundu ve modern kimyasal adlandırmaya önemli bir rol oynadı. Ayrıca klor gazının ticari ağartıcı olarak kullanımını tanıttı ve birçok prestijli bilim kuruluşuna üye seçildi. Hayatı ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Claude Louis Berthollet

Claude Louis Berthollet (9 Aralık 1748 – 6 Kasım 1822), Savoyard-Fransız bir kimyagerdi ve 1804’te Fransız Senatosu’nun başkan yardımcısı oldu. Bilimsel katkılarıyla kimyasal denge teorisine ters kimyasal reaksiyonların mekanizması aracılığıyla ve modern kimyasal adlandırmaya yaptığı katkılarla tanınır. Pratik olarak, Berthollet, klor gazının ağartma etkisini ilk kez gösteren ve modern bir ağartma maddesi olarak sodyum hipoklorit çözeltisini geliştiren ilk kişidir.

Biyografisi

Claude Louis Berthollet, 1749’da Savoya Dükalığı’nın bir parçası olan Annecy yakınlarındaki Talloires’de doğdu.

Eğitimine Chambéry’de başladı ve daha sonra tıp alanında Turin’den mezun oldu. Berthollet’nin kimya alanındaki büyük yeni gelişmeleri, kısa bir süre içinde 1780’de Bilim Akademisi’nin aktif bir üyesi haline gelmesini sağladı.

Antoine Lavoisier ve diğerleriyle birlikte, kimyasal bileşikleri adlandırma veya bir isim sistemi oluşturulmasında önemli bir rol oynadı; bu sistem, modern kimyasal bileşiklerin adlandırılmasının temelini oluşturur.

Ayrıca boyar maddeler ve ağartıcılar üzerine araştırmalar yaptı ve 1785’te ticari bir ağartıcı olarak klor gazının kullanımını ilk kez tanıttı. 1789’da, Paris, Fransa’daki Javel kıyısındaki laboratuvarında sodyum karbonat çözeltisine klor gazı geçirilerek modern bir ağartma sıvısı üretti. Sonuçta elde edilen sıvı, “Eau de Javel” (“Javel suyu”) olarak bilinir ve zayıf bir sodyum hipoklorit çözeltisidir. İncelediği ve ilk kez ürettiği başka güçlü bir klor oksidantı ve ağartıcı, potasyum klorat (KClO3), Berthollet’nin Tuzu olarak bilinir.

Berthollet, 1785’te amonyak gazının elementel bileşimini belirleyen ilk kimyacılardan biriydi.

Berthollet, ters bir reaksiyonun özelliklerini tanıyan ve dolayısıyla kimyasal dengeyi keşfeden ilk kimyacılardan biriydi.

Berthollet, diğer Fransız kimyager Joseph Proust ile belirli oranlar yasasının geçerliliği üzerine uzun süreli bir mücadele içindeydi. Proust, kimyasal bileşiklerin üretim yöntemlerinden bağımsız olarak bileşen elementlerin sabit bir oranında olduğuna inanırken, Berthollet, bu oranın başlangıçta alınan reaktantların oranına göre değişebileceğine inanıyordu. Proust, doğru ölçümlerle teorisini kanıtlasa da, teorisi Berthollet’nin otoritesi nedeniyle hemen kabul görmedi. Proust’un teorisi 1811’de Berzelius tarafından onaylandığında sonunda kabul edildi, ancak daha sonra belirli bir oran yasasına uymayan bir bileşikler sınıfının var olduğu bulundu. Bu stoikiyometrik olmayan bileşikler, onuruna berthollidler olarak adlandırılır.

Berthollet, Napolyon’un Mısır’a gitmesiyle birlikte giden birkaç bilim insanından biriydi ve Institut d’Égypte’nin fizik ve doğa tarihi bölümünün bir üyesiydi.

Ödüller ve Onurlandırmalar

Nisan 1789’da Berthollet, Londra Kraliyet Derneği’nin bir Üyesi olarak seçildi. 1801’de, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin yabancı bir üyesi seçildi. 1809’da Berthollet, Hollanda Kraliyet Enstitüsü’nün birinci sınıf bir ortak üyesi olarak seçildi, bu kurum Hollanda Kraliyet Sanat ve Bilimler Akademisi’nin öncüsüdür. 1820’de Edinburgh Kraliyet Derneği’nin Fahri Üyesi seçildi ve 1822’de Amerikan Sanat ve Bilimler Akademisi’nin Yabancı Fahri Üyesi seçildi.

Claude-Louis Berthollet’in Antoine Lavoisier, Louis Bernard Guyton de Morveau ve Antoine François, comte de Fourcroy gibi meslektaşlarıyla birlikte 1788’de yayımlanan “Méthode de Nomenclature Chimique” adlı çalışması, Amerikan Kimya Derneği Kimya Tarihi Bölümü tarafından Kimyasal İleri Atılım Ödülü ile onurlandırıldı ve 2015’te Paris Bilimler Akademisi’nde sunuldu.

Annecy’de bulunan bir Fransız Lisesi, onuruna “Lycée Claude Louis Berthollet” adını taşımaktadır.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply